250 g tumedat tahkemat leiba
75 g võid
Vahele:4-5 keskmist keedetud kartulit
Täidis:250 g VIČI traditsioonilist heeringat, hakituna
300 g kodujuustu
2 keedetud muna, hakituna
1 punane sibul, hakituna
2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
soola ja musta pipart
4 želatiinilehte + veidi vett või piima
värsket tilli, hakituna
Kaunistuseks:hakitud värsket tilli, murulauku või peterselli
värsket kurki
keedetud (vuti)mune jne
Töötle leib köögikombainis ühtlaseks puruks. Sega sulatatud võiga ja suru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale. Soovi korral võid leivapõhja 180-200kraadises ahjus ca 5-7 minutit küpsetada, siis muutub tordipõhi kuivemaks. Jahuta põhi enne täidise lisamist.
Laota tordipõhja peale viilutatud keedetud kartul.
Valmista täidis. Tõsta želatiinilehed külma vette likku. Vahusta koor. Sega hakitud heeringas, sibul, muna ja kodujuust. Maitsesta soola, pipra ja hakitud tilliga. Sega juurde ka vahustatud koor.
Kuumuta paar supilusikatäit külma vett või piima ja sulata selles želatiinilehed. Nirista pidevalt segades želatiin heeringa-kodujuustusegu sisse. Kalla täidis tordipõhjale.
Tõsta jahedasse vähemalt neljaks tunniks.
Enne serveerimist tõsta külmast ja kaunista meelepäraste lisanditega. Tuuli Mathisen kasutas redist, kurki, mune ja maitserohelist.
Retsept ja foto: Tuuli Mathisen/VIČI
(Pille Petersoo kommentaar: mul oli Nami-Namis analoogne retsept, mugandatud Rootsi köket.se lehelt - aga kuna Tuuli on nii kena pildi teinud ja kahte liiga sarnast retsepti pole mõtet hoida, siis kustutasin ära. Jätan siia siiski vihjena, et algretseptis oli kodujuustu ja vahukoore asemel kasutatud 3 dl hapukoort ja 250 g kohupiima - ja minu tehtud heeringatort on tehtud just hapukoore ja kohupiimaga. Algretseptis oli see heeringatort kaunistatud merivarblasemarjaga).
Tarretatud heeringatort
Maitsev ja toitev heeringatort sobib hästi erinevatel pidulikel puhkudel lauale sättida. Mustast rukkileivast tordipõhi, vahele keedukartulikiht ja täidiseks heeringa-kodujuustu-muna kiht. Kõik see kõlab kokku üsna veatult ja hea on selle tordi puhul see, et võid selle juba eelmisel päeval külmkappi valmis teha. Pidulauale andes tuleks tort lihtsalt ära kaunistada ja soolane piduroog ongi olemas.