Västerbotteni juustu pirukas

Västerbottensost® on üks rootslaste armastatumaid juuste ning populaarne on ka sellest juustust valmistatud lihtne pirukas.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

125 g külma võid

180 g ehk 3 dl nisujahu

noaotsatäis soola

1-2 sl külma vett

Juustutäidis:

300 g Västerbottensost® juustu või muud kõvemat juustu

3 muna

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

musta pipart

Valmistamine

Esmalt valmista pirukapõhi. Sega köögikombainis jahu, sool ja või ühtlaseks puruks. Sega juurde muna ja töötle ühtlaseks. Suru tainas 24 cm pirukavormi põhja ning umbes 2 cm kõrguselt ka servadele.

Hoia vähemalt 30 minutit jahedas, siis eelküpseta 200-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit, kuni põhi on kergelt kuldne.

Täidise jaoks klopi kausis munad ja rõõsk koor lahti. Maitsesta musta pipra ja näpuotsatäie meresoolahelvestega. Sega juurde riivitud juust.

Kalla täidis pirukapõhjale. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pealt kaunilt kuldne (ära pruunista!).

Serveeri kohe koos rohelise salatiga või lase jahtuda. Viimasel juhul saab piruka üsna peenikesteks viiludeks lõigata ja pakkuda suuremale seltskonnale.

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR

Kirsike
postitatud 09.06.2011 12:34

Väga maitsev pirukas!

Kairit
postitatud 04.12.2014 19:13

See oli tõesti üks ülimaitsev suutäis! Olud olid sellised, kus köögikoore purk oli 250 ml ja see läks kõik sisse :) Ja sortsu sherryt panin ka :) Tiba punet ja suur tahtmine oli ka küüneke küüslauku panna, aga see jäi järgmiseks korraks, muidu ei saa äkki originaalist aimu :) Tõesti ülimaitsev oli, juba kõik otsas :D

triin
postitatud 07.03.2015 22:57

Väga, väga hea pirukas, ei muutnud retseptis midagi.

trintzu
postitatud 09.10.2015 17:36

oi see on hea

Triin Sooberg
postitatud 03.04.2016 11:00

Minu lemmik!

Kristina
postitatud 19.08.2019 17:39

Imeliselt hea pirukas. Tegin kaks pirukat ja küpsetasin erineval temperatuuril, nii sai üks heledam ja teine tumedam. Kuldpruun oli igatahes maitsvam. Ehk siis tuleb teha ikka täpselt retseptis oleva õpetuse järgi

Eva GL
postitatud 19.05.2021 10:52

E-kooli Selveri retseptides on kirjas, et see on kitsejuust! Huvitav, kes neid retsepte Selverile teeb? Võiks infot saata, et viga sees.

Pille
postitatud 19.05.2021 12:16

Eva, seal retseptis on neil pehme kitsejuust ka kirjas, nii et äkki seepärast selline pealkiri?

blanco
postitatud 30.12.2023 16:17

Ei avaldanud muljet.

Pille
postitatud 03.01.2024 10:16

Blanco, ma igaks juhuks küsin üle, et kas kasutasid ikka seda õiget juustu ja mitte mingit asendajat?