Läätsehautis vorstikestega

Toekas ühepajatoit läätsede ja toorvorstidega. Kõige paremini sobivad siia prantslaste Puy läätsed.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
45 minutit + 45 minutit hautamist
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 sl õli

130 g kuubikuteks lõigatud tavalist peekonit või pancetta't

1 kg sealihast toorvorste (nt Lincolnshire)

2 jämedalt hakitud sibulat

1 peenelt hakitud porgand

4 hakitud küüslauguküünt

3 värsket rosmariinioksa

300 g Puy läätsesid

8.5 dl kuuma kanapuljongit

1 sl valget veiniäädikat

400 g purk konservitud purustatud tomateid

soola ja musta pipart

2 sl hakitud siledalehist peterselli

Valmistamine

Kuumuta suures kaanega potis õli. Lisa kuubikuteks lõigatud pancetta või tavaline peekon ja toorvorstid* ning kuumuta 10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni vorstid on ümberringi pruunistunud. Tõsta vorstid potist välja ja aseta taldrikule ootama.

Lisa potti sibulad, porgand ja küüslauk ning kuumuta koos pancetta'ga veel 3-4 minutit, kuni sibulad hakkavad pehmenema. Pane praetud vorstid uuesti pannile, lisa rosmariin, läätsed, puljong, äädikas ja tomatid, siis maitsesta soola-pipraga. Kuumuta keemiseni ja keeda tugeval tulel 5 minutit.

Siis alanda kuumust, kata pott kaanega ning hauta 45 minutit, aeg-ajalt segades, kuni läätsed on pehmed.

[Siinkohal võid roa jahutada ja kuni kuuks ajaks sügavkülma panna.]

Maitsesta, puista peale petersell ja serveeri. Kõrvale sobib mõni talvine lehtsalat sinepise salatikastmega.

Nipid ja soovitused:

  • Algretseptis kasutatakse Lincolnshire toorvorste,  aga kindlasti sobib ka mõni kohalik kvaliteetne sealihast toorvorst.

Retsept on adapteeritud briti ajakirjast BBC Good Food (March 2003, Lincolnshire sausage & lentil simmer). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Nipitiri
postitatud 11.01.2009 18:16

Just mõni päev tagasi olid läätsed vorstikestega laual. Mina isiklikult võiksin läätsi kasvõi iga päev süüa.

Üllekas
postitatud 06.02.2012 12:27

Läätsehautis vorstikestega oli väga hea ja maitsev roog. Peagi teen uuesti. Mees, kes suhtus sellesse teatud skepsisega, sõi ja kiitis ja võttis juurde :) Pilt pole küll toidu vääriline.

Üllekas
postitatud 08.09.2015 19:40

Pilt ka:

Kaare
postitatud 08.09.2015 17:56

Maitsev! Küpsetasin vortse ahjus ja lisasin need lõpus hautisesse.

Pihlakmari
postitatud 17.03.2023 17:10

Väga maitsev - selline korralik tummine talgutoit.