Marineeritud luts

Marineeritud lutsu kutsutakse ka vaese mehe angerjaks, sest justnimelt marineeritud angerjat see kalaroog maitse poolest meenutab.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisategevused

Koostisosad

1 luts

peotäis meresoola

Marinaad:

5 dl vett

2 loorberilehte

7-10 tera valget pipart

7-10 tera vürtspipart

0,5-1 sl suhkrut

1-2 sl 30% äädikat

Valmistamine

Raputa luts üle jämeda soolaga ja lase hetke seista. Nüüd hõõru pehme paberi või lapiga lutsult maha lima. Roogi luts (maks ja mari jäta kindlasti alles). Kalale jäta nahk peale ja luu sisse.

Loputa külma vee all korralikult puhtaks ja kuivata. Raputa luts üle jämeda kivisoolaga ja lase lutsul 1-2 tundi soolduda. See on hiljem abiks, et kala kohe keedes ei laguneks.

Pane vette kõik ained ja lase marinaad keema. Keeda paar minutit madalal kuumusel. Lõika sooldunud luts u 5 cm juppideks ja tõsta ettevaatlikult keeva marinaadi. Lase 10-15 minutit lutsutükkidel marinaadis keeda. Keeda väga madalal kuumusel, keedus peaks vaevumärgatavalt keema.

Tõsta lutsutükid ettevalmistatud purki. Kurna marinaad läbi peene sõela teise nõusse ja lase nüüd marinaadil settida ja jahtuda. Settinud marinaad vala kalatükkidele nii, et võimalikult palju valget setet jääb kausi põhja alles (nii saad läbipaistva ja kena kallerdise).

Sulge purk ja pane järgmise päevani jahedasse maitsestuma ja kallerduma. Kui soovid, võid ka kalapead marinaadis keeta, saab tugevama kallerdise. Kala pealt peaks kindlasti olema eemaldatud lõpused!

Ilse retsept ja foto. 

 

LOE VEEL:

LISA KOMMENTAAR