Escolástica täidetud paprikad

Escolástica on me hispaania sõbranna Ximena (Nami-Nami illustratsioonide autori) pere kokk-abiliseks olnud juba mitukümmend aastat ja siin on tema täidetud paprikate retsept, mida meil 2008. a. aprillis Madriidis nautida õnnestus :)
Valmistamine nõuab aega, aga ei ole väga töömahukas.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

8-10 suuremat punast paprikat

600 g kodust hakkliha (siga+veis)

ohtralt oliiviõli

1 hakitud sibul

1 roheline paprika

400 g purustatud konservitud tomateid

1 loorberileht

2 küüslauku

soovi korral lusikatäis suhkrut

4 dl riisi

vajadusel kuuma vett (kui ei raatsi hispaanlase kombel oliiviõli panna:))

soola

Valmistamine

Kuumuta ahi 170ºC.

Võta suur praepann, lisa hakkliha ja prae kergelt läbi (st kuni liha ei ole enam roosa). Pane kõrvale.

Haki sibul peeneks ning prae oliiviõlis läbi. Siis lisa hakitud roheline paprika, prae paar minutit. Lisa hakitud tomat, loorberileht ja küüslauk, soovi korral ka peotäis suhkrut (kui tomatid on hapud, siis aitab suhkur seda tasakaalustada). Kuumuta keskmisel tulel aeg-ajalt segades, kuni segu on ühtlaselt pehmenenud ja veidi paksenenud. Maitsesta soolaga.

Nüüd lisa tomatikastmele praetud hakkliha ja riis. Sega hoolega läbi ja kuumuta, kuni riis on poolpehme. (Siinkohal võib lisada veidi kuuma vett, kui segu liiga kuiv tundub. Ximena ja Escolastica lisavad lihtsalt nii palju oliiviõli, et seda pole vaja; aga eestlased võivad vist natuke vett ka panna).

Samal ajal puhasta paprikad. Lõika varrejupp ettevaatlikult ära (hoia alles!), nii et jämedamasse otsa jääb parajalt suur auk. Eemalda paprika seest seemned ja membraani osa. Ettevaatlikult, et paprikad ise terveks jääks!

Lusika abil täida puhastatud paprikakaunad riisi-tomati-hakkliha seguga (kuni 3/4 ulatuses, sest riis paisub ahjus edasi). Pane äralõigatud varrejupp tagasi.
Aseta täidetud paprikad külili suurele ahjupannile ning nirista peale oliiviõli.

Küpseta 170-kraadises ahjus umbes tund aega. Siis keera ringi (ettevaatlikult!), ja küpseta veel tund aega.

Valmis paprikad on hästi aromaatsed ja kohati söestunud ning sulavad suus :)

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

maali
postitatud 04.01.2009 14:33

hm..huvitav, olen seda hispaanlaste rooga teinud juba nõukakajal ja kõikseparemaid paprikaid sai selleks siis leningradi turult :) väike erinevus vaid selles, et mina laon paprikad püsti ja ei pööra neid.

Pille @ Nami-nami
postitatud 04.01.2009 23:50

Mina olen ka paprikaid riisi ja hakklihaga aastaid täitnud, aga mitte nii rohke oliiviõliga ja mitte nii kaua neid hautanud-küpsetanud. Ja maitse ON erinev ja tulemus täitsa teine, usu mind :)

Pille
postitatud 03.02.2024 13:08

Pilt aastast 2009 :)

Silja
postitatud 11.10.2012 19:43

Minu pere lemmikretsept. Olen seda juba aastaid teinud ja nii maitsvaid ning suussulavaid paprikaid annab leida, just see küpsetamise pikkus ja stiil annavad selle erilise nüansi.

Ilse
postitatud 03.02.2024 10:23

Maitsev!