Soome köögist pärit linnaseleib.
1 l hapupiima
75 g värsket pärmi
3 dl tumedat või leivasiirupit
3 dl õlle- või kaljalinnaseid või linnasejahu
3 dl rukkikliisid või nisukliisid
3 dl rukkijahu
1 sl soola
10 dl nisujahu
3 sl võid
1 sl siirupit
3 sl vett
Murenda pärm käesooja hapupiima sisse. Lisa siirup, kaljalinnased, kliid, rukkijahu, sool ja nisujahu. Tainast sõtkuda pole vaja, piisab segamisest!
Määri kaks umbes liitrist leiva- või keeksivormi võiga. Jaota tainas kahe vormi sisse. Kata pealt rätikuga ja lase 1,5 tundi kerkida.
Küpseta 175-kraadise ahju alumisel siinil 2 tundi. Küpsetamise lõppfaasis määri pätse pealt siirupi-veeseguga.
Kummuta valmis leivad restile, kata pealt puhta köögirätikuga.
Saaristolaisleipä on kõige maitsvam peale 2-3 päevast seismist jahedas.
Saaristolaisleipä
Soome köögist pärit linnaseleib.