Lörtsy on õlis küpsetutud lapiku poolkuu kujuline pirukas. Lihatäidisega pirukaid pakkusid Karjala prouad Strömborg ja Kero Sortavala turul. Kui algas Talvesõda (1939-1940), kolisid prouad Savonlinna, kus jätkasid oma pirukate valmistamist ja müümist turul. Kui Strömberg pensionile läks, ostis Leipomo Laurikainen prouadelt retsepti ja valmistab neid praegugi.
Traditsioonilise poolkuu kujuga, ent õunatäidisega ja pontšikutainast pirukaid hakkas esmalt valmistama Savonlinna Sokerileipomo 1980ndatel ja 1984. aastal võeti kasutusele lörtsy-nimi (vt siia). Tuntuimad lörtsy-valmistajad on Laurikainen ning Lörtsypojat.
Eestlastele üsna tuttav toode, mille kasutamiseks leiate Nami-Namist hulgaliselt erinevaid retsepte.
Taas meie lugejaile tuttav roog. Karjala pirukaid müüakse nii mõneski Eesti toidupoes värske leiva letis tüki- või kaalukaubana, Nami-Namist leiate ka retsepti Karjala pirukate valmistamiseks kodus. Ka klassikaline munavõi retsept on Nami-Namis olemas.
Salmiakki ehk soolane lagrits. Salmiakile lisatud ammooniumkloriid ehk salmiaak "näpistab" keelt ja teeb suu veidi tuimaks. Maitse asi :)
Salmiakijäätis on mitme Soome jäätisetootja tootevalikus. Kui soovid seda ise kodus valmistada, siis retsepti jagab nt Yhteishyvä ja K-Kauppa.
Rukkinööbid ehk väikesed ümmargused näkileivakorvikesed on ideaalsed suupistete serveerimiseks. Nami-Nami jagas hiljuti artiklit "Mida panna rukkileivakorvikeste sisse?", mis osutus lugejate seas väga populaarseks - vähem kui kuu ajaga luges artiklit pea 9000 lugejat!
Soomlaste hilisõhtune lemmik tänavatoit! Lainelised friikartulid, tükeldatud viinerid, ketšup, majonees, sinep, hakitud salatisibul ja marineeritud kurk!
Kaneelirulle armastavad kõik põhjamaalased, sh eestlased. Soomlaste lemmik-kaneelisai on vormitud veidi teistmoodi ja kannab nime korvapuusti. Retsept on Nami-Namis täitsa olemas.
Tupla šokolaadibatooni tootmist alustati Soomes 1960. aastal, praeguseks on see üks enim müüdud šokolaade Soomes. Lisaks Soomele on Tupla populaarne ja Balti riikides ning Venemaal.
Tupla šokolaad meenutab Snickersit ja Marsi, aga purustatud maapähklite asemel on Tuplas hoopis mandlid. Ühes pakis on kaks väikest šokolaadi - siit ka nimi (duubel/topelt/tupla, noh :)).
Armastatud magus pärmitainasaiake, kus kardemonimaitselisele kuklile on enne küpsetamist lisatud soolase või ja suhkru "silm", mis ahjus krõbedaks suhkrulaiguks küpseb. Taas, retsept on Nami-Namis kenasti olemas.
Ahjus küpsetatud Ahvenamaa pannkook on üks soomlaste armastatud ahjupannkookidest, kõige lihtsam uunipannukakku retsept on aga siin. Lihtne viis pannkoogi küpsetamiseks!
Soomlaste piparkoogid on õhukesed ja krõbedad. Nami-Namist leiad piisavalt sobivaid piparkoogiretsepte!
Jõulutähed on ploomitäidisega küpsetised, mida on väga lihtne ise teha. Nami-Namist leiad lihtsa lehttainaga variandi ning kohupiima-võitainaga variandi.
Laskiaispulla on soomlaste vastlakukkel. Pärmitainas tehakse rohke kardemoniga, saiakesed täidetakse martsipanisegu ning vahukoorega. Vaata Nami-Nami vastllakuklite retsepte siit.
Soomlasedki armastavad rukkileiba. Ühe armastatud Soome rukkileiva retsepti leiad ka Nami-Namist: saaristolaisleipä.
Mannapuder ja mustikakissell pole vaid eestlaste suvised lemmikroad, need on ka soomlaste seas populaarsed!
Põhjanaabrite Fazer tähistas mullu oma 125. tegutsemisaastat ning Fazeri kommid-šokolaadid on ääretult populaarsed. Nami-Namiski kajastatakse Fazeri tegemisi regulaarselt.
Lihavõtete eel müüb Fazer šokolaadimuna. Ei, mitte üllatusmuna, kui üllatuseks pole just asjaolu, et muna ei ole seest tühi. Ehtsad munakoored täidetakse mandli-pähkli-nugatitäidisega (täpselt 52 grammi!). Igal aastal valmistatakse Fazeri Vantaa tehases umbes 2 miljonit Mignon-muna!
