Pehme piparkook toskakattega

Keeksivormis küpsetatud pehme piparkook krõbeda-karamellise pähklikattega.

Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi tootevalikust. 

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

50 g võid

180 g nisujahu (3 dl)

1 dl suhkrut

2 tl jahvatatud kaneeli

1 tl jahvatatud kardemoni

1 tl vanillisuhkrut

1 tl ingveripulbrit

1 tl jahvatatud nelki

2 tl küpsetuspulbrit

1 suur muna

1 dl piima või vahukoort või kohvikoort

Toskakate:

1 dl sarapuupähkleid

1 dl mandleid

1 dl kõrvitsaseemneid

1 dl kuivatatud jõhvikaid

75 g võid

1.5 sl nisujahu

1.5 sl piima

0.5 dl suhkrut

0.5 dl tumedat siirupit

Valmistamine

Kuumuta ahi 175 kraadini.

Valmista pehme piparkook.

Sulata või, lase jahtuda. Sega kõik kuivained omavahel. Klopi muna lahti, sega juurde piim ja rõõsk koor ning sega kuivainete hulka. Lisa jahtunud sulavõi.

Kalla tainas võitatud 1,5-liitrisesse keeksivormi ning küpseta 175-kraadise ahju keskosas umbes 25-30 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga). Lase jahtuda.

Toskakatte jaoks rösti mandlid, pähklid ja kõrvitsaseemned kuival kuumal pannil kuldseks. Sulata potis või. Sega piim ja jahu omavahel, siis lisa sulavõile koos suhkru ja siirupiga. Lase segul podiseda, kuni see veidi pakseneb. Lisa röstitud pähklisegu, siis määri toskasegu piparkoogile. Küpseta ahjus veel 10 minutit.

Lase enne serveerimist veidi jahtuda, siis võta kook vormist välja ja lõika viiludeks.

Loe veel:

Retsept on mugandatud Rootsi ajakirjast Allt om Mat: Julspecial 2010. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 02.01.2011 19:21

Keeks nägi imeilus välja :) Maitselt oli liiga magus,teinekord tehes vähendaksin suhkrukogust, sest kate on ju ka magus. Küpses ahjus kauem, umbes 40 minutit. Katte jaoks metsapähkleid ja mandleid ei viitsinud koorida, ei olnud mainitud ka,et vaja. Kook maitses väga hea ja mahlane. Kindlasti saab tehtud teinekordki.

Pille
postitatud 04.12.2017 18:44

Zoozi on sellise pildi saatnud:

Kaare
postitatud 04.12.2017 14:11

Kena keeks! Maitseaineid panen järgmine kord pigem triiki lusikatäied, natuke vänge sai kuna ma seekord maitseainetega just ei koonerdanud :)