Sel korral meenutab toidublogija Aire Kirss (Lindude toitmine) sellekevadist Vietnami-reisi. (Muide, Nami-Namist leiad ka Aire väga hea õuna-pähklikoogi retsepti).
Enne laiaulatuslikku koroonapuhangut jõudsime olla 12 päeva Vietnamis. Kolm esimest päeva veetsime Saigonis, vaatasime linnas ringi ja proovisime natuke sisse elada. Edasi suundusime bussiga Mekongi Deltasse, sealt väikese praamiga väikesele, turisti jaoks nimetule kookosesaarele. Kaks päeva hiljem lendasime Kesk-Vietnami ja veetsime ülejäänud aja Hoi Anis ja Da Nangis.
Reisi planeerides olid meil väikesed illusioonid, et Saigonis olles sööme turgudel pho’d ja muud kohalikku hommikusööki :) Reaalsus oli aga see, et turule sisse jõudes olid isud kadunud ja esimesed päevad meil hommikusöögid jäid vahele. Durian ja muud lõhnad viisid isu ja kõige rohkem kannatas meie pesamuna, kellel ka kultuurišokk oli suurim. Aga edasi läks ainult paremaks. Saarel sõime talus pakutavat hommikusööki, Banh Op La’d, mis on praemuna saia vahel. Rumala eurooplasena hakkasin saia lihtsalt murdma, perenaine kepsles kohe ligi, võttis saia käest ja näitas kuidas seda õigesti tehakse :) Hilisemad hommikusöögid olid hotellides, kus sai valida nii euroopa kui kohaliku köögi vahel. Meie valik sõltus kohast ja tujust :)
Kohv on seal ülihea, tuleb lihtsalt kiire olla, kui magusat kohvi ei taha ja öelda, et ärgu lisagu kondenspiima (mida tihti nad ei kuule :)). Ja ka puuviljad ja värsked granadilli- ja apelsinimahlad (jälle tuleb kiire olla ja öelda, et no sugar) olid iga hommiku, samuti lõuna ja õhtu lahutamatuks osaks.
Mereannid, mereannid ja mereannid! Enne reisi oli meil tehtud nimekiri söökidest, mis kindlasti tuleb ära proovida. Kõik sai ka proovitud ja iga asi on täitsa omal kohal omal hetkel :)
Miljööväärtuslikult kõige suurema elamuse jättis meile õhtusöök kesklinnast eemal hotelli lähedal oleval tänavaturul, kus sõime kahel õhtul väga hästi tehtud erinevaid karpe, taustaks kohalike lauldud karaoke.
Viimastel päevadel Da Nangis läksime Tripadvisory poolt soovitatud mereanni kohta Mộc Quán ja üllatus-üllatus, samas kohas sõime ka järgmine õhtu. Nende mereanni hot pot ja meaty crab olid nii söögielamus kui ka meelelahutus, kammkarbid pähklite, röstsibula ja rohelise sibulaga, austrid ja tiigerkrevetid võises kastmes oli kindlasti TOP1 terve reisi kohta.
Kolmanda huvitava toiduna tooks välja cao Lao nuudlid Hoi Anis, nii leotatult/keedetult kui frititult. Eriliseks teeb neid see, et neid leotatakse kohaliku väga erilise koostisega leeliselises vees (tuhavees), see annab riisinuudlitele kollaka värvuse ja täiesti pastale samaväärse al dente tekstuuri.
Nami-Nami Vietnami retseptide valik on täitsa korralik, umbes poolsada. Muidugi on olemas mitu pho-retsepti (fotol vasakul on pho ga), mitmed värsked kevadrullid (nt need) ja ei puudu ka konsenspiimaga Vietnami kohv.