Tsepeliinid

Tsepeliinid on Leedu köögis alles 20. sajandi keskpaigast alates.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg toorest kooritud kartulit

4 keedetud kartulit

maitse järgi soola

Lihatäidis:

300 g hakitud sealiha ja/või

veiseliha

1 hakitud sibul

1 tl majoraani

Suitsusingitäidis:

300 g suitsusinki

1 hakitud sibul

1 lahtiklopitud muna

musta pipart

Kodujuustutäidis:

300 g kuivemat kodujuustu

1 lahtiklopitud muna

1 sl hapukoort

30 g hakitud praetud peekonit

30 g võid

0.5 tl prantsuse estragoni või münti

soola

Seenetäidis:

50 g kuivatatud seeni

2 hakitud sibulat

100 g peekonit

1 lahtiklopitud muna

2 sl riivsaia

soola ja pipart

Heeringatäidis:

2 heeringafileed

2 lahtiklopitud muna

2 sl riivsaia

1 hakitud sibul

musta pipart

Valmistamine

Pane toored riivkartulid kahekordse marli sisse ja pressi kuivaks. Hoia vedelik alles, lase tärklisel kausi põhja vajuda. Kurna vedelik minema ja sega tekkinud tärklis riivitud kartulitega.

Riivi keedetud kartulid ja lisa koos soolaga toorelt riivitud kartulitele. 

Võta umbes 1 dl kartulisegu ja suru lamedaks. Pane keskele 1 sl täidist, keera kartulisegu ümber täidise kinni ja suru kartulipall kergelt piklikuks "tsepeliiniks".
Pane tsepeliinid keevasse vette ja keeda umbes 30 minutit.

Lihatäidis:
Prae sibul ja lisa hakitud liha (traditsiooniliselt kasutatakse rasvast sealiha). Maitsesta soola, pipra ja majoraaniga. Serveeri praetud peekonitükikeste, hapukoore või sulavõiga.

Suitsusingitäidis:
Leota suitsusinki vees, seejärel keeda pehmeks. Haki keedetud suitsusink pisikesteks kuubikuteks, sega sibula, muna ja pipraga. Serveeri sulavõi või hapukoorega.

Kodujuustutäidis:
Sega kodujuust praetud peekoniga, lisa või, hapukoor, muna, sool ja maitseroheline. Sega hoolega. Serveeri sulavõi, hapukoore või praetud peekonikuubikutega.

Seenetäidis:
Leota kuivatatud seeni vees, seejärel keeda samas leotusvees pehmeks. Peenesta seened ja peekon köögikombainis, lisa praetud sibulad, muna, riivsai ja maitseained. Sega hoolega. Serveeri praetud peekonikuubikute või hapukoorega.

Heeringatäidis:
Peenesta heeringafileed, maitsesta pipraga. Lisa praetud sibul ja lahtiklopitud muna. Sega hoolega. Serveeri hapukoorega.

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova Leedus 2019. a. suvel. 

LISA KOMMENTAAR

profa
postitatud 11.12.2003 01:45

Töötan hetkel Leedus. Ei ole hullemat rahvustoitu kui tsepeliinid. Kusjuures, kui neid ise teha, saab ok söögi. Aga ka parimas rahvukõrtsis on nad jubedad. Põhjuseks liigne rasv, liiga palju kartulit, liiga vähe liha ja maitseaineid nii sellele kui teisele näidatakse vist ainult eemalt.</br> Ärge ostke, ei jää millestki ilma. Võtke parem kepta karka ehk siis seakoot rahvuskohas, see on ok.

unihiir
postitatud 22.06.2005 22:06

tsepeliinid on parim asi, mida ma oma elus söönud olen, eriti head olid nad kaunase äärelinnas motellis senas pebras (aga mujal ka). samuti on head kartulikotletid ja leiva sisse tehtud supp. aga tsepeliinid murdsid mu südame. igaveseks

J,P.
postitatud 16.05.2006 23:13

Need on nagu ülihead~!!!!

Kardemon
postitatud 16.03.2011 14:34

Olen söönud koduseid tsepeliine... peale valasime veel lihakuubikuid ja sularasva :D minu südame võitsid ka.. ootan,et kutsutakse veel neid sööma. Leedu ühes söögikohas olid need ka tõesti viletsad.

Piret
postitatud 07.08.2011 02:22

Olen samuti juba ligi 15 aastat neist lummatud. See kuidas leedukad neid ise kodus serveerivad - suitsuliha kuubikud peale ja lisaks veel küüslaaugu ja porgandisalat hapukoore ja majoneesiga. Super !

KerliP
postitatud 25.07.2013 12:50

Oi peab kohe proovima. Minu vanaema oli leedulane ning seetõttu kuuluvad tsepeliinid lapsepõlve lemmikroogade hulka. Seenekastmega - oh issand juba hakkavad süljenäärmed vaikselt tööle hehe. Tänud meeldetuletamast ning teen lähiajal vanaema mälestuseks :)

Katsetaja 22.2.2005 @ Delfi
postitatud 16.02.2015 16:54

tänan retsepti eest, proovisin seene, heeringa ja kodujuustu täidisega. Keetes tulid tõsti natukene naljaks ja suurem osa kartulist kees ka ümbert ära. Osale taignast sai lähenetud loominguliselt ja praetud pannil koos täidisega - need olid tõeliselt maitsvad hapukoore ja värske sibulaga, soovitan:)

Porgand
postitatud 24.09.2016 08:42

Sõin neid eile jälle, sama jubedad kui varasemalt.

Rita
postitatud 02.02.2020 14:11

Teen neid teist korda ja mõlemad korras keesid puruks.Mis ma valesti teen?