5 dl hapupiima või keefirit või vedelamat maitsestamata jogurtit
50 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli
200 g suhkrut (ca 2.5 dl)
300 g nisujahu (ca 5 dl)
1 dl kartulitärklist
0.5 sl söögisoodat
0.5 sl MEIRA kardemoni
0.5 sl MEIRA kaneeli
Peale:400 g tükeldatud rabarbrit
1 dl fariinsuhkrut
Sulata või, lase veidi jahtuda. Sega keefiri või hapupiimaga. Sega jahu, kartulitärklis, suhkur, sooda, kaneel ja kardemon omavahel, seejärel sega juurde hapupiimasegu (kui tainas väga paks tundub, lisa veel hapupiima).
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud äärega ahjupannile (nt 25x34 cm ahjuvorm, ent sobib ka suurem ahjuplaat). Puista peale tükeldatud rabarber ja fariinsuhkur. Küpseta KOHE 200kraadises ahjus umbes 30-40 minutit, kuni kook on pealt kuldne.
Serveeri niisama tuhksuhkruga ülepuistatult või siis vanillikastmega.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
Maitsev kook, lihtne teha, saab mõnusa suure plaaditäie. Aga mul ei kerkinud miskipärast, katsetan kindlasti uuesti.
Kuna kodus kardemoni polnud, siis jäi see panemata ja tavalise nisuasemel kasutasin ökoloogilist jämedat nisujahu, aga kokku tuli võrratult hea kook :) Just selline parasjagu hapukas-magus.
Seekord kerkis, väga maitsev!
Väga maitsev ja küllalti kähku valmiv kook; teen kindlasti veel.
Väga maitsev kook.Kõik mu kodused sõid ja kiitsid.
See kook sobib meie perele hästi, kuna on munavaba. Seekord panin ainult 1 dl suhkrut ja ülejäänud 1,5 dl suhkrut asendasin 1 dl vahtrasiirupiga. Andis mõnusa maitse.
Kuna mul kapis oli aegunud keefir, siis läks ta taas loosi koogitegemiseks! Mulle meeldis see kook väga. Mul sai pea pool plaati kohe üksi ära söödud...
Väga maitsev plaadikook tuli, kerkis ilusasti ja oli mõnusalt mahlane. Teen kindlasti teinekordki.
Kevadine plaadikook on lihtsalt suus-sulav.. Oleks võinud võib-olla rohkem kardemoni lisada. Järgmine kord igatahes proovin nii. Aga sellest olenemata lihtsalt suurepärane ja lihtne kook. Lisaks mulle väga meeldib, et mune selles kasutama ei pea, kuna pole abikaasaga kumbki väga munasõber ja nii neid tihtipeale kodus ei leidugi..
Just paar päeva tagasi tegin seda kooki. Ülimaitsev.
Ülihea kook, mida on väga kerge valmistada. Parim kook mida ma kunagi söönud olen. 5+ kook. Teen seda kooki kindlasti veel.
väga lihtne aga kindla peale minek, väga maitsev oma lihtsuses!
Tegin seda kooki gaasiahjus. Põhi jäi hea krõbe ja õde ütles, et maitseb nagu karask. Minu arust parim rabarberikook, mida ma siiamaani teinud olen.
NB! Õunahooajal proovige õuntega ka. Väga väga maitsev. Kerkis hästi. Õunad koorige! Kui õunad ei ole piisavalt magusad, pange tükeldatud õunad 10minutiks tavalise suhkruga seisma. Kardemoni ei pannud, kuna mul ei olnud seda ja peale küpsemist raputasin peale tuhksuhkrut. Täpselt sama maitsev nagu rabarberitega. Soovitan!
Olen sellele koogile mitu kommentaari kirjutanud, kuid lisan veel ühe. Seda kooki saab edukalt küpsetada ka speltajahust.
Mitmele inimesele võiks see kook olla? Teaks arvestada.
see on väga hea kook ja lihtne teha.
Minu ahjus küpses kook küll 50 minutit ja kerkis veidi viletsalt. Maitse samas hea.
Kerkimisprobleemi ennetamiseks võib koogile lisada lisaks soodale ka sutsu kergituspulbrit. Kuna meie peres muna-allergiat pole, siis lisasin ühe muna (kuidagi harjumata tunne oleks olnud munavaba teha). Kook oli ikka hea, võrdlust ilma munata mul siiski pole. Just täpselt selline kook, mida suvekodu veidi vähemmugavates oludes teha.
Mul on see kook alati väga hea välja tulnud ja 30 min ka valmis. Olen palju varieerinud, rabarberi asemel katteks kasutanud, mida on olnud (õuna, ploomi, mustikaid, mingit moosi). Viimati asendasin hapupiima 4.5dl vadaku ning 1 munaga. Tuli ikka väga hea. Võimalik, et oleks võinud ka ainult vadakuga teha.
