1 angerjas
Marinaad:5 dl vett
7 tera vürtspipart
7 tera musta pipart
1-2 loorberilehte
0.5 sl suhkrut
0.5 sl soola
1-2 sl 30% äädikat
Hõõru värske ehk äsja püütud angerjas jämeda soolaga sisse, et eralduks lima. Siis võta sisikond välja, eemalda pea ja uimed. Pese kala külma voolava vee all hoolega puhtaks, siis lase sõelal nõrguda. Puista nõrgunud kalatükkidele soola ja lase 1-3 tundi seista.
Marinaadi kogus on antud umbes 700-800 g puhastatud angerja kohta. Kui Sul on suurem angerjas, siis võta marinaadi topelt.
Kuumuta marinaadiained potis keemiseni. Lisa sooldunud kalatükid ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit. Potti pista ka pestud angerjapea, mis aitab leemel paremini tarretuda. Tõsta kalatükid kurnlusikaga välja ja tõsta purkidesse (v.a. pea).
Kurna marinaad läbi kahekordse niiske marli või läbi peene sõela, lase jahtuda ja kalla kaladele.
Säilita külmkapis. Pikemaajaliseks säilitamiseks kalla kaladele kuum marinaad ning kaaneta kohe.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Laias laastus ok ainult, et kala kogus peaks antud retseptil tunduvalt väiksem olema. Max 0,5 kg. Juhtus nii, et tegin esimest korda ja asi tundus kohe algusest kahtlane, kui kalahunnikule otsa vaatasin. Lisasin hoolega vett (kokku kulus ca 15 dl) aga lõpuks pidin ikka ca. kolmandikule kogusest uut vedelikku keetma asuma... Väga tigedaks tegi... Minu soovitus - kilo kalaga korrutage vedeliku kogus 4-ga.
Eks seda marinaadi peab keetma vastavalt sellele palju angerjat käepärast on, parem ikka kui kataks kogu kala. Mida rohkem kala ja vähem vett seda paremini muidugi kallerdub. Minu maitse järgi, klassikaline retsept !
Äädikat on liiga palju
Appi, kas saab päästa kui purgis on juba liiga kange ja soolane (mitte söödav )marinaad?
Marineeritud angerjas (klassikaline retsept)
Klassikaline viis klassikalise eestimaise kalahõrgutise valmistamiseks.