2.5 dl hapupiima või Pajumäe mahekeefirit või petti
1 muna
1 tl soola
1 tl suhkrut
2 sl õli või sulatatud võid
1 tl Kaarli talu köömneid
3 dl Kaarli talu odrajahu
1.5 dl I või II sordi nisujahu
1 tl söögisoodat
Klopi muna soola ja suhkruga segamini, lisa hapupiim, sulatatud või, köömned ja soodaga segatud jahu.
Vala tainas võiga määritud u 20x30 pannile ning küpseta 200kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni karask on pealt kuldne.
Söö soojalt - eriti maitsev on karask või, mee või pohlakeedisega.
Retsept on mugandatud Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid" (1989), pildi tegi Sirliiz.
Oh, kui hea! Sõime või ja meega, maitses kõigile - tervitavad kaks eestlast, kolm itaallast , üks singapurlane
lisage vahelduseks taignale suitsusinki ja küüslauku - väga hea tulemus ja maitseb meestelegi
See nami-namis olev karask tasub proovimist, meil sai kiiresti otsa. Eriti hea maitses värske meega.
Väga maitsev karask. Köömnete asemel lisasin paar väikeseks hakitud kuivatatud tomatit.
Karask tuli super hea. Mehel viis isegi keele alla :)
Lihtsalt parim!
väga hea on seda süüa juustuviiluga
olen mõned korrad odrajahu tatrajahuga asendanud, tuleb samuti väga maitsev
See maitseb täpselt nii, nagu karask maitsema peab! Soojale karaskile taluvõi ja juustuviil peale - täiuslik!
Väga hea karask, aga 1 tl soola on minu jaoks selle väikse koguse peale liiga palju. 1 tl soola panin lõpuks 1,5 koguse taigna peale, muidu oli taigen ikka väga soolane.
Väga hea karask, kasutan kogu aeg seda retsepti..
Maitsestamata joogijogurtiga võib ka teha :) Ja kui köömneid ei olnud, siis sobis ka tsipa karrisegu ja kardemoni sisse.
mul toimib
Imemaitsev ja täpselt minu ettekujutus ühest õigest ja heast karaskist! Lisasin sinna köömnetega koos veel juustu ja kanepiseemneid, ausalt viib keele alla :)
Tegin kõik nii nagu ette nähtud...ainult köömneid ei pannud kuid karask tuli kõva...kohe algul tundus,et tainas liiga paks kuna oli öeldud ,et valage vormi,kuid muuta ei julgenud midagi. Kui paks on õige paksusega ,et karask tuleks selline nagu pildil mitte kivikõva nagu vana leib :( ?
Ma teen ka tavaliselt retseptide järgi, milles palju enam keefirit ja seekord ka tundus nii paks, panin ikka juurde ja tegin vedelamaks. Kartsin ka et kõva jääb, sest suurema hulga kewfiriga on alati ülihea tulnud.
Ei ole kunagi teinud ja ausalt öeldes ka söönud odrakaraskit. Tegin õhtuks plaaditäie valmis. Köömneid ei julgend lisada, sest peenleib pere lemmikute hulka ei kuulu. Aga maitse on huvitav, justkui sepikul. Küsisin perelt otse, kas võib edaspidigi teha- vastu oli jaatav:))))))))))))). Hämmastav- kui lihtne ja maitsev!
proovisin ka seda retsepti siis. Kui aus olla, ei ole ma elus kunagi karaskiga kokku puutunud. Ja olen tulemusega väga rahul. Tegin karaski ymaras vormis, m66duga 26 cm. tuli pehme ja maitsev. Teisel korral lisasin ka singitykke ja riivjuustu. Olen rahul.
Minu meelest, kui täpselt retsepti järgi teha, tuleb liiga kõva ja kuiv. Võibolla selline see õige karask peabki olema, ei tea. Teisel korral panin hapupiima rohkem, et oleks natuke voolavam tainas, ja 1 muna asemel 2. Siis tuli minu jaoks õige konsistentsiga. Köömned annavad väga hea maitsenüansi. Meeldib ka süüa kas meega või siis toorjuustuga!
Ma ei tea, kas keegi mu kommentaari näeb, voi vastab aga ma igaks juhuks kirjutan. Olen selle retsepti järgi karaskit teinud juba üle aasta. Alati teen ainult tatrajahuga. Mõned korrad toortatrajahuga ja viimasel ajal tavalise Veski Mati tatrajahuga. Ja viimasel ajal mul karask enam õige välja ei tule. Juba kokku segades jääb ta nagu puder. Alati teen kahekordse koguse ja panen 6 dl tatrajahu. Seda teist kogust, mis nisujahu pole pannud sest alati näis, et siis tuleks liiga paks taigen. Ja alati tuli suureparane välja. Nüüd aga mitte. Kas on vahe toortatra jahul ja Veski Mati pruunil tatrajahul? Äkki on mu sooda aegunud? Aru ma ei saa! Kui keegi seda loeb, siis palun jagage oma ideid ja mõtteid...
