soola ja musta pipart
2 sl õli
1 kooritud ja tükeldatud porgand
1 hakitud šalottsibul
3 purustatud küüslauguküünt
1 peenelt tükeldatud sellerivars
375 kuiva valget veini
5 dl vett
Tainas:300 g nisujahu
225 g kuubikuteks lõigatud külma võid
määrimiseks muna
40 ml külma vett
Hernetamp:2 kooritud ja tükeldatud kartulit
500 g külmutatud rohelisi herneid
60 ml sooja piima
25 g sulatatud võid
25 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
1 dl peenelt hakitud värsket münti
Kuumuta ahi 150 C.
Maitsesta tallekoodid korralikult soola ja pipraga. Kuumuta pool õlist paksupõhjalises potis mõõdukalt tugeval tulel. Lisa tallekoodid ja pruunista need ümberingi - selleks kulub umbes 5 minutit. Tõsta pruunistatud tallekoodid kõrvale.
Alanda kuumust, lisa ülejäänud õli potti. Lisa hakitud porgand, sibul ja seller ning prae segades umbes 3 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
Lisa küüslauk ja ürdid, siis lisa vein. Lase umbes 4 minutit podiseda, kuni vein on poole võrra kokku keenud ehk redutseerunud. Pane tallekoodid uuesti potti, lisa vesi ja tõsta kuumust. Kata pott kaanega, kuumuta keemseni. Siis tõsta pott ahju ja küpseta umbes 2 tundi, kuni lambaliha on pehme ja kondi küljest kergesti ära tuleb.
Tõsta lambaliha potist välja ja pane kaussi. Eemalda kondid ja rebi liha kahe kahvli abil katki. Kata liha fooliumiga kinni ja hoia soojas.
Kaste pane uuesti tulele ja lase umbes 7 minutit podiseda, kuni kaste on paksenenud ja kokku keenud.
Taina valmistamiseks pane nisujahu ja või köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks. Lisa 2 sl külma vett ja töötle ühtlaseks. Vormi tainas kettaks, keera toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.
Jaota tainas neljaks ning rulli kergelt jahusel laual kergelt jahuse tainarulliga 3 mm paksuseks kettaks.
Tõsta ahju kuumust 200 kraadini. Tee fooliumist neli tennisepalli suurust fooliumipalli, aseta igale fooliumipallil tükk küpsetuspaberit. Tõsta tainaketas fooliumipallile, nii et tekiks kuppel. Pintselda pealt munaga.
Küpseta 200-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni tainakuppel on kuldne ja krõbe. Lase veidi jahtuda, siis eemalda tainakuplid ettevaatlikult fooliumipallide pealt.
Hernetambi jaoks pane kartulid koos külma veega potti. Kuumuta keemiseni ja keeda 15 minutit. Lisa herned ja keeda veel 5 minutit, kuni herned on pehmed. Nõruta ja lase aurul veid arustuda. Pane herned ja karutlid uuesti potti, lisa piim ja või ning tambi katki. Lisa parmesan ja hakitud münt, sega läbi ja maitsesta soola-pipraga.
Jaota hernetamp taldrikutele, tõsta peale tallelihahautist ning paar lusikatäit lambahautiseleent. Peale aseta kuldne ja krõbe tainakuppel.
Serveeri.
Retsept on mugandatud My Kitchen Rules veebilehelt.
Lambakoodipirukas hernetambiga
Väga isuäratav roog, mis jäi silma austraallaste "Minu köök on parim" 2014. aasta saatest.