8-10 suuremat punast paprikat
600 g kodust hakkliha (siga+veis)
ohtralt oliiviõli
1 hakitud sibul
1 roheline paprika
400 g purustatud konservitud tomateid
soovi korral lusikatäis suhkrut
4 dl riisi
vajadusel kuuma vett (kui ei raatsi hispaanlase kombel oliiviõli panna:))
Kuumuta ahi 170ºC.
Võta suur praepann, lisa hakkliha ja prae kergelt läbi (st kuni liha ei ole enam roosa). Pane kõrvale.
Haki sibul peeneks ning prae oliiviõlis läbi. Siis lisa hakitud roheline paprika, prae paar minutit. Lisa hakitud tomat, loorberileht ja küüslauk, soovi korral ka peotäis suhkrut (kui tomatid on hapud, siis aitab suhkur seda tasakaalustada). Kuumuta keskmisel tulel aeg-ajalt segades, kuni segu on ühtlaselt pehmenenud ja veidi paksenenud. Maitsesta soolaga.
Nüüd lisa tomatikastmele praetud hakkliha ja riis. Sega hoolega läbi ja kuumuta, kuni riis on poolpehme. (Siinkohal võib lisada veidi kuuma vett, kui segu liiga kuiv tundub. Ximena ja Escolastica lisavad lihtsalt nii palju oliiviõli, et seda pole vaja; aga eestlased võivad vist natuke vett ka panna).
Samal ajal puhasta paprikad. Lõika varrejupp ettevaatlikult ära (hoia alles!), nii et jämedamasse otsa jääb parajalt suur auk. Eemalda paprika seest seemned ja membraani osa. Ettevaatlikult, et paprikad ise terveks jääks!
Lusika abil täida puhastatud paprikakaunad riisi-tomati-hakkliha seguga (kuni 3/4 ulatuses, sest riis paisub ahjus edasi). Pane äralõigatud varrejupp tagasi.
Aseta täidetud paprikad külili suurele ahjupannile ning nirista peale oliiviõli.
Küpseta 170-kraadises ahjus umbes tund aega. Siis keera ringi (ettevaatlikult!), ja küpseta veel tund aega.
Valmis paprikad on hästi aromaatsed ja kohati söestunud ning sulavad suus :)
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
hm..huvitav, olen seda hispaanlaste rooga teinud juba nõukakajal ja kõikseparemaid paprikaid sai selleks siis leningradi turult :) väike erinevus vaid selles, et mina laon paprikad püsti ja ei pööra neid.
Mina olen ka paprikaid riisi ja hakklihaga aastaid täitnud, aga mitte nii rohke oliiviõliga ja mitte nii kaua neid hautanud-küpsetanud. Ja maitse ON erinev ja tulemus täitsa teine, usu mind :)
Minu pere lemmikretsept. Olen seda juba aastaid teinud ja nii maitsvaid ning suussulavaid paprikaid annab leida, just see küpsetamise pikkus ja stiil annavad selle erilise nüansi.
Maitsev!
Escolástica täidetud paprikad
Escolástica on me hispaania sõbranna Ximena (Nami-Nami illustratsioonide autori) pere kokk-abiliseks olnud juba mitukümmend aastat ja siin on tema täidetud paprikate retsept, mida meil 2008. a. aprillis Madriidis nautida õnnestus :) Valmistamine nõuab aega, aga ei ole väga töömahukas.