Hea, sobib ka sügisesse õuntega ;)
Teen seda kooki vist kõige tihedamini.
Eespool soovitati speltajahu, mina tegin täisteranisujahust, jäi väga mõnusa tekstuuriga. Kasutasin veel juba hapuka aroomiga (kuigi säilivusaeg alles mitme päeva pärast, nagu mõnedel talutoodetel ikka, kahjuks) mustikajogurtit ja keefirit. Meeldis kohe väga, kuigi muidu pole suur plaadikookide fänn.
Mina kasutan seda kooki üleliigsete hapupiimakoguste hävitamiseks. Ja sobib see kook väga hästi ka tikritega.
Panin maitseaineid nagu retseptis kirjas ja kook sai selline piparkoogilik. Keset suve piparkooke küll ei taha :P Edaspidi siputan kardemoni noaotsaga ja kaneeli riputan peale. Mul kerkis hästi ja sai ilmatuma paks plaadikook, mida piimaga hea kõhutäiteks nosida :)
maitsev.
Täiesti geniaalne argipäevakook! Me vist enam muud ei teegi. Vähemalt sel suvel :) Kord mina, kord abikaasa, sekka laste abi. Miks siis hea? Vaja ainult 2 anumat (vedelikule + kuivainetele); saab ahjuplaadil tehes palju ja kulub palju-palju rabarberit; kahe-vürtsi-maitsestus jahusegu sees (mitte koogi peale puistatult) mõjub võrratult!
Millegipärast ei kerkinud nii hästi kui pildil, selline paras plönn sai. Millest see võiks olla?
Kas hapukoort võib keefiri asemel panna?
Jupi, võid küll. Oluline on see, et oleks hapu vedelik (keefir, jogurt, hapukoor, hapupiim), muidu ei saa sooda reageerida. (Algselt vastatud ikka 2014. aastal juba :D)
Mul tuli täitsa ok. Ma vist ei lasknud võil piisavalt jahtuda. Kui külma keefiri ja kuuma või kokku segasin, siis läks pudruks, aga ma ei lasknud ennast sellel häirida. Kook tuli maitsev, ainult et jube hapu. Ma ei tea, mis ma valesti tegin. Aaaa ei no muidugi, ma panin 200 g rohkem rabarberit, äkki seepärast. Mulle väga meeldis siiski. Panin vaniljejäätist peale ja siis ei olnud nii hapu.
Maitsev ja lihtne kook!
Üks ebaõnnestunumaid kooke minu elus :( ei mingit maitset, taigen nagu svamm, suhkrut peaks tohutult rohkem olema.
Kulla Suslik - hapukas rabarber, fariinsuhkur, kardemon, kaneel, puhas või - ja ei mingit maitset?!? Aga eks maitsed ongi erinevad, kõik ei saa kõigile meeldida :(
Tegin paksema maitsestamata jogurtiga ja lisasin seetõttu veidi vett, sest taigen tuli väga paks. Mõnusalt kaneeline rabarberikook!
Maitsel pole vigagi,kuid ka pärast tund aega ahjus küpsemist oli nagu plönn. Selline tihke ja nätske, ei mingit kohevust. Kahtlustan, et soodat oli vähe.
Sellest retseptist inspireerituna tegin oma versiooni. Kasutan ümmargust vormi, mitte plaati ning sel põhjusel lõikasin ka retsepti kogused pooleks. Katsetades ja märngides olen jõudnud versioonini, kus kardemoni ja kaneeli olen retseptis kolmekordistanud, sest mulle meeldivad rkkalikud maitsed. Või kogus on algne, 50g ja rabarberit ca 300g, millest suure enamuse segan taignasse ja pisut patsuna värviks peale. Uus lemmik kevadine kook, mida võib järjest lakkamatult teha ja terve pere armastab. ;)
Kas tõesti läheb pool supilusikat soodat? Pole nii suure soodakogusega kooki varem kohanud.
Pool triiki supilusikatäit soodat on sama, mis 1,5 tl soodat. Siin retseptis on ju pool liitrit hapupiima vms, terve plaadikook, nii et ei ole palju midagi. Peaasi, et triiki mõõdad ja mitte kuhjaga!
Kahjuks ei õnnestunud Ei meeldinud ka :)
Jana, mis ei õnnestunud? Kook ei kerkinud?
Mõttetu kook, tegin täpselt retsepti järgi ja paras näts tuli välja. Kerkis küll aga jahtudes vajus.
Ülihea, tegin topeltportsu plaadile, jäi mõnus kohev ja pehme. Mees kiitis ja mugis.
Kevadine rabarbri-plaadikook
Rohke kardemon ja kaneel koogitaina sees annavad sellele hapupiima-plaadikoogile mõnusalt vürtsika maitse. NB! Kook ei sisalda muna!
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.