Pain d'épices e. prantsuse meeleib

Vürtside ja meega maitsestatud prantsuse küpsetis, midagi meeprääniku, leiva ja pehme piparkoogi vahepealset :) Prantslased serveerivad imeõhukestel pain d'épices viiludel hanemaksa, ent see on maitsev ka või, toorjuustu ja moosiga.

Kogus
1 suur päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

450 g nisujahu

75 g tumedat rukkijahu

2.5 tl söögisoodat

1.5 tl jahvatatud kaneeli

1.5 tl ingveripulbrit

0.5 tl soola

0.25 tl riivitud muskaatpähklit

0.25 tl nelki

0.25 tl jahvatatud musta pipart

1 tl terveid apteegitilliseemneid

50 g pehmet magedat võid

1 suur toasoe muna

340 g vedelat mett

1 sl riivitud apelsini koort

2.5 dl vett

Valmistamine

Määri 30 cm keeksivorm võiga ja raputa üle jahuga.

Sega kausis nisujahu, rukkijahu, sooda, jahvatatud vürtsid ja sool. Lisa apteegitilli- või aniisiseemned.

Sega pehme või, muna, mesi ja riivitud apelsinikoor teises kausis. Lisa vesi, siis sega kolmes jaos hulka kuivained. Kalla tainas ettevalmistatud leivavormi.

Küpseta 180-kraadises ahjus 60 minutit, kuni keskele torgatud puidust kokteiltikk kuivaks jääb.

Valmis pain d'épices on pealt üsna tume. Lase 10 minutit vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja ja lase lõplikult jahtuda. Lõika viiludeks.

Säilitamine: Pain d'épices leiva võib keerata toidukilesse ja nädal aega toatemperatuuril hoida. Leib muutub selle käigus tihkemaks. Samuti võib selle paariks kuuks sügavkülma panna.

LISA KOMMENTAAR

Zoozi
postitatud 03.06.2009 18:46

Väga maitsev. Kui oleks magusam, saaks keeksiks nimetada :) Sai kiidusõnu ka teistelt pereliikmetelt.

Kirsike
postitatud 06.06.2009 09:59

Tegin prantsuse meeleiba maitses kõigile :) Unustasin ingveripulbri osta, aga hea oli ikkagi. Ja külalistele ka maitses Ei julgenud igaks juhuks oma 26 cm vormi ikkagi panna, tegin vähe suuremas klaasvormis ja ikka tahtis üle kerkida.

Berit
postitatud 14.06.2009 21:11

Tegin piparkoogimaitseainega, 4 spl on võrdlemisi palju, st tuli ikka parajalt vürtsikas, mis mulle väga maitses, kuid teiste jaoks oleks võinud veidi vähem olla. Ka asendasin natuke nisujahu täisterajahuga. Kerkis päris palju ja jäi mõnusa krõbeda koorikuga. Hästi hea.

Tiina
postitatud 05.02.2021 09:13

Kerkis mis mühin. Panin odrajahu, sest rukkijahu polnud, ja veidi täistera nisujahu ka. Ei ole liiga magus, nii et saab ka nt juustuga süüa.