Cevapcici - röstitud lihavorstikesed

Endise Jugoslaavia aladel populaarsed röstitud lihavorstikesed "ćevapčići".

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Grillimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg hakitud veiseliha või kvaliteetset hakkliha

1 tl soola

0.5 tl musta pipart

2-3 sibulat soovi korral

2-3 sl õli

Lisandiks:

sibulat

paprikat

tomatit

marineeritud kurki

Valmistamine

Aja veiseliha läbi hakkmasina. Lisa sool ja pipar, soovi korral ka hakitud sibulad.

Sõtku läbi ja aja veel 3-4 korda läbi hakkmasina. Lihamass peab olema hästi peen ja ühtlane.

Vormi 2 cm paksused ja 5 cm pikkused vorstikesed (kokku ca 60 tk, ühe portsjoni jaoks arvestatakse 10 vorstikest).

Pintselda vorstikesed taimeõliga ja rösti röstimisseadmes või hõõguvate süte kohal, vorstikesi pidevalt pöörates, ümberringi helepruuniks (umbes 15 minutit).

Lauale anna saia või keedetud riisiga.

Lisandiks toored hakitud või marineeritud sibulad, paprikarattad, tomatilõigud või väikesed marineeritud kurgid ehk kornišonid.

Lisainfo:

  • Ćevapi hakkvorste peetakse Bosnia ja Herzegovina ning Serbia rahvusroogadeks, ent need on populaarsed ka Albaanias, Bulgaarias, Horvaatias, Montenegros, Rumeenias ja Sloveenias.
  • Serveerimiseks pannakse taldrikule 5-10 hakkvorsti, lapikleib (somun, lepinje), hakitud sibulat, hapukoor, ajvar, fetajuust, hakitud punane paprika ning tops soolaga. 
  • Bosnia ćevapi-vorstikesed tehakse kahest eri tüüpi veiselihast; Serbias kasutatakse kas veiseliha, lambaliha, sealiha või nende segu.

Retsept on Salme Masso raamatust "Rahvaste toite" (Jugoslaavia peatükk), pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR