Aiahooaeg 2009 ja 2010

Ullike
Postitusi: 335
Abikokk
2010-07-09 15:49:37
Kunagi ämm rääkis lahejendatud piimast (või siis 0,5%) piimast. Et sellega pritsida kui marjad juba küljes, siis saab hiljem ikka marju ka tarbida. Kas asi töötab - ei tea. Olen täidele üritanud füüsiliselt läheneda :murran kokkumurtud lehtedega tipud ära ja kus koloonia väiksem - litsun laiaks: Põõsastel on jamam, aga roosidel töötab vägagi edukalt. Minu tänavu istutatud noored mustad sõstrad aga on saanud oma paarile tarjale hoopis mingi mähkurilaadse asja kaela....vot mis nendega teha?

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2010-07-16 20:57:26
Meil kasvavad kenasti lehtpeet ja paksoi. Eriti hästi kasvab vesikress või siis allikkerss. Mine võta kinni kas on üks ja sama taim, kui välja näevad mõlemad TÄPSELT ühesugused, aga mõlemal oli paki peal eri nimi ja üks pidi olema valgusidanev ja mitmeaastane, aga teisel pakil sellist juhendit polnud. Idanesid hoolimata erinevatest külviviisidest ka ühtemoodi. Maitsevad ka no täitsa täpselt ühte moodi. Sellest, et see allikkerss on kas mitmeaastane või siis külinud ennast ise sügisel edasi, sain aru, kui paar nädalat polnud rohimisega hoolikas ja hakkas kasvama möödunud aasta kohas rõõmsalt koos umbrohuga. Lootust on saada homme esimesed kurgid. Metsvaarikad on osades kohtades valminud, seega tuleb korjele asuda. Kahjuks on nad tänavu kribalad. Kultuurvaarikatest loobusin lõplikult, olid alati ussitanud ja hapud ja miski neile meil erinevatest kohtadadest meie maal ei meeldinud ka. Kõrvitsalised jälle pirtustavad, ei edene ja alles täna silamsin esimest emasõit. Mullu oleks nagu isased taimed olnud, arvestades, et sain vaid mõned patissonid ja suvikõrvitsad. :) Kartulitega on mul tänavu see kellegi poolt soovitatud põhu all kasvatamise katse. Pean tunnistama, et käin seal põhupadja alla piilumas ja mingid silmaga nähtavad arengud täiesti on. Tomatid ei taha küll eriti selle kuumaga mu kilekasvuhoones viljuda, aga see-eest terrasil asuvatele taimedele selline soe paistab sobivat. See-eest avastasime kaasaga, et sõnnikuhunnikusse on kasvanud iseenesest kimp tomatitaimi. Kuna viskame sinna ühte nurka ka kompostimiseks mõeldu ja naabrite loll pässkoer (ise nad nii ütlevad) käib seal sortimas, siis ju on üks poolmäda tomat ilmselt sattunud tema abil sobivasse juba kõdunema hakkavasse kohta. Kohe huviga vaatame, mis edasi. Mees pani neile sordinimeks "Itaalia tomat".?!? :) Lisaks avastasin neli pisikest taime ka kasvuhoone vahekäigust. Kuidas need sinna said ei tea, aga mõned tomatid küpsesid mullu lõhki. ?? OT. Hoolimata kohutavast palavusest kalpsab kasvuhoones iga kord konn, kusjuures üks korraga, ja ma tõstan ta välja. Järgmine kord taas. Aga täna öösel kalpsas konn hoopis magamistoas ümber voodi. Ja ma ei näinud und! Mõtlesin tükk aega, kas peaks ta printsiks muutma... aga ma ju õnnelikus abielus. Vaevalt, et see prints valgel hobusel oleks olnud ja koos oma hobuga meie tallipoisiks tahtnud hakata. Kell pool neli öösel ma tõesti ei viitsinud seda konna ei suudelda ega püüda ja lootsin, et kaasa vähemalt selle peale ärkab, kui konn ta põrandal asuva telefoni peale hüppas, aga ei... Hommikuks oli kadunud. Täna kasvuhoones ka polnud. Hakka või midagi uskuma...
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-07-16 22:47:53
Ullike:
Kunagi ämm rääkis lahejendatud piimast (või siis 0,5%) piimast. Et sellega pritsida kui marjad juba küljes, siis saab hiljem ikka marju ka tarbida. Kas asi töötab - ei tea.
Mina olen ka seda lugenud, et kooritud piima kasutada!!! Seenekas, too konnalugu on ikka päris lõbus. Meil on tomatid ääretud uhked. Kahjuks kimbutas mõningaid taimi ka viljatipumädanik, aga murdsin alumisi lehti vähemaks ja korjasid haiged viljad ära ja nüüd on vist olukord kontrolli all. Esimesed tomatid oleme ka juba saanud - no küll on mõnusad! Porgandid (Purple Haze, Pariisi) on imeilusad ja magusad, täiesti korjevalmis. Suhkruherned on ammu valmis, tavalised herned täiesti arvestatavad juba - tütrega istume peenraservas ja sööme :). Oad kasvavad uhkelt, pisikesed kaunad juba küljes. Peedid tulevad ilusad, suvikõrvitsate saak (eri värvi ja kujuga) tuleb samuti korralik. Ürdipeenar ja salatipeenar on meid väga ausalt teeninud. Spinati esimene saak ammu otsas, aga teine külv kidub - liiga soe ja vaid paari cm kõrgused taimed on õitsema hakkamas :( Täielikult ebaõnnestus mul kapsakasvatus (tõugud sõid ära, päid ei moodustunud), naeri-, rõika- ja kaalikakasvatus - läksid kõik putke ja mingit juurikat ei moodustanud. Kurb kohe.. Pean mõne kapsa- ja kaalikanaerirõikaspetsiga suhtlema..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pisi-Pisi
Postitusi: 258
Abikokk
2010-07-17 00:28:26
Seeneka konnalugu tuletab meelde juhtumit, kui käisin koos kursakatega telkimas. Öösel kuulen, kuidas keegi teeb mu telgis PÕNTS. Teen silmad lahti, vaikus. Panen silmad kinni, PÕNTS. Ja niimoodi mitu korda. Lõpuks, kui villand sai sellest põntsutamisest, ronisin magamiskotist välja asja uurima - konn oli telki saanud. Aitasin teda natuke kaasa ja läks rohule. Ei mingeid põntse rohkem. Kursakatel oli hommikul muidugi nalja nabani :P Meie peenramaal kasvab peamiselt umbrohi, mõned kultuurtaimed sekka. Herned on valmis, redised on juba putkes, põhukartulid õitsevad, kõrvitsad laiutavad ja kasvatavad punne, kabatšokid kasvatavad niite (paari päeva pärast peaks esimesi saama). Kurgid kiratsevad, ühel taimel oli üks kurk küljes ja seegi mäda, teisel on mõned rohkem. Kasvuhoones on tomatite võsa, paksult õisi täis, käin aeg-ajalt seal mesilast mängimas ja tolmendan. Füüsalil on junnid küljes, baklažaanil samuti. Ühel paprikal on pisike ja kõver lilla vili küljes, ma ei tea, kas see üritab omaarust valmis olla? Pidi varane sort olema. Ostsin turult 2 kultuurmetsmaasikataime, kummaltki sain ühe maasika.

