3 dl sooja vett (u 42 C)
1 tl soola
1 tl suhkrut
500 g nisujahu
1 pakk kuivpärmi
1 dl õli (nt kodumaist rapsiõli)
Täidis:400 g veisehakkliha
150 g suitsutatud seapõske või peekonit
1 suurem sibul
soola ja musta pipart
1.5 dl keedetud riisi (0.5 dl keetmata)
Määrimiseks:Sega kausis soe vesi, suhkur, sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.
Täidise jaoks aja sibul ja suitsuseapõsk (või peekon) läbi hakkmasina või haki peeneks.
Sega suurel kuumal pannil hakkliha, sibul ja suitsuseapõsk, maitsesta soola-pipraga ning prae, kuni hakkliha on kergelt pruunistunud (umbes 5 minutit). Lase segul jahtuda, siis sega juurde keedetud riis ning maitsesta vajadusel uuesti soola-pipraga.
Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis rulli õhukeseks. Võta suurem klaas või spetsiaalne tainalõikur* ning lõika tainast umbes 10 cm läbimõõduga kettad.
Aseta igale tainakettale supilusikatäis hakklihatäidist, suru servad ümber täidise kinni ning aseta piklikud pirukad ahjuplaadile, "õmblus" allpool. Lase veerand tundi kerkida, siis pintselda pealt munaga.
Küpseta 220-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed.
Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.
tegin nagu retseptis ja praegu võtsin pirukad ahjust välja ning.... tunduvad pealt kivikõvad.... ootan siis pisut, et maitsta saaks, aga hetkel küll olen täiesti shokis.....
Võid määrida küpsenud pirukad üle võiga ,tulemus ,ilusad ,pehmed
Mina katsin ahjusoojad pirukad rätiga ja mõne aja pärast olid mõnusad pehmikud.
Nonii, esimene ehmatus möödas ja ennäe imet - ka pirukad juba täitsa pehmenevad:-)))) Teha oli väga lihtne ja mõnus. Tainas kerkis imetabaselt ja suitsupõse asemel kasutasin tõesti peekonit - see oli hea valik. Lõppkokkuvõtteks olen tulemusega väga rahul. Vabandan, et esimese ehmatusega kohe kivikõvadest pirukatest kribama hakkasin:-(
Tainas oli tõesti väga hea. Kerkis suurepäraselt, oli väga hästi rullitav ja küpsenult lausa ideaalne. :) Tegin kahe eri täidisega, üks siis oli retseptis toodud hakklihatäidis, teiseks täidiseks said seaprae jäägid ja riivjuust. Hakklihatäidise jaoks vajaminevad kogused on siin retseptis meeldivalt õiged: selle tainakoguse puhul jagus mul täidist täpselt. :)
Retsept on 5+, kogused küll soovitaks x2 ja muna läks kah käiku
Väga head. Peekonit ei pannud, selle asemel lisasin ühe hakitud keedumuna.
Need olid minu esimesed isetehtud pirukad. Tainas oli väga mage, soola paneks järgmine kord 3tl kindlasti.
Mitu grammi on üks pakk kuivpärmi eestis,kuna elan inglismaal,siis siin on üks pakk 7grammi
Dana, meil on vist ca 10 g, aga sobib ka 7g pakk. Loe oma pärmipakilt instruktsioone ka - neid UK kuivpärme tuleb enamasti esmalt suhkru ja vedelikuga aktiveerida ja vahutama ajada ja siis ülejäänud ainetega segada.
Hei! Kas kuivpärm tähendab nagu pulbri moodi? Vabandan ma olen vist liiga kaua Soomes elanud, et nyyd on raske eesti keeles lugeda
Soomes kuivahiiva
Tänud Pille
Nii.. tulid ka mul ilusti välja. Alguses imestasin, et täidist tuli nii palju, aga hiljem selguski et pirukasse mahtus 1,5 supilusikat kuni 2 seda täidist ja nii ta otsa saigi. Pirukaid tuli mul ca 16-18. Soovitan peale ahjust võtmist ja alusele jahtuma panemist katta puhta köögirätikuga ja pritsida rätikule vett. Jätta jahtuma veidikeseks ja niimoodi muutub taignakoorik mõnusaks pehmeks. Suurepärane hommikuse tee/kohvi kõrvale või kasvõi peolauale snäksiks.
