Keedutainas on eriline selle poolest, et tema kergitajaks ei ole sooda, küpsetuspulber ega pärm, vaid hoopis küpsemisel tekkiv veeaur, mis paisutab tainast ja muudab küpsetised seest õõnsaks.
Nii saabki keedutainast valmistada erinevate magusate ja soolaste täidistega torte, suupisteid ja küpsiseid. Näiteks tuuletaskuid, tuuleube, profitroole, juustupärga või uhket Crouqembouche’i. Ja loomulikult ka graatsilisi vahukoorekreemiga täidetud luiki.
Taina valmistamine ei ole keeruline, kui võtad aluseks Nami-Nami keedutaina retsepti ja pöörad tähelepanu järgmistele soovitustele:
- sõelu jahu enne vedeliku hulka lisamist;
- lisa kindlasti kogu jahu korraga;
- keeda tainast kuni 5 minutit, vähekeedetud tainas kerkib küpsedes halvasti;
- liiga kuumale tainale lisatud muna hüübib, seega jahuta tainas kindlasti enne munade lisamist 60-65 °C-ni;
- taina õige paksuse saavutamiseks lisa munad ühekaupa, viimane muna klopi lahti ning lisa järk-järgult (see ei pruugi tervenisti ära kuluda);
- keedutainas tuleb vormida soojalt;
- keedutaina kergitajaks on veeaur, sellepärast soovitatakse enne küpsetamist küpsetusplaadile kergelt vett pritsida või võimaluse korral kasutada ahju aurufunktsiooni (samas näitab kogemus, et Nami-Nami retsept õnnestub ka ilma vee pritsimiseta);
- pane keedutainas 200°C ahju, seejärel alanda kuumus 180°C-ni ja küpseta kuldpruuniks;
- ära ava ahju ust esimese 15 minuti jooksul;
- kui veeaur on oma töö teinud ehk tuuletaskud on kerkinud ja peale on tekkinud koorik (mitte enne 15 minutit!), pane ahjuukse vahele puulusikas, et liigne niisuks välja pääseks;
- valmis keedutainast küpsetised võib järelkuivamiseks väljalülitatud ahju jätta.
Üks õige keedutainast küpsetis peaks olema kerge, tugeva koorikuga, suuremahuline (õhku täis), seest kuiv ning pealt kergelt pruunikas.
Kuidas teha kindlaks, kas keedutainas on õige paksusega?
Lisa munad tainale ühekaupa. Viimane muna klopi lahti ning lisa järk-järgult segades. Vahepeal hinda taina konsistentsi, seda lusikaseljaga ülespoole tõmmates. Kui tainas jääb teravatipuline, on see liiga paks. Kui tipp vajub alla konksuks, on tainas paras. Kui tipp langeb täiesti alla, on tainas vedel. Liiga paksule tainale lisa vähehaaval juurde muna. Vedelat tainast saad parandada, kui keedad uue keedutaina (mune ei lisa!) ja lisad seda järk-järgult vedelaks muutunud tainale.
Proovi neid retsepte: