Marineeritud angerjas (klassikaline retsept)

Klassikaline viis klassikalise eestimaise kalahõrgutise valmistamiseks.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 angerjas

Marinaad:

5 dl vett

7 tera vürtspipart

7 tera musta pipart

1-2 loorberilehte

0.5 sl suhkrut

0.5 sl soola

1-2 sl 30% äädikat

Valmistamine

Hõõru värske ehk äsja püütud angerjas jämeda soolaga sisse, et eralduks lima. Siis võta sisikond välja, eemalda pea ja uimed. Pese kala külma voolava vee all hoolega puhtaks, siis lase sõelal nõrguda. Puista nõrgunud kalatükkidele soola ja lase 1-3 tundi seista.

Marinaadi kogus on antud umbes 700-800 g puhastatud angerja kohta. Kui Sul on suurem angerjas, siis võta marinaadi topelt. 

Kuumuta marinaadiained potis keemiseni. Lisa sooldunud kalatükid ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit. Potti pista ka pestud angerjapea, mis aitab leemel paremini tarretuda. Tõsta kalatükid kurnlusikaga välja ja tõsta purkidesse (v.a. pea). 

Kurna marinaad läbi kahekordse niiske marli või läbi peene sõela, lase jahtuda ja kalla kaladele. 

Säilita külmkapis. Pikemaajaliseks säilitamiseks kalla kaladele kuum marinaad ning kaaneta kohe. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa

LISA KOMMENTAAR

Georg
postitatud 06.12.2013 20:40

Laias laastus ok ainult, et kala kogus peaks antud retseptil tunduvalt väiksem olema. Max 0,5 kg. Juhtus nii, et tegin esimest korda ja asi tundus kohe algusest kahtlane, kui kalahunnikule otsa vaatasin. Lisasin hoolega vett (kokku kulus ca 15 dl) aga lõpuks pidin ikka ca. kolmandikule kogusest uut vedelikku keetma asuma... Väga tigedaks tegi... Minu soovitus - kilo kalaga korrutage vedeliku kogus 4-ga.

Ilse
postitatud 09.08.2016 09:27

Eks seda marinaadi peab keetma vastavalt sellele palju angerjat käepärast on, parem ikka kui kataks kogu kala. Mida rohkem kala ja vähem vett seda paremini muidugi kallerdub. Minu maitse järgi, klassikaline retsept !

Irene
postitatud 10.08.2023 19:38

Äädikat on liiga palju

leatuulik@gmail.com
postitatud 15.08.2023 11:44

Appi, kas saab päästa kui purgis on juba liiga kange ja soolane (mitte söödav )marinaad?