5 dl käesooja vett või piima
50 g värsket pärmi
1.5-2 dl suhkrut
1 tl soola
2 tl jahvatet kardemoni (nt Meira)
1 muna
100 g pehmet võid
15 dl nisujahu (u 1 kg)
Määrimiseks:1 muna
Kate:soolast võid
Lahusta pärm käesoojas vees või piimas. Lisa suhkur, sool, kardemon ja muna, sega hoolega.
Lisa pool jahust ja sega, kuni saad pehme taina. Lisa pehme või ja seejärel niipalju jahu, et saad parajalt sitke ja pehme taina. Sõtku, kuni tainas kausi servade ja käte küljest lahti lööb. Vajadusel lisa veel lusikatäis või kaks jahu.
Lase kaetult soojas kohas pool tundi kerkida (umbes kahekordseks).
Kummuta tainas jahusele lauale, sõtku läbi ning vormi 20 kukliks. Aseta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase 30 minutit kerkida.
Pintselda kuklid lahtiklopitud munaga. Suru iga kukli keskele pöidlaga auk, kuhu pane kena võitükike (umbes 1x1 cm) ja tugev näpuotsatäis suhkrut.
Küpseta 225kraadise ahju keskosas 10-15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid. Lase köögirätiku all jahtuda.
Pildi tegi Martiina.
Mõnus kardemonimaitseline kukkel.
Olen ka varem neid kukleid teinud, täna tegin veega ja Meira kardemoniga, mis on mõnusalt jämeda jahvatusega. Kuklid jäid väga mõnusad - pehmed, aromaatsed ja just parajalt võised. Muide - sama jahu- ja vedelikukogusega retseptides on tihti ette nähtud lausa 200 g võid, aga minu arust piisab 100 g täiesti.
Oleks pidanud teadma, et või+suhkur=hea asi :D Mõnusad kuklid, teeks teinekordki!
Tegin neid kukleid üleeile. Ülihead tulid välja.
Võisilmakuklid
Soome köögist pärit magus pärmitainasai - mõnusa kardemonimaitse ja krõmpsu või-suhkrusilmga.