Heeringas pidulauale

Heeringas on eestlaste pidulauda ehtinud aastasadu. Raamatus "101 eesti toitu ja toiduainet" kirjutavad autorid, et "heeringas jõudis eestlaste toidulauale hansakaupmeeste vahendusel hiljemalt 13. sajandil ning sealtpeale kuulub soolaheeringale eesti toidukultuuris eriline koht" ja et pidulaualgi oli heeringas väga levinud, nii linna- kui ka talurahva seas. 

Kuigi tänapäeval räägitakse vabariigi aastapäeva paiku peamiselt vürtsikilust, siis tasub lauale panna ka heeringast valmistatud piduroogi.

Toomegi Nami-Nami lugejateni mõned soovitused, kus on kasutatud ViČi heeringafileesid. 

Heeringa mitu palet

ViČi tootevalik on väga rikkalik ja heeringat jagub igale maitsele. Valikus on traditsiooniline heeringafilee õlis, kergsoola heeringafilee õlis, traditsiooniline heeringafilee õliga, roosakas heeringafilee õlis, rasvane heeringafilee õlis, suitsumaitseline heeringafilee õlis, marineeritud heeringafilee õlis jpm. 

Siinkohal mõned retseptisoovitused Eesti Vabariigi 106. aastapäevale pühendatud pidulauale. 

 

Uhke tarretatud heeringatort

Eestlased on alati võileivatorte armastanud ja siin on rukkileivapõhjal võileivatort, mille kattes on kiht keedetud kartuleid ja tarretatud heeringa-kodujuustusegu:

 

Pidulikud peedi-heeringavõileivad

Juba 200 aastat tagasi, 1824. aastal eesti keeles ilmunud Katharina Fehre kokaraamatus "Uus Kögi- ja Kokka Ramat, mis öppetab keigetarwilissemad road pissokesse ja sure maiapiddamisse kohta teggema, ja keik mis senna jure tarwis, ja sedda möda, kui Lihwlandi kokka ja maiapiddamisse ramatust on luggeda, mis Saksakele on wäljaantud"  leiame risolli retsepti, kus on vaja heeringat ja punapeeti (loe lähemalt siit artiklist). Oli aeg, kus ükski eestlaste pidulaud ei möödunud rosolje või hiljem "kasuka" ehk "heeringas teki all" salatita. Siin retseptis kohtuvad peet ja heeringas musta leiva peal. l

 

Heeringa ja munasalatiga suupisteleivad

Ent heeringas maitseb hästi ka peedita. Siin on suupisteleibadel heeringas ja munasalat:

 

Vürtsidega portveiniheeringas

Kes armastab marineeritud heeringat, võib proovida seda väga põnevat versiooni portveini ja vürtsidega marinaadis:

Lõpetuseks veel mõned heeringaga suupisted Nami-Nami põhjatust retseptivaramust

Porru ja heeringa salat (vasakul) sobib niisama salatiks kui ka näkileivakorvikeste sisse. Rootslaste gubbröra-salatist inspireeritud mahedamaitseline muna-juustu-heeringasalat sobib nii leiva peale kui ka näkileivakorvikeste ehk rukkinööpide sisse (keskel) ja suitsumaitseline heeringas sobib rukkileiva ja kartuliga suupisteks (paremal):

 

Loe veel:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 24.02.2024 23:11 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Ilse
postitatud 23.02.2024 13:02

Mina ostan alati Vici traditsioonilist heeringat ja pole veel kunagi pidanud pettuma!