200 g võid
150 g (eriti peenikest) suhkrut
1 muna
350-400 g nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
Tuhksuhkruvõõp:1 tl sidrunimahla
looduslikke toiduvärve
Vahusta pehme või soola ja suhkrutega (1-2 minutit). Lisa toasoe muna, vahusta paar minutit. Lisa nii palju jahu kuni saad pehme tainapalli. Jaga tainas pooleks. Rulli mõlemad pooled kahe küpsetuspaberi vahel 0,5 cm paksuseks. Tõsta rullitud tainas 20 minutiks külmkappi. Vormi külmast tainast kujundid. Küpseta kohe 180 °C ahjus kuni küpsise ääred on kergelt pruunid (12-15 minutit).
Sega munavalge sidrunimahla ja tuhksuhkruga. Valmista kaks erineva paksusega glasuuri.
Paksem, mis hoiab pritsides kuju ja voolavam, mis laiali valgub. Värvi glasuur vastavalt soovile ning jaga väikestesse kilekottidesse. Lõika kotil kääridega ots maha.
Kaunista korraga 2-3 küpsist. Joonista paksema glasuuriga piirjooned, seejärel kata küpsise pind voolava glasuuriga. Pritsi teist värvi voolava glasuuriga küpsise pinnale väikesed täpid. Soovi korral tõmba hambatikuga täpike tilga- või südamekujuliseks. Täpi sisse saab pritsida omakorda veel teist värvi täpikese, nii jääb tulemus eriti huvitav. Kuni glasuur on veel vedel, saad selle pinnale panna ka väikeseid suhkrupärleid.
Lase kaunistatud küpsistel täielikult kuivada, näiteks üleöö kuivas ja jahedas kohas.
Retsept ja foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova
Kui küpsised on suured, tasub korraga siiski ühte küpsist kaunistada.
Kui lastel on isu millegi hea järgi, aga kodus eriti midagi pole, on vahva neid koos meisterdada! Sobivad hästi ka ilma glasuurita.
Muidu head, aga ülimagusad.
Vaga head.
Ilusad!
Suhkruküpsised
Suhkruglasuuriga kaetud kenad küpsised.