1 kg searibisid
1.25 dl oliiviõli
1.25 dl valget veini
1 apelsini mahl
2 sektoriteks lõigatud apelsini
1 suur hakitud sibul
3 hakitud küüslauguküünt
3 sl hakitud konservitud tomatit
2 sl massa de pimentos tšillipastat
noaotsatäis piri piri tšillipulbrit
Lõika searibid üksikuteks ja eemalda liigne rasv (Sul peaks olema umbes 16 ribi).
Kuumuta suurel paksupõhjalisel pannil 3 sl oli ja pruunista ribid ümberringi (vajadusel jaokaupa). Lõpus lisa loorberilehed, maitsesta soola-pipraga ja lisa vein ja apelsinimahl. Kuumuta paar minutit, siis tõsta pann tulelt.
Kuumuta ülejäänud õli väikesel pannil ja prae sibul pehmeks ja kuldseks. Lisa küüslauk ja mõne hetke pärast tomatid. Keeda minut aega, siis lisa tšillipasta ja soovi korral ka jahvatatud tšillipipar. Tõsta pann tulelt.
Laota ribid ühekordse kihina paraja suurusega ahjuvormi, lisa tomati-sibula segu. Aseta igasse vormi nurka apelsinisektor ning suska ülejäänud apelsinisektorid ribide vahele. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni ribiliha on pehme ja kaste paksenenud.
Serveeri kuumalt.
Retsept on Tessa Kirose raamatust "Piri-piri starfish: Portugal found" (Baked Pork Ribs with Orange). Pildi tegi Ilse.
Ahjuribid apelsiniga
Portugalist pärit retsept