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2010-07-17 13:52:16
Rucola sai korjevalmis. Kuumus on hävitanud enamiku muud sorti salatist, sh rooma. Maasikad hakkavad otsa saama, ülejääkide pärast tuleb herilastega kakelda, nn. kuumaasikaid on veel ja oleks rohkemgi, kui keegi oleks neid kasta viitsinud. Herned on valmis. Oad läksid nii hilja maha, et need ei anna veel näolegi. Piparmünt ei surnudki välja ja sai pruunikstõmbumisest üle, hoolimata jubedast kuumusest ja kasvukohast lauspäikeses. Esimesed suvikõrvitsate viljad paistavad. Porgandist saaks juba supi sisse, kui keegi selle ilmaga suppi keeta tahaks. Meeldiva üllatusena on porgandipeenart umbrohu asemel otsustanud ääristada moonid, mida keegi sinna omateada külvanud ei ole (eelmisel aastal panime moonid küll lillepeenrasse, kus ei tärganud ühtki). Kompostihunnikus hakkas üks kartul vabatahtlikult kasvama, aga suri veepuuduse kätte. Rabarber sureb vaikselt hooletusse, pole olnud aega temaga tegeleda. Iisop vohab ja õitseb. Ei oska õieti ära kasutada teist, peale isale kopsutee keetmise. Maranipõõsasse putkas täna hommikul midagi pisikese rusika suurust ja halli. Siili jaoks liiga nobe, hiire jaoks liiga suur. Ega ometi mitte vesirott? Peenramaa meenutab Sahara kõrbe, tema jaoks küll täiesti vale keskkond. Kallasin põõsasse ämbritäie vett, et elukat välja peletada, ent paistab, et ta seda nautis ega mõelnudki lagedale ilmuda. Ei tea, kas praegu võiks juba mõne möödunud sügisel maha pandud küüslaugu välja kaevata?

