Mõnus ja maitsev sealihaguljašš

Mina lisan guljaššile veel teelusikatäie suitsutatud paprika pulbrit. Ungarlased kutsuvad seda paprikapulbriga lihahautist või -kastet "pörkölt", ent eestlased on seda guljaššiks kutsuma hakanud.

Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g sealiha

500 g sibulat

3 sl õli vajadusel

2 sl ungari paprikapulbrit

0,5-1 tl Pimenton'i e. suitsupaprikat soovi korral

3 sl kontsentreeritud tomatipastat

kuuma vett

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika liha umbes 30grammisteks kuubikuteks. Koori sibulad ja tükelda. Kuumuta paksupõhjalises potis õli, pruunista lihakuubikud ümberringi.

Lisa sibulad, paprikapulber, tomatipüree, sool ja pipar. Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust. Hauta kaane all tasasel tulel paar tundi, kuni sibul on kastmesse 'sulanud'.

Serveeri leivaga, juurde võid pakkuda ka keedetud kartulit või riisi. Ungaris pakutakse pörkölti kõrvale nokedli-klimbikesi. 

Nipid ja soovitused:

  • Mina kasutasin üsna taist praetükki, ent hästi sobib ka abatükk, tagatükk või karbonaad. Rasvasema liha (nt karbonaadi) puhul ei ole õli lisamine enne pruunistamist vajalik.
  • Guljašši võib valmistada nii pliidi peal kui ka ahjus. Viimasel juhul hauta guljašši kaane all ahjupotis 180 kraadi juures.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 12.07.2008 23:04

Täna tuli selline guljašiisu peale, et veel hilisõhtul kokkasin selle retsepti järgi siin. :P Ungari pulbrit polnud, panin siis tavalist paprikapulbrit, ajas ka asja uljalt ära. Hautamise ajaks lisasin veel ühe küüslauguküüne ja loorberilehe. Tulemuseks oli väga maitsev toit. Aitäh retsepti eest! :)

Sirliiz
postitatud 20.07.2009 19:51

Minu esimene guljašš ja super hea kohe. Eile õhtul jäi väga hea karbonaaditükk näppu ja hakkasin vaatama, et mis sellest teha. Nii, et taine karbonaad sobib selleks roaks imehästi.

Zoozi
postitatud 05.02.2010 21:55

Suitsutatud paprikapulbri kasutamine andis toidule mõnusa suitsuse meki. Lapsed sõid ka isuga. Väga maitsev.

Pähklike19
postitatud 13.01.2013 23:41

väga maitsev!

21.03.2014
postitatud 21.03.2014 18:03

Liiga ketshupimaitseline toit. Liha ei jäänud mahlane.

Pille
postitatud 22.03.2014 09:27

Vastuseks viimasele kommenteerijale 21.3.2014 - müstiline, et Sul toit ketšupimaitseline jäi? Ketšupit ju roas pole ja 3 sl kontsentreeritud tomatipastat kilo sibula-liha kohta ei ole kohe kindlasti ka liiga palju - roog ei saa liialt tomatine jääda!

Kristjan
postitatud 07.01.2021 19:59

Palju tomatipastat paneksid 0.5 kilo karbonaadile

Mann
postitatud 22.11.2021 19:30

Retsept ongi ju poole kilo liha kohta

Malmpott
postitatud 03.06.2015 22:15

Uskumatult hea sai! Tegin esimest korda ja kasutada oli ainult tavaline paprikapulber, aga ikkagi ... mmm!

kök
postitatud 04.10.2015 19:36

Ei saa aru sellest paprikapulbri lisamisest, kui igas poes ilusad paprikad müügil!?! Ise lisasin veel küüne küüslauku, veerand paprikat, paar väikest porgandit, 2 hapukurki, tõrts tilli, praadimiseks võid. Kastme tegin tavalise ketshupi, hapukoore ja külmas vees segatud jahuga. Täiesti restorani guljašš tuli :)

Orsolya
postitatud 02.02.2016 23:24

Paprikapulbrit tehakse veidi teistsugustest paprikatest kui söögipaprika. Mekk on ikka tuntavalt erinev. Aga ka mina hakin mõnikord paprikakaunasid sibula hulka, lisaks siis pulberpaprikale. Kindlasti tuli tilli ja hapukurgiga väga maitsev, aga ma kardan, et see oli väheke teine roog :)

Marko
postitatud 27.08.2018 16:07

Ma panin paprika asemel õuna, vee asemel piima, sibula asemel muna, soola ja pipra asemel suhkrut ja kaneeli ja ülejäänud asjad jätsin üldse ära. MEGA hea guljašš (ugrimugri keeles saiavorm) tuli. :P Juhul kui keegi aru ei saa siis see oli iroonia kök'i kommentaari suunal.

Azu
postitatud 24.11.2023 14:02

ja see on vist rohkem Azu moodi ,kui lisad hapukurki.

katikoplime
postitatud 26.02.2016 12:15

Väga maitsev, terve pere sõi ja kiitis :D

Pille
postitatud 04.03.2016 16:19

Kui sõidate Ungari, saate iga päev selliseid sööke! Head isu.

ÕS
postitatud 15.10.2022 18:50

Ungarisse

Juuksekarva lõhkiajaja
postitatud 16.10.2022 19:36

ÕS: Ungari <1e: kuhu -sse ja `Ungari>

Hexy
postitatud 31.08.2018 14:41

Valmistasin ahjus. Maitses hästi, juurde võtsime tatart.

Mida
postitatud 22.03.2019 12:33

>Kindel ikka sibula koguse kohta ?

Pille
postitatud 23.03.2019 09:27

Jah, hea Mida. Paaritunnise hautamise järel on potis mõnus magusapoolne sibularohke kaste, mitte teravad sibulatükid, ära muretse :)

Elina Aavik
postitatud 19.11.2019 14:26

Lisan veel toorjuustu... mmõnuzzzz ????

Eve
postitatud 07.06.2022 17:45

Supipõhja retsepti keegi teab sellele supile? Tahan talveks supipõhju teha.

Krista
postitatud 16.10.2022 19:46

Õige guljašš (ung gulyás) on ikkagi supp. Retseptis, mida mina kasutan, on ca 1 kg veise- v lambaliha, 2 suurt sibulat, 4 porgandit, 4+ sellerivart, mõnikord paar pastinaaki, 1+ paprikat (min 1 punane), 5 küüslauguküünt; magus suitsutatud Ungari paprikapulber, köömneid, tomatipüree, loorberi- ja salveilehti, puljong, lõpuks kartulikuubikud. Taldrikusse hapukoort ja peterselli. Kõik ägisevad - mõnust :D

Pille
postitatud 19.10.2022 19:53

Kas Sa sissejuhatust lugesid? :)

Maalt ja hobusega
postitatud 11.09.2023 10:59

Crazy hea!