Väikesed hakklihapirukad

Väikesed klassikalised hakklihapirukad, mille täidises on ka keedetud riisi ning suitsutatud seapõske. Viimase võib asendada ka suitsupeekoniga. Pirukad sobivad hästi nt supi kõrvale, ent ka niisama kergeks vahepalaks.

Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
30 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

3 dl sooja vett (u 42 C)

1 tl soola

1 tl suhkrut

500 g nisujahu

1 pakk kuivpärmi

1 dl õli (nt kodumaist rapsiõli)

Täidis:

400 g veisehakkliha

150 g suitsutatud seapõske või peekonit

1 suurem sibul

soola ja musta pipart

1.5 dl keedetud riisi (0.5 dl keetmata)

Määrimiseks:

muna

Valmistamine

Sega kausis soe vesi, suhkur, sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.

Täidise jaoks aja sibul ja suitsuseapõsk (või peekon) läbi hakkmasina või haki peeneks.

Sega suurel kuumal pannil hakkliha, sibul ja suitsuseapõsk, maitsesta soola-pipraga ning prae, kuni hakkliha on kergelt pruunistunud (umbes 5 minutit). Lase segul jahtuda, siis sega juurde keedetud riis ning maitsesta vajadusel uuesti soola-pipraga.

Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis rulli õhukeseks. Võta suurem klaas või spetsiaalne tainalõikur* ning lõika tainast umbes 10 cm läbimõõduga kettad.

Aseta igale tainakettale supilusikatäis hakklihatäidist, suru servad ümber täidise kinni ning aseta piklikud pirukad ahjuplaadile, "õmblus" allpool. Lase veerand tundi kerkida, siis pintselda pealt munaga.

Küpseta 220-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed.

  • Spetsiaalsed pirukavormid leiad nt kauplusest Apelsin

Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

katu007
postitatud 19.10.2009 15:29

tegin nagu retseptis ja praegu võtsin pirukad ahjust välja ning.... tunduvad pealt kivikõvad.... ootan siis pisut, et maitsta saaks, aga hetkel küll olen täiesti shokis.....

Malle
postitatud 12.02.2019 21:30

Võid määrida küpsenud pirukad üle võiga ,tulemus ,ilusad ,pehmed

Nipi
postitatud 28.03.2020 13:19

Mina katsin ahjusoojad pirukad rätiga ja mõne aja pärast olid mõnusad pehmikud.

katu007
postitatud 19.10.2009 15:38

Nonii, esimene ehmatus möödas ja ennäe imet - ka pirukad juba täitsa pehmenevad:-)))) Teha oli väga lihtne ja mõnus. Tainas kerkis imetabaselt ja suitsupõse asemel kasutasin tõesti peekonit - see oli hea valik. Lõppkokkuvõtteks olen tulemusega väga rahul. Vabandan, et esimese ehmatusega kohe kivikõvadest pirukatest kribama hakkasin:-(

Dee
postitatud 19.04.2010 20:37

Tainas oli tõesti väga hea. Kerkis suurepäraselt, oli väga hästi rullitav ja küpsenult lausa ideaalne. :) Tegin kahe eri täidisega, üks siis oli retseptis toodud hakklihatäidis, teiseks täidiseks said seaprae jäägid ja riivjuust. Hakklihatäidise jaoks vajaminevad kogused on siin retseptis meeldivalt õiged: selle tainakoguse puhul jagus mul täidist täpselt. :)

Jaak
postitatud 16.11.2010 21:49

Retsept on 5+, kogused küll soovitaks x2 ja muna läks kah käiku

Liisi
postitatud 20.02.2011 19:41

Väga head. Peekonit ei pannud, selle asemel lisasin ühe hakitud keedumuna.

kats
postitatud 16.02.2013 22:33

Need olid minu esimesed isetehtud pirukad. Tainas oli väga mage, soola paneks järgmine kord 3tl kindlasti.

dana
postitatud 14.03.2013 00:17

Mitu grammi on üks pakk kuivpärmi eestis,kuna elan inglismaal,siis siin on üks pakk 7grammi

Pille
postitatud 14.03.2013 09:50

Dana, meil on vist ca 10 g, aga sobib ka 7g pakk. Loe oma pärmipakilt instruktsioone ka - neid UK kuivpärme tuleb enamasti esmalt suhkru ja vedelikuga aktiveerida ja vahutama ajada ja siis ülejäänud ainetega segada.

