1,8 kg kaaluv talukana
4 l vett
10 cm jupp ingverijuurt
1 sl Aasia seesamiõli
Riis:2 sl maapähkliõli või rapsiõli
2,5 cm jupp ingverijuurt
5 dl pikateralist riisi
5 dl kanakeeduleent
0,5 tl seesamiõli
0,5 tl soola
Tšillikaste:1 sl värskelt pressitud laimimahla
2 sl kanakeeduleent
2 tl suhkrut
2,5 cm jupp ingverijuurt
Ingveri-küüslaugukaste:4 sl taime-, rapsi- või viinamarjaseemneõli
2 sl riivitud värsket ingverit
2 riivitud küüslauguküünt
0,5 tl soola
1 tl riisiäädikat
Lisaks:värsket koriandrit
2 kurki
Retsept on pikk, aga tegelikult ei ole roog üldse keeruline.
Eemalda kanalt lahtised nahatükid. Hõõru kana hoolikalt soolaga sisse, soovi korral jäta veidikeseks maitsestuma.
Kuumuta suures supipotis vesi keemiseni. Lisa ingver, talisibul ja julgelt soola.
Pane kana potti ja solguta kana köögitangide ja kurnlusika (või kanakeetmiskonksude) abil paar korda üles-alla ehk tõsta mõneks sekundiks veest välja ja siis kasta uuesti vette, siis uuesti veest välja jne. See aitab kanal ühtlasemalt kuumeneda ning kananahk tõmbub mõnusalt kokku.
Siis pane kana potti, alanda kuumust ning keeda väga tasasel tulel umbes 40-45 minutit. (Kontrolli kana küpsust nii, et torka noaga kintsu sisse - kui lihamahl on klaar, on kana küps).
Kui kana on küps, siis keera tuli ära ja võta pott tulelt. Tõsta kana potist välja, eemalda kõhuõõnsusest sibul ja ingver ning pista kana jääkuubikutega täidetud veekaussi jahtuma, kuhu kana võiks jääda isegi kuni 15 minutiks. Kiire jahutamine tagab mahlaka ja pehme kana ning annab kananahale meeldivalt tugeva tekstuuri.
Seejärel võta kana külmast veest välja ja tõsta konksu otsa nõrguma. (Kui konksu pole, siis näiteks metallrestile).
Kanakeeduleem hoia alles!
Pane riis suurde kaussi, täida kauss veega. Sega riisi kätega, et seda puhastada. Kalluta kaussi, et vesi saaks välja voolata. Korda seda 3 korda, kuni vesi enam hägune ei ole. Siis täida kauss värske veega ja lase riisil 10 minutit paisuda.
Kuumuta potis või vokkpannil 2 sl õli. Kui õli on kuum, lisa peenelt hakitud ingver ja peenelt hakitud küüslauk ning voki mõned sekundid, kuni kõik on kenasti aromaatne. Lisa nõrutatud riis ja kuumuta segades veel minut aega. Lisa seesamiõli ja sega hoolega.
Lisa 5 dl kanakeeduleent, maitsesta soolaga ja kuumuta keemiseni. Siis alanda kohe kuumus miinimumini, kata pott või vokkpann kaanega ja hauta riisi 15 minutit. Siis tõsta pott/vokkpann tulelt ja lase kaane all veel 5-10 minutit järelhaududa.
Kui riis keeb ja kana on jahtunud, siis võta kana veest välja, patsuta köögipaberiga kuivaks ja määri seesamiõliga sisse. See aitab kanal mahlasena püsida! Lõika kana tükkideks.
Tšillikastme jaoks sega kõik komponendid kannmikseris ühtlaseks erkpunaseks kastmeks.
Ingveri-küüslaugukastme jaoks kuumuta väikeses potis õli hästi tuliseks, nii et näed veidi suitsu. Tõsta pott tulelt, siis lisa kohe hakitud küüslauk ja hakitud ingver ja lase mõned sekundid susiseda. Kui kaste "maha rahuneb", siis sega juurde sool ja äädikas.
Alles jäänud ca 1,5 liitrit kanakeeduleent kulub supiks. Vahetult enne serveerimist kuumuta supp läbi, vajadusel maitsesta soolaga.
Serveerimiseks tõsta taldrikule riis, selle peale kana. Juurde tšillikaste, ingveri-küüslaugukaste, sojakaste, kurgiviilud ning kausitäis kuuma suppi hakitud koriandri või rohelise sibulaga.
Retsept on mugandatud siit ja siit, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Hainani kana riisiga
"Hainanese Chicken Rice" on üks Singapuri rahvusroogadest. Hainan on Hiina lõunarannikul asuv troopiline saar, kust on Singapuri väga palju hiinlasi emigreerunud. Siin on üks roog, mille nad Hainani saarelt Singapuri kaasa viisid, mis saareriigis on rahvusroaks kujunenud.
Kasuta kõrget supipotti ja kui Sul on spetsiaalsed kanakeetmise konksud, siis nendest oleks palju abi!