350 g küpseid tomateid
100 g rukolat e. põld-võõrkapsast
0.5 kuubikuteks lõigatud värsket kurki
450 g varajast kartulit (keeda ja viiluta)
100 g keedetud rohelisi aedube
4 hakitud šalottsibulat
2 õliga tuunikalakonservi (a 200 g, nõruta hoolega)
2 suurt keedetud muna
50 g anšoovisefileed
50 g musti oliive
1 sl hakitud värsket peterselli
Vinegrett:1 tl Maldoni soolahelbeid
1 kuhjaga tl sinepipulbrit
1 sl veiniäädikat või palsamiäädikat
6 sl külmpressitud oliiviõli
2 sl värsket hakitud maitserohelist - nt
murulauku või münti või peterselli või basiilikut või harakputke või estragoni
purustatud musta pipart
Valmista vinegrett: peenesta meresoolehelbed uhmris pulbriks. Lisa küüslauguküüs ning tambi katki. Lisa sinepipulber, seejärel äädikas ja must pipar. Sega, lisa oliivõli. Seejärel lisa ürdid. Vinegrett on üsna paksuvõitu. (Enne salatiga segamist pane õlikaste kaanega purki ning raputa hoolega segi).
Salati jaoks koori kõigepealt tomatid (kasta keevasse vette, siis nõruta ja eemalda koor). Lõika kooritud tomatid pooleks, eemalda seemned ja lõika tomatipoolikud neljaks.
Sega suures salatikausis tomatid, põld-võõrkapsas, kurk, kartulid, oad ja hakitud sibulad kihiti, niristades kihtide vahele veidi õlikastet.
Aseta peale tuunikalatükid ja munaveerandid. Seejärel laota anšoovised risti-rästi salatile. Puista salatile oliivid, hakitud petersell ja lõpuks veel õlikastet.
Serveeri kohe. Kõrvale maitsev krõbe pikk sai (baguette) ja Normandy võid*.
Nipid ja soovitused:
Briti kokandusguru Delia Smithi retsept. Pildi tegi Nami-Nami kasutaja Liina.
Väga maitsev salat! Aga sellest kogusest saab küll rohkem kui 4 inimest süüa. Tuunikala kogus oli minu jaoks müstiliselt suur, nii et vähendasin seda kolmandiku võrra. Samuti ei ole suurt vajadust keedetud kartuli järele, võib ilma teha. Maitsev ja toitev.
Maris, tore, et maitses. Siin on ilmselt mõeldud selle salati kui põhitoidu peale (nt korralik lõunasöök). Ja kartuleid ei pruugi panna, aga klassikalise Nicoise salati sisse need kindlasti käivad :)
Tulemus oli suurepärane. Ja läks õige pea kordamisele.
Salade Niçoise
Toitev ja toekas salat Nizza piirkonnast, siin Briti koka Delia Smithi versioon. Siinsetest kogustest saab põhiroaks sobiva salati.