Rahkapulla meenutab meie kohupiimakorpi.
Metsmaasikamaitseline Muumi limonaad tuli Soome turule juba 1991. aastal. Valmistajaks on Sinebrychoff, karastusjook on pakendatud pooleliitrisesse plastpudelisse.
Tyrkish Peber on kõige intensiivsema maitsega salmiakikompvekk, mis on täidetud salmiaagipuruga.
Välimuselt sarnaneb mustikakorp kohupiimakorbile, lihtsalt kohupiimatäidise asemel on pärmitainasaiakesel mustikatäidis. Retsepti leiad siit.
Viinerikaste on või-sinepi-sibulapõhjal ning seda serveeritakse enamasti keedetud kartulitega. Valiku viinerikastme retsepte leiad siit.
Artikkel ilmus märtsis 2017
Soomlastel on palju maitsvaid toite. </br> Sellest nimekirjast on minu lemmikud Karjala pirukad munavõiga, kaneelisaiad, leibjuust ja Fazeri šokolaadid
Nimekirjas olen proovinud pea kõiki toite, vaid mustikapulla on veel maitsmata. </br> Siin nimekirjas on aga toite, mida Soomes aastaid elanuna alati väldin. nagu nt nakkikastike, makkaraperunat, lagritsatooted, joulutorttu jne. Listist aga puudub mu lemmik söök - soomlaste klassikaline spinatisupp keedumunaga. Samuti kodune karjalapaisti ja kassler on imehead. </br> Karjalapirukadki peab Soomes elades hoolega valima, kui klassikalised karjalapirukad ei ole riisi vaid odratäidisega. Tänapäeval on riis levinuim. Peab aga meeles pidama et riisipirukas, kuigi näeb samasugune välja ei ole üldse nii maitsev. Samuti kartulitäidisega tehtud samasugused pirukad ei kannata kriitikat. </br> Õiged karjalapirukad on superhead, eriti värske munavõiga. Fazeri šokolaadidki on väga head.</br>
Makkarperunat ei ole head. Rasvased ja soome vorstid ei kuulu minu lemmikute hulka. </br> Üks soomlaste vorsti toit on mainimata. See on siskonmakkarakeito. See on selline vorsti supp.</br> Üks kummaline aga väga maitsev kaste on munakaste. Minu ämm teeb seda ja tehakse keedetud munadest. Munadepühade ajal.</br> Sonnintöyssy - no on naljakas nimi. Pullijõnksatus</br>
Mulle maitseb palju toite, korvapuustisid olen teinud mitmel korral, karjalanpiirakoita olen ka paar korda proovinud järgi teha. Kõige paremad on need soojalt ja munavõiga. joulutortut ploomimoosiga, muumi limonaad, panda kommid (rosinad Sokolaadis, Fatseri sokolaadid, tupla Sokolaad... </br> Isegi mämmi maitseb mulle piimaga. </br> Jäätis muraka moosiga!!!
No leipäjuusto on ju tõeline maiuspala. Eriti, kui koorekohvis veidi hoiad ja kui kohvi joodud, siis krudisevad need tükid suurepäraselt nautimiseks! </br> Piparkoogid ja muudki küpsetised on tuttavad ja maitsvad, kuid imestama pani, et ei mainitud soomlaste munkkit. Seda pakutakse pea igal pool ja seda ka armastatakse Soomes vägagi laialt. </br> Korvatuusti ja piparkoogid ja karjala pirukad koos lõhe ja munavõiga on ju vägagi maitsvad.
Kõik need tooted on tuttavad, kuna palju soomega tegemist olnud. </br> Kuid voisilmapullat olen korra hommikul vara, otse ahjust saanud, see oli võrratu! Kahjuks ei mäleta mis koht see oli, suht põhja soomes. Peale selle pole enam sellist saanud. Need, mis meil müügil, on haledad jäljendid.
Mmmm....korvapuustit! :)
Karjala pirukad munavõiga on väga head! Lapi juust murakamoosiga on ka mõnus :)
Aga soome kuulsad laatikkod ja siskonmakkarakeitto?
Aga kus on mämmi :)
Elasin peaaegu 10 aastat Soomes ja nii mõnigi toit jõudis meeldima hakata... Näiteks koorene lõhesupp.. mämmi.. maksalaatiko... karjalapirukad....
Tume karjalapirukas munavõiga on väga hea, eriti kui see on värskelt ahjust tulnud. Ja soomlased oskavad hästi kala teha, Silakka markkinalt sai kunagi ostetud küpsetatud lõhet ja marineeritud silkku, mõlemad olid maitsvad ja kunagi ammu sain maitsta põdrahautist, mida kokk valmistas vist terve päeva ja see oli ikka superhea.
Emotsioonid on parim kingitus igaühele. Või kui tead inimese eelistusi, võid kinkida <a href="https://www.kingitustesaar.ee/et/3-kinkekaardid">kinkekaart</a>