6 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl viina
1 suur muna
2.5 dl vett
180 g nisujahu (3 dl)
0.25 tl soola
noaotsaga küpsetuspulbrit
250-300 g fetajuustu
2 sl pehmet võid
Kuumuta ahi 260 kraadini.
Pane 45 cm x 33 cm äärega ahjupann 10 minutiks ahju.
Samal ajal vispelda kausis 2 sl õli, viin, muna ja vesi omavahel. Sega teises kausis jahu, sool ja küpsetuspulber. Kalla juurde veesegu ning sega vispliga ühtlaseks.
Pintselda ülejäänud õli kuumale ahjupannile, kalla tainas vormi ning silu ühtlaselt laiali. Puista fetajuustupuru ühtlase kihina peale. Siis puista siia-sinna pehmed võitükikesed.
Küpseta umbes 20 minutit, kuni pirukas on kuldpruun ja krõbe.
Lase veidi jahtuda ja siis lõika viiludeks ja serveeri.
Alevropita retsept on mugandatud USA ajakirjast Saveur. Foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.
Mõnus pirukas suupistelauale
Mida pehme võiga peab tegema?
See tuleb pisikeste tükikestena siia-sinna poetada :)
Võid ei pannud, sest oliiviõli tundus juba niigi palju. Tainas tuli täiesti vedel pannkoogitainas, midagi siluda ei saanud :) Ei midagi erilist, ahjupannkook feta ja oliiviõliga.
Alevropita ehk Kreeka fetajuustupirukas
Hästi põnev ja maitsev Kreeka pirukas ("jahupirukas") Kreeka loodeosast Epiruse kandist.