Liina
postitatud 23.12.2017 21:49

Hei! Kas kuivpärm tähendab nagu pulbri moodi? Vabandan ma olen vist liiga kaua Soomes elanud, et nyyd on raske eesti keeles lugeda

Riina
postitatud 26.07.2023 17:28

Soomes kuivahiiva

dana
postitatud 16.03.2013 17:10

Tänud Pille

Kristiine
postitatud 28.03.2013 22:41

Nii.. tulid ka mul ilusti välja. Alguses imestasin, et täidist tuli nii palju, aga hiljem selguski et pirukasse mahtus 1,5 supilusikat kuni 2 seda täidist ja nii ta otsa saigi. Pirukaid tuli mul ca 16-18. Soovitan peale ahjust võtmist ja alusele jahtuma panemist katta puhta köögirätikuga ja pritsida rätikule vett. Jätta jahtuma veidikeseks ja niimoodi muutub taignakoorik mõnusaks pehmeks. Suurepärane hommikuse tee/kohvi kõrvale või kasvõi peolauale snäksiks.

elke
postitatud 24.12.2013 22:31

Mina tegin tavalise 50 g pärmiga ja jahu u kg ja vedelikku pool l, panin pooleks piimaga. Taignasse muna ei pannud. Hakklihale panin juurde seeni ja teisele täidisele keedumuna. Ylimalt maitsvad tulid. Minu väga kapriissele mehele maitsesid need niii väga. :)

Anni
postitatud 23.01.2014 22:29

Väga maitsvad pirukad ja lihtne retsept

e
postitatud 01.02.2014 20:28

tainas on nats maitsetu..

Rebane
postitatud 07.01.2015 13:11

Tegin just selle taignaga seenepirukaid, imemaitsvad said! Ja mõnusad pehmed jäävad, kui räti alla seisma panna ja veega pritsida. Taignakogusest sain täpselt 30 keskmist pirukat.

Cristina
postitatud 18.01.2015 13:09

Kas need kogused on moeldud siis 7g kuivparmile?

Kaare
postitatud 26.04.2017 08:52

Mul kulus jahu vähem (aga jahud ongi erinevad!), mistõttu jäi täidist natuke üle. Tainas maitsetu küll ei jäänud, kes seda kardab võib suhkrut ja soola kuhjaga tl võtta. Väga palju sõltub ka täidise maitsestamisest - kui see on korralikult maitsestatud, võibki tainas tagasihoidlikum olla. Väga maitsvad pirukad, olid pehmed ka järgmisel päeval!

Reginakarro
postitatud 15.05.2017 09:14

ooo emmm geee, kui head pirukad said :D </br>natuke ehmatas, et õli ei tahtnud tainaga seguneda ja kerkima jättes oli ikka väga õline, aga sellest ei olnud midagi, kerkis suurepäraselt ja tõesti hästi rullitav ja vormitav.</br> Ka minul olid ahjust võttes pirukad kõvad, kuid paari min möödudes olid ilusti pehmed ja pehmed ka järgmisel päeval. Täidisesse lisasin veel ühe paki segahakkliha.</br> Soovitan kõigile seda retsepti proovida :)))</br>

Hälis
postitatud 19.12.2017 19:29

Mina ka just tegin neid esimest korda ja väga hästi õnnestusid, kuigi pole kunagi teinud selliseid pirukaid!

Mailis
postitatud 20.12.2017 11:14

Väga hea taigna ja täidise retsept! 5 aastane poeg ei suutnud söömist lõpetada...

EPP VIIRES
postitatud 14.09.2018 13:20

ON JAH HEAD PIRUKAD!!!ERITI VEEL SIIS, KUI ISE OSKAD KÜPSETADA!!! ON KENA, KUI SAAB NII HÄID PIRUKAID ISE TEHA!!!

EPP VIIRES
postitatud 14.09.2018 13:19

TEGIN MINAGI NEID KENASID JA HÄID PIRUKAID... ON KENA, KUI SAAB NII HÄID JA AHVATLEVAID PIRUIKAID ISE KÜPSETADA!!! ON HEA, ET ON HEA!!!

Annely
postitatud 03.12.2018 10:59

Keegi oskab öelda mitu pirukat sellisest kogusest umbes saab? Just täidist silmas pidades

Priit
postitatud 05.08.2019 18:30

5+ tulid välja, olen väga rahul perega

Maileen
postitatud 29.08.2019 00:02

Aitäh! Tainas tuli täitsa hea, soola oleks rohkem tahtnud (panin kuhjaga tl). Ahjust välja võttes olid tõesti kõvad, aga panin märja rätiku alla ja pehmenesid (Järgmisel päeval kahjuks ikka kõvad). Sain 31 tk, kasutasin mõni cm väiksemat klaasi kui 10 cm läbimõõduga.

Galina Elmik
postitatud 10.02.2020 09:48

Minu nõrkus, just isetehtud.

Hexy
postitatud 08.06.2020 12:35

Wow kui maitsvad pirukad selle retsepti järgi tulid!! Superlux!

Tr
postitatud 05.01.2021 17:01

Kasutasin vee asemel taignas piima ja presspärmi. Kõik suurepärane, pirukad super pehmed ja mõnusad! Jääb lemmik pärmitaigna retseptiks!

Sandra
postitatud 04.09.2023 14:24

Tegin seenepirukaid selle taignaga ning peab ütlema et superhead tulid, tainas mõnus ei ole liiga paks, ahjust välja võttes panin märja rätiku peale ning väga pehmed. Aitäh :)

Sinikka
postitatud 18.02.2024 20:28

Väga maitsev täidis! Lisasin natuke tilli. Aga taignaks kasutasin lehttainast (400 g) :)