6 viilu täistera-röstleiba
määrimiseks võid
3-4 keedetud kartulit (mitte väga jahust)
2 suitsutatud heeringafileed (nt Viči Heeringafilee suitsumaitseline, õlis) või makrelli ehk skumbriat
100 g paksemat hapukoort (Saare smetana 30%)
jahvatatud musta pipart
värsket murulauku või sibulapealseid
Määri leivaviilud võiga ning lõika seejärel olenevalt leiva suurusest kas neljaks või kaheks.
Koori kartulid ja lõika umbes 5 mm paksusteks villudeks, aseta leivaviiludele.
Eemalda suitsukalalt nahk ning lõika kalafilee umbes 2 cm laiusteks tükkideks (kui kasutad Viči suitsumaitselist heeringafileed, siis see lõika lihtsalt ampsusuurusteks tükkideks). Aseta kartulitele.
Tõsta igale suupistele teelusikaga paksu hapukoort. Jahvata veskist pipart peale ning kaunista murulaugu- või sibulavarrega.
Idee Soome ajakirjast Ruokamaailma, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Olen teinud nii suitsumaitselise heeringa kui ka suitsutatud makrelli ehk skumbriaga. 2010. aasta pilt lisatud ka.
Heeringakanapeed
Väikesed võileivad musta leiva, suitsuheeringa (nt Viči suitsumaitseline heeringafilee õlis) või suitsumakrelli ja keedetud kartulitega. Suitsumakrell on tuntud ka skumbria nime all.