Kadri, mul on raske kommenteerida, et miks ei kerki vm. Põhjuseid võib olla palju: 1) sooda võib olla liiga vana. 2) soodaga taina puhul võib ka see juhtuda, et sooda reageerib hapupiimaga enne ära, kui ahjus kerkima jõuab hakata - seepärast tuleb ained kiiresti kokku segada ja kohe ahju panna, ootama ei tohi tainast jätta. 3) tatrajahu ei sisalda liimvalku ehk gluteeni, mis mõjutab karaski kerkimist. Samas Sa ütled, et varem on sama retsepti järgi tehes õnnestunud ka tatrajahuga variant, nii et esimese hooga ei tahaks tatrajahu kui sellist süüdistada. Samas toortatrajahu ja tavaline tatrajahu erinevad kindlasti ka imamisvõime jms poolest, nii et tuleb lihtsalt katsetada..
Lihtsalt super :D
Panin sooda asemel kypsetuspulbrit.. Lapik nagu laiaks litsutud ja täiesti soolane??! Ma ei saa aru, olen väga pettunud :(
Hlkr, aga sooda ja küpsetuspulber ei ole ju teineteisega sedasi asendatavad! Üks on aluseline (sooda), mis reageerib hapupiimaga ja reaktsiooni käigus kergitab karaski mõnusalt pehmeks. Teises on alus ja hape juba koos ja karaski tegemiseks ei sobi! Kui tõesti soodat kodus pole ja kange soov odrajahukaraskit teha, siis oleks pidanud võtma rõõsa piima või kohvikoore hapupiima asemel, nüüd ajasid ise keemia täitsa sassi.
Mina lisain ükskord kogemata kombel (laps oli oma toidu järele jätnud) ühe keedetud porgandi ja kartuli hapupiimaga blenderis püreeks lastuna ja tuli nii mõnus pehme. Enne tuli nagu natukene rabe, aga tundus, et kartul tegi selliseks sidusaks hästi.
Hea ja toimiv karaski retsept!
Tehtud,väga maitsev sai :)
on toesti maitsev teen seda tihti ise ka
Super hea karask tuli! Köömneid ei kasutanud, kuid ka nendeta oli ülimalt maitsev! Soovitan soojalt kõigil proovida :P
Muidu on täitsa hea ja õige karask, aga 1tl soola on selle taignakoguse peale selgelt liiga palju. Max. pool teelusikatäit peaks paras olema.
Teeme seda karaskit peaaegu iga nädal! Imehea!! Soovitan kõigile kes pole proovinud ehtsat karaskit!
Õnnestus esimesel katsel. Ülimaitsev.
Lihtne ja toimiv retsept. Mina kunagi õliga pole teinud,ikka sulavõiga. Siis ei jää karask ka kõva. Singi tükkidega pole proovinud aga kindlasti proovin. Edu kõigile kes katsetada viitsivad, sest see on mämm:)
Tegin seda Inglismaal kus petti ei ole ja keefir oli poest otsas. Asendasin kreeka jogurtiga ja ikka tuli väga hea. Veidi rohkem köömneid ja veidi vähem soodat paneks järgmine kord.
Katrin, köömneid ei peagi võib-olla rohkem lisama, võid need maitse võimendamiseks esmalt kuival pannil kergelt läbi röstida!
Meie pere lemmik. Magustan meega ja lisan rosinaid. Hea, tervislik suutäis :)
Maitsev!
Minu esimene katsetus- kuiv ja soolane. Järgmine kord panen soola vähem, aga oskab keegi öelda, kuidas niiskust karaskisse juurde saada?
Selle koguse juures on 1tl soola selgelt liiga palju! Piisab 1/2 tl.
Küpsetasin hommikul karaskit:
Tere. Tänan retseptide eest, aga neid kasutades hakkab silma, et kasutate kõikide suuremahuliste koostisainete juures detsiliitreid. Kuid näiteks keefiri ja jahude pakenditele on märgitud hoopiski kilogrammid. Kas poleks korrektne retseptide tootjal kasutada samu mõõtühikuid mis pakenditel?
Ly, no tegemist on Ida Savi kokaraamatust pärit retseptiga, nii et üsna keeruline on käskida tal retseptid ümber teisendada :) Nami-Nami retseptikogu on samuti nüüdseks üle veerandsaja aasta vana ning selle aja jooksul on trendid muutunud - kus räägitakse tassidest, kus grammidest-kilodest, kus liitritest-detsiliitritest. Õnneks on meil ülanurgas rubriigis "Kasulikku" ka mahu ja kaalu teisendamise tabelid, sealt saab alati abi!
Odrajahu-hapupiimakarask
Nagu rukkileib, kuuluvad ka karaskid eesti rahvustoitute hulka. Võimaluse korral kasuta Ehtne Talutoit tunnusmärgiga Eesti väiketootjate tooteid, nt Kaarli talu odrajahu ja köömneid ja Pajumäe talu mahekeefirit.