Moorapead

Vana hea klassika. 

Kogus
10 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Biskviitkoogid:

100 g nisujahu

1 dl suhkrut

3 suurt muna

soovi korral essentsi

Võikreem:

3 sl tuhksuhkrut

100 g pehmet võid

2-3 sl suhkruga suhkruga kondenspiima

vanilliekstrakti

konjakit

Vahele ja niisutamiseks:

3 sl magusat mahla

1-2 sl moosi

Šokolaadipumat:

150 g tuhksuhkrut

2 tl kakaopulbrit

2 sl vett

Valmistamine

Moorapeade valmistamseil on  pooltoodeteks 20 biskviiditainast koogipõhja, 1 klaas šokolaadipumatit, 3 sl magusat mahla, 200 g võikreemi, 1-2 sl keedist.

Biskviiditainast koogipõhjad: moorapeade valmistamisel tuleb eriti hoolikas olla muna vahustamisel. Siin peab soovitama munavalge ja -kollase eraldi vahustamist, muidu vajuvad koogipõhjad laiaks ja madalaks. Vahustatud munavalge peab olema tihe, kõva vaht.

Biskviiditainast pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 6-7 cm läbimõõduga ümmargused koogipõhjad (20 tk, kasuta kondiitrikotti).

Küpseta ahjus helekollaseks, siis jahuta ja lase jahedas ruumis mõni tund seista.

Šokolaadipumat: sega tuhksuhkur ja kakaopulber veega, kuumuta pliidil kogu aeg segades, kuni pumat muutub hapukoorepaksuseks ja on tuline (50 C) - siis on pumat glasuurimiseks valmis.

Võikreemi jaoks sega kõik ained omavahel ühtlaseks.

Kookide kokkupanemine: aseta 10 biskviitkooki lauale, sile pind ülal. Niisuta mahlaga ja pane peale kuhjake võikreemi. Niisuta teised biskviitkoogid samuti ja vajuta kreemi peale. Lase kookidel külmas seista, et vahel olev võikreem kõveneks ja kaht koogipoolt hästi ühendaks.

Enne glasuurimist pintselda kook pealt kergelt keedisega, alumisest osast kinni hoides kasta kook valmis šokolaadipumatisse. Et koogid oleksid ilusad, tuleb neid pumatisse kasta täpselt pealmise biskviitpõhja jagu, mitte rohkem ega vähem.

Retsept on Salme Masso (koost) raamatust Kokaraamat (1984). Pildi tegi Kaare, kes kasutas roosat glasuuri.

LISA KOMMENTAAR

Spidur
postitatud 16.11.2008 17:49

ma olen ka selle retsepti järgi väga edukalt moorapäid teinud.

Aniitram
postitatud 24.03.2010 22:13

Tegelikult päris lihtne tegemine. Ja mis peamine, tehtav üldjuhul kodus olemasolevatest asjadest ja seega ei pea hakkama poodi minema. Põhimõtteliselt järgisin retsepti, väga midagi muutma ei hakanud. Kui see välja arvata, et ei lasknud biskviitidel mõnda tundi jahedas seista

Pille
postitatud 03.01.2016 21:48

Aniitrami e. Martiina saadetud foto ka:

Malviina
postitatud 03.01.2013 10:42

Mis tähendab pooltooted?

fiisi
postitatud 06.02.2013 11:50

Pooltooted tähendab, et selle retsepti järgi moorapeade valmisemisel peaks enne koogikeste kokku panemist olema valmis selline nimekiri asju. Lisaks kui soovid moorapeade valmistamiseks kasutada nt valmis šokolaadipumatit/võikreemi või mõnda muu retsepti järgi tehtud glasuuri, siis tead, et seda kulub u 1 klaas. Või kui soovid võikreemi asendada millegi muuga, siis kulu on u 200g.

Helerin
postitatud 22.11.2013 21:56

Väga hea retsept, moorapead õnnestusid suurepäraselt. Teen neid kindlasti veel.

Ave Kikkas
postitatud 21.04.2016 02:16

Järgi proovitud ja väga head.

Dagmar
postitatud 23.02.2017 09:12

Mina kaua pelgasin moorapeade valmistamist. Aga ühel päeval võtsin end kokku, leidsin selle retsepti ja tulemus sai suurepärane

Triinu Klopets
postitatud 30.03.2020 16:58

Just selle järgi tegingi. Aga võikreemi koguse tegin suurema, ilma konjakita, lisasin kakao.

Evelin
postitatud 06.02.2022 11:06

Aga kuidas te hoiustate

Ketlin
postitatud 18.02.2022 11:04

Turvaliselt kõhus :) need iludused ei jää kauaks kuhugi seisma kui tuba maiasmokkasid täis ????

Pille
postitatud 29.02.2024 13:35

Palun kirjutada täpsemalt.

Maarika T
postitatud 30.11.2024 15:11

Hea retsept