Kalasült

Kalasülti võib valmistada ahvenast, tursast, kohast, haugist, lutsust. Kalasülti on soovitatav tarretada väikestes vormides, sest suurest tükist lõikamisel muutub see näotuks.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 kg kala

- nt turska või koha või lutsu või ahvenat või haugi vm

1 l vett

2 sibulat

tükike juursellerit või juurpeterselli

12 tera musta pipart

8 tera vürtspipart

1 loorberileht

soola

sidrunimahla või äädikat

25 g želatiini

Valmistamine

Eemalda kaladelt sisikond, lõpused ja silmad. Pese kalad seest puhtaks ja pane koos soomuste ja uimedega külma vette keema. Riisu vaht, keeda nõrgal tulel, kuni kalaliha on pehme ja uimed kergelt vallanduvad. Lisa 5-10 minutit pärast vahu riisumist maitseained.

Puhasta kalaliha nahast ja luudest võimalikult suurte tükkidena ja aseta väikeste vormide põhja. Kaunistuseks võid panna tillioksakese või sidrunitükikese.

Kurna kalakeeduleem läbi kahekordse marli, lisa külmas vees leotatud ja kuumal pliidil sulatatud želatiin, maitsesta. Vala vormidesse kalatükkidele ja aseta külma kohta tarduma.

Retsept on Salme Masso toimetatud raamatust "Kokaraamat" (1984, kirjastus Valgus). Pildi tegi Ilse.

 

LOE VEEL:

LISA KOMMENTAAR

Kiilike
postitatud 14.04.2010 22:44

teen sellist toitu aastaid juba tuulehaugist ja želatiini enamasti ei kasuta- ei ole vajadust sest 20-30 minutit kalatükkide keetmist tarretab vedeliku niigi.

Pille
postitatud 13.11.2015 11:11

Kiilike saatis sellise pildi:

Jaanikaant
postitatud 04.01.2016 18:32

Minu arvates on luts parim kala, millest sülti keeta- vähe luid ja maitsev kalaliha. Üldiselt tarretub lutsust keedetud sült ka niisama, aga kindluse mõttes võib ikkagi lisada pisut želatiini.

Ilse
postitatud 07.01.2016 15:05

Peale suurt lihasöömist on kalasült suurepärane ;) Sobivad kõik kalad kus vähe luid, aga luts on oma maitselt minu lemmik ka süldis. Ja kallerdub ka kõige paremini, minuarust.