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-07-17 14:20:11
Netcat:
Ei tea, kas praegu võiks juba mõne möödunud sügisel maha pandud küüslaugu välja kaevata?
Ma olen ka neid üle meetriseid küüslauguvarsi vaadanud ja mõelnud, et mis seal all küll toimub :) Suhkruhernestega selline plaan, et võtan taimed välja, korjan kaunad kokku ja panen uued herneseemned maha. Kui tuleb soe ja pikk sügis, siis võiks ju septembri lõpus veel ühe saagi saada?

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2010-07-17 20:43:07
Pille:
Suhkruhernestega selline plaan, et võtan taimed välja, korjan kaunad kokku ja panen uued herneseemned maha. Kui tuleb soe ja pikk sügis, siis võiks ju septembri lõpus veel ühe saagi saada?
Hernestega oli mul sama mõte, et paneks uusi. Kui muud ei saa, siis võrseid ikka. :) Kunagi kümmekond aastat tagasi eelmises elus sõime kevadel maha pandud herneste saaki veel oktoobri lõpus või isegi novembri alguses. Selles elamises neile miskipärast hästi meeldis. Küüslaukudel on all päris toredad mugulad, vähemal mul neil paaril on olnud, mis olen üles võtnud. Samas neid, millel on näha õied tulemas, ma puutuda ei kavatse. Ema marineeris neid õisikuid kunagi nagu kurke, siis kui "seemned" juba vamis. Päris head olid.
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2010-07-17 20:53:44
Oh, ja meil on konn, õigemini nüüd küll konnad, kasvuhoones tagasi. :D Arvestades seda, mida ühel suust tolknemas nägin, teevad päris tõhusat tööd. Nimelt on lisaks tigudenuhtlusele ka nälkjaid näha. Kasvuhoonest sain esimese kurgikorje ka!
Hexy
Postitusi: 531
Abikokk
2010-07-17 22:01:20
Minu meelest valmivad juulikuus asjad hirmus kiiresti. Alles ma lõpetasin maasikad, kui juba on vaarikad ja mustsõstrad valmis(punased sõstrad ja tikrid ka kohe kohe). Tomatid täitsa juba hakkavad valmis saama, hea mitu tükki oleme juba ära söönud, värsket kurki oleme ka juba mitu mitu korjanud. Herneid sööme juba ammu ja porgandid on juba ilusad mõnusad. Salatilehti panin liiga palju maha, ei jaksa ära süüa. Ma ei tuld selle peale et oleks võinud teise ringi rukolat ja spinatit panna, teise ringi redised veel valmis ei ole. Vaarikaid on meil tapvalt, täna isa sünnipäevalised õnneks korjasid külalised marjad ära, aga nüüd ma hakkan kiiresti retsepte otsima. Kartulit oleme ka juba saanud. Oad alles õitsevad. Sugar baby arbuusidel on paar pisikest vilja küljes, loodan ikka 6 taimepealt mõne vilja saada. Kõrvitsal ka paar pisivilja küljes. Unustasin enne mainida, et paprikad ka täitsa suured küljes

Hexy asjatab

Muzi
Postitusi: 35
Kokaõpilane
2010-07-18 00:19:52
Hexy, ega sa oma suurt vaarikasaaki müüa ei taha? Mina sain see aasta õppetunni. Kõrvuti vagudel oli porgand ja rukola salat (mitte metsik peene lehega vaid see teine, mis kasvab kõrgeks ja suureks ja laiutab). Salat oli nii võimas, et hiljem külvatud talveporgandit ähvardas hävinemine. Enam neid kahte kõrvuti ei pane. Salati juurisin välja porgandipeenra ulatuses. Aedviljadest kõige rohkem olen rahul pikliku peediga see aasta. Ahjus väga mõnus-magus. Saak rikkalik. Uba ja hernes samuti korralik. Spinat korjatud ja ülejääk sügavkülmas. Salatipeenar on uhke, aga nüüd liiga kuiv. Pettumustest ka. Porgand Pariisi turg - enam ei pane. Ei viitsi neid pisikesi junne puhastada. Piklikke supi jaoks palju mugavam puhastada. Eelmine aasta samal ajal sain korralikku porgandit juba oma aiast, see aasta ostan turult, sest pariisikad ei meeldi mulle mitte üks raas. Esimene redis on välja juuritud. Oli piklik sort, läks mitte puiseks aga läks seest tohletanuks. Ussirajad olid juba beebidel sees. Suurematel oli ohtralt. Samuti pettumus. Paksoi sõid mingid putukad ära. Lillkapsataimedest 10st 1 on jäänud pidama. Ülejäänud läksid pruuniks või sõid putukad ära. Kõrvitsalised see aasta ei edene üldse. Suvikõrvits ei õitsegi veel :(. Tavaline kõrvits hakkas nädala keskel õitsema. Kokkuvõtteks. Eelmisel aastal oli päike kollasem ja muru rohelisem :S
<< 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 >>