2 suurt munakollast
5 dl suhkrut
5 dl hapukoort
1 tl söögisoodat
0.5 tl äädikat
0.5 tl soola
1 tl vanilliekstrakti
11 dl nisujahu
Glasuur:5 dl tuhksuhkrut
1 tl piparmündiekstrakti
1 tl sidrunimahla
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, siis klopi juurde hapukoor.
Pane söögisooda suure supilusika peale, lisa 0,5 tl äädikat ja lase kihiseda. Sega kergelt läbi. Lisa sool ja vanilliekstrakt.
Sega kõik ained omavahel ühtlaseks (v.a. jahu). Nüüd sega vähehaaval juurde jahu. (Tainas on üsna kleepuv).
Võta kuhjaga supilusikatäis tainast ning veereta jahuste käte vahel palliks. Suru veidi lamedamaks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Kui kõik küpsised on vormitud, siis küpseta 175-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni präänikud on kergelt kuldsed. Võta kohe ahjust välja!
Kasta valmis präänik pealtpoolt suhkruglasuuri sisse, aja glasuur sõrmedega ühtlaselt laiali. Lase kuival alusel kuivada ja jahtuda.
Kui präänikud on pealt glasuuriga kaetud, siis kasta need ka altpoolt glasuuri sisse (üleni glasuuritud präänikud püsivad kauem pehmed!).
Glasuuri jaoks: vahusta munavalged tugevaks vahuks (mahult peaks olema umbes kolmekordistunud). Sega tasakesi vahustades juurde tuhksuhkur, sidrunimahl ja piparmündiekstrakt, kuni saad ühtlase segu. Mikserda nüüd veidi kõrgemal kiirusel veel umbes 2 minutit, kuni saad ühtlase kreemja glasuuri.
NB! Ülevahustamine teeb glasuuri vesiseks!
Retsept on mugandatud USAs elava ukrainlanna Natasha toidublogist "Natasha's Kitchen". Präänikud küpsetas Nami-Nami toimetaja Martiina, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
Präänikud tulid maistvad, oleks võinud olla veidi muredamad. Retseptist niipalju, et ei ole võimalik vahutada 2 munakollast 5 dl suhkruga (ma panin niigi 4dl suhkrut, millest minu arust täiesti piisas). Seega võibolla võiks mingi osa suhkrust näiteks segada kohe hapukoore hulka ja poolega näiteks vahustada munakollased.
Präänikud piparmündiglasuuriga
Populaarne maiustus Ukrainas ja Venemaal.