Saaristolaisleipä

Soome köögist pärit linnaseleib.

Kogus
2 pätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

1 l hapupiima

75 g värsket pärmi

3 dl tumedat või leivasiirupit

3 dl õlle- või kaljalinnaseid või linnasejahu

3 dl rukkikliisid või nisukliisid

3 dl rukkijahu

1 sl soola

10 dl nisujahu

Vormi määrimiseks:

3 sl võid

Määrimiseks:

1 sl siirupit

3 sl vett

Valmistamine

Murenda pärm käesooja hapupiima sisse. Lisa siirup, kaljalinnased, kliid, rukkijahu, sool ja nisujahu. Tainast sõtkuda pole vaja, piisab segamisest!

Määri kaks umbes liitrist leiva- või keeksivormi võiga. Jaota tainas kahe vormi sisse. Kata pealt rätikuga ja lase 1,5 tundi kerkida. 

Küpseta 175-kraadise ahju  alumisel siinil 2 tundi. Küpsetamise lõppfaasis määri pätse pealt siirupi-veeseguga. 

Kummuta valmis leivad restile, kata pealt puhta köögirätikuga. 

Saaristolaisleipä on kõige maitsvam peale 2-3 päevast seismist jahedas. 

LISA KOMMENTAAR