Mina tegin tavalise 50 g pärmiga ja jahu u kg ja vedelikku pool l, panin pooleks piimaga. Taignasse muna ei pannud. Hakklihale panin juurde seeni ja teisele täidisele keedumuna. Ylimalt maitsvad tulid. Minu väga kapriissele mehele maitsesid need niii väga. :)
Väga maitsvad pirukad ja lihtne retsept
tainas on nats maitsetu..
Tegin just selle taignaga seenepirukaid, imemaitsvad said! Ja mõnusad pehmed jäävad, kui räti alla seisma panna ja veega pritsida. Taignakogusest sain täpselt 30 keskmist pirukat.
Kas need kogused on moeldud siis 7g kuivparmile?
Mul kulus jahu vähem (aga jahud ongi erinevad!), mistõttu jäi täidist natuke üle. Tainas maitsetu küll ei jäänud, kes seda kardab võib suhkrut ja soola kuhjaga tl võtta. Väga palju sõltub ka täidise maitsestamisest - kui see on korralikult maitsestatud, võibki tainas tagasihoidlikum olla. Väga maitsvad pirukad, olid pehmed ka järgmisel päeval!
ooo emmm geee, kui head pirukad said :D </br>natuke ehmatas, et õli ei tahtnud tainaga seguneda ja kerkima jättes oli ikka väga õline, aga sellest ei olnud midagi, kerkis suurepäraselt ja tõesti hästi rullitav ja vormitav.</br> Ka minul olid ahjust võttes pirukad kõvad, kuid paari min möödudes olid ilusti pehmed ja pehmed ka järgmisel päeval. Täidisesse lisasin veel ühe paki segahakkliha.</br> Soovitan kõigile seda retsepti proovida :)))</br>
Mina ka just tegin neid esimest korda ja väga hästi õnnestusid, kuigi pole kunagi teinud selliseid pirukaid!
Väga hea taigna ja täidise retsept! 5 aastane poeg ei suutnud söömist lõpetada...
ON JAH HEAD PIRUKAD!!!ERITI VEEL SIIS, KUI ISE OSKAD KÜPSETADA!!! ON KENA, KUI SAAB NII HÄID PIRUKAID ISE TEHA!!!
TEGIN MINAGI NEID KENASID JA HÄID PIRUKAID... ON KENA, KUI SAAB NII HÄID JA AHVATLEVAID PIRUIKAID ISE KÜPSETADA!!! ON HEA, ET ON HEA!!!
Keegi oskab öelda mitu pirukat sellisest kogusest umbes saab? Just täidist silmas pidades
5+ tulid välja, olen väga rahul perega
Aitäh! Tainas tuli täitsa hea, soola oleks rohkem tahtnud (panin kuhjaga tl). Ahjust välja võttes olid tõesti kõvad, aga panin märja rätiku alla ja pehmenesid (Järgmisel päeval kahjuks ikka kõvad). Sain 31 tk, kasutasin mõni cm väiksemat klaasi kui 10 cm läbimõõduga.
Minu nõrkus, just isetehtud.
Wow kui maitsvad pirukad selle retsepti järgi tulid!! Superlux!
Kasutasin vee asemel taignas piima ja presspärmi. Kõik suurepärane, pirukad super pehmed ja mõnusad! Jääb lemmik pärmitaigna retseptiks!
Tegin seenepirukaid selle taignaga ning peab ütlema et superhead tulid, tainas mõnus ei ole liiga paks, ahjust välja võttes panin märja rätiku peale ning väga pehmed. Aitäh :)
Väga maitsev täidis! Lisasin natuke tilli. Aga taignaks kasutasin lehttainast (400 g) :)
Väikesed hakklihapirukad
Väikesed klassikalised hakklihapirukad, mille täidises on ka keedetud riisi ning suitsutatud seapõske. Viimase võib asendada ka suitsupeekoniga. Pirukad sobivad hästi nt supi kõrvale, ent ka niisama kergeks vahepalaks.
Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.