Magusad vaarikasüdamed

Vahva pärmitainast pidusai vaarikatäidisega, mis sobib hästi näiteks sõbrapäeval serveerimiseks.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

2,5 dl leiget piima

25 g värsket pärmi

400 g nisujahu

100 g sulatatud võid

1 toasoe muna

1 dl suhkrut

0,5 tl soola

0,5 tl jahvatatud kardemoni

Vaarikatäidis:

250 g vaarikaid

1,5 dl suhkrut

1 tl peenelt riivitud apelsinikoort

1 tl vanillisuhkrut

1 sl maisitärklist

Valmistamine

Hõõru pärmi 1 sl suhkruga vedelaks ja sega leige piimaga. Lisa umbes 150 g jahu, klopi ühtlaseks. Kata tainakauss toidukilega ja jäta 20-30 minutiks sooja kohta kerkima. 

Kuni tainas kerkis, sulata või ning klopi muna suhkruga lahti (et sulavõi jahtuks ja muna jõuaks toasoojeneda). Seejärel valmista vaarikatäidis. Pane vaarikad suhkruga potti ja kuumuta vaikselt moosiks. Lisa apelsinikoor, vanillisuhkur ja maisitärklis ning kuumuta, kuni segu on mõnusalt paks. Tõsta täidis jahtuma.

Sega omavahel ülejäänud jahu, sool ja kardemon. Lisa eelkerkinud tainale sulavõi ning sega tainas ühtlaseks. Seejärel lisa muna ja sega jälle ühtlaseks. Viimasena sõtku hulka jahusegu. Sõtku tainast mõned minutid, kuni see käte ja kausi küljest lahti lööb. Kata tainakauss toidukilega ja tõsta sooja kohta kerkima. Lase kerkida kahekordseks.

Sõtku kerkinud taina jahusel laual kergelt läbi, rulli ristkülikukujuliselt lahti. Määri peale jahtunud vaarikatäidis. Lõika tainas terava noaga u 3 cm ribadeks. Rulli ribad mõlemast otsast keskele kokku ja aseta võitatud vormi. Süda tekib justkui iseenesest, natukene võib kohendada ja väljavalgunud täidist tagasi südame keskele tõsta. Selliseid südameid võib küpsetada ka üksikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil, jättes saiakeste vahele ruumi kerkimiseks.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni saiad olid küpsed ja pealt mõnusalt pruunid.

Loe veel:

Retsept ja foto: Kaare (vt ka Kaare blogispostitust)

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 02.02.2016 10:18

Seekord õnnestus pärmitainas hästi ja saiad tulid hästi pehmed. Vaarikas ja apelsin on mõnus kooslus.