Vegan šokolaadiküpsised

Paljukiidetud ameerika chocolate chip cookies, mis juhuslikult on veganlikud.

Kogus
20 küpsist
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,75 tl söögisoodat

0,5 tl soola

3 dl hakitud tumedat šokolaadi

160 g heledat muscovado suhkrut (nt Billington's)

1,25 dl viinamarjaseemneõli või muud mahedamaitselist õli

5 sl vett

kaunistamiseks meresoolahelbeid

Valmistamine

Sega suures kausis jahu, küpsetuspulber, söögisooda ja sool. Lisa hakitud šokolaad või šokolaadinööbid. Sega läbi.

Klopi teises kausis suhkur, õli ja vesi ühtlaseks (umbes 2 minutit). Kui suhkur on veidi tükiline, siis suru see lusikaseljaga enne vispeldamist katki.

Lisa jahusegu suhkru-õlisegule. Sega puulusika või spaatliga ühtlaseks, aga väldi üle segamist. Kata kauss toidukilega ning pane tainas vähemalt 12 ja kuni 24 tunniks külmkappi!

Kuumuta ahi 180 °C kraadini. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. 

Tõsta lusika või jäätisekulbi abil tainast umbes 20 palli ning suru need käte abil 5 cm läbimõõduga ketasteks. (Võimaluse korral pane tainaportsud 10 minutiks sügavkülma, siis säilitavad need paremini kuju). 

Puista küpsistele meresoolahelbeid, siis  küpseta 12-13 minutit, kuni küpsised on servadest kuldsed. Ära üle küpseta!

Lase täielikult jahtuda, siis serveeri.

NB!

  • Vajadusel kontrolli, et šokolaadinööbid oleksid vegan!
  • Küpsisetaina külmkapis hoidmine on vajalik, et küpsised õnnestuksid. Ära kiirusta!
  • Algretseptis oli 100 g valget ja 110 g pruuni suhkrut, mis keskmise eestlaste maitsemeele jaoks on natuke paljuvõitu. Kui Sa oled väga suur magusasõber, siis võid suhkrut rohkem panna. 

Idee Food52 lehelt, retsepti timmis ja pilti tegi Britt.

LISA KOMMENTAAR

Britt
postitatud 12.11.2015 10:55

<p>Nii, küpsised tehtud. Ma muidugi ei suuda ühestki retseptist 100% kinni pidada, isegi kui väga proovin. Tavalist nisujahu mul polnud ja läks käiku Kaarli talu täistera nisujahu, õli oli ka oliiviõli (extra virgin), mis nati tugevama maitsega. </p> <p>Hoidsin külmikus üleöö ja neid jäätisekulbiga tehtud palle eraldi sügavkülma ei toppinud vaid läksid kohe ahju. </p> <p>Kokkuvõttes väga head küpsised. Natuke pudises see tainas küll, aga käte abil vormisin veel üle ja siis jäi tip-top. Ilmselt on väga maitsvad ka, kui nt. pool kogusest oleks täistera-nisu ja pool kaerajahu.</p>

ukosk
postitatud 22.11.2015 09:54

Väga head küpsised! Minu jaoks on tavaliselt väga raske oodata, kui maiustuse valmimist peab ootama nii kaua, aga nende küpsiste puhul on asi kindlasti seda väärt. Tegin taina õhtul valmis ja lasin öö läbi külmas seista, sügavkülma ei pannud ja läksid kohe ahju. Täpselt parajad küpsised hommikukohvi kõrvale ja lastele meeldivad väga. Mul viinamarjaseemneõli ei olnud, läks oliiviõli. Väga hea oli tainast pallikesi voolida, minul ei pudisenud üldse. Kindlasti läheb meie pere nn põhiretseptide hulka :)

Salajane.
postitatud 22.11.2015 13:40

On need küpsised laktoosivabad?

Pille
postitatud 22.11.2015 15:25

Salajane - tegemist on veganlike küpsistega, järelikult pole neis ka piimasuhkrut ehk laktoosi.

Mari
postitatud 05.06.2016 17:03

Kasutasin oliiviõli ja täistera nisujahu. Ilmselt täistera jahu vajas rohkem vedelikku. Minul ei seisnud taigen koos. Jäi nagu purukoogi puru. Seega lisasin järgmisel päeval ikkagi 2 muna enne küpsetama hakkamist ja välja tulid ülihead küpsised. Läheb kordamisele tatrajahuga.

Natalie
postitatud 26.03.2017 21:32

Väga meeldisid. Üleöö hoidsin külmkapis, eralti sügavkülma ei pannud.</br> Kasutasin heleda muscovado asemel veidi 60g tumedat ja 100g valget suhkrut. </br>Kindlasti väärt proovimist.