500 g sealiha
500 g sibulat
3 sl õli vajadusel
2 sl ungari paprikapulbrit
0,5-1 tl Pimenton'i e. suitsupaprikat soovi korral
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
kuuma vett
soola ja musta pipart
Lõika liha umbes 30grammisteks kuubikuteks. Koori sibulad ja tükelda. Kuumuta paksupõhjalises potis õli, pruunista lihakuubikud ümberringi.
Lisa sibulad, paprikapulber, tomatipüree, sool ja pipar. Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust. Hauta kaane all tasasel tulel paar tundi, kuni sibul on kastmesse 'sulanud'.
Serveeri leivaga, juurde võid pakkuda ka keedetud kartulit või riisi. Ungaris pakutakse pörkölti kõrvale nokedli-klimbikesi.
Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Täna tuli selline guljašiisu peale, et veel hilisõhtul kokkasin selle retsepti järgi siin. :P Ungari pulbrit polnud, panin siis tavalist paprikapulbrit, ajas ka asja uljalt ära. Hautamise ajaks lisasin veel ühe küüslauguküüne ja loorberilehe. Tulemuseks oli väga maitsev toit. Aitäh retsepti eest! :)
Minu esimene guljašš ja super hea kohe. Eile õhtul jäi väga hea karbonaaditükk näppu ja hakkasin vaatama, et mis sellest teha. Nii, et taine karbonaad sobib selleks roaks imehästi.
Suitsutatud paprikapulbri kasutamine andis toidule mõnusa suitsuse meki. Lapsed sõid ka isuga. Väga maitsev.
väga maitsev!
Liiga ketshupimaitseline toit. Liha ei jäänud mahlane.
Vastuseks viimasele kommenteerijale 21.3.2014 - müstiline, et Sul toit ketšupimaitseline jäi? Ketšupit ju roas pole ja 3 sl kontsentreeritud tomatipastat kilo sibula-liha kohta ei ole kohe kindlasti ka liiga palju - roog ei saa liialt tomatine jääda!
Palju tomatipastat paneksid 0.5 kilo karbonaadile
Retsept ongi ju poole kilo liha kohta
Uskumatult hea sai! Tegin esimest korda ja kasutada oli ainult tavaline paprikapulber, aga ikkagi ... mmm!
Ei saa aru sellest paprikapulbri lisamisest, kui igas poes ilusad paprikad müügil!?! Ise lisasin veel küüne küüslauku, veerand paprikat, paar väikest porgandit, 2 hapukurki, tõrts tilli, praadimiseks võid. Kastme tegin tavalise ketshupi, hapukoore ja külmas vees segatud jahuga. Täiesti restorani guljašš tuli :)
Paprikapulbrit tehakse veidi teistsugustest paprikatest kui söögipaprika. Mekk on ikka tuntavalt erinev. Aga ka mina hakin mõnikord paprikakaunasid sibula hulka, lisaks siis pulberpaprikale. Kindlasti tuli tilli ja hapukurgiga väga maitsev, aga ma kardan, et see oli väheke teine roog :)
Ma panin paprika asemel õuna, vee asemel piima, sibula asemel muna, soola ja pipra asemel suhkrut ja kaneeli ja ülejäänud asjad jätsin üldse ära. MEGA hea guljašš (ugrimugri keeles saiavorm) tuli. :P Juhul kui keegi aru ei saa siis see oli iroonia kök'i kommentaari suunal.
ja see on vist rohkem Azu moodi ,kui lisad hapukurki.
Väga maitsev, terve pere sõi ja kiitis :D
Kui sõidate Ungari, saate iga päev selliseid sööke! Head isu.
Ungarisse
ÕS: Ungari <1e: kuhu -sse ja `Ungari>
Valmistasin ahjus. Maitses hästi, juurde võtsime tatart.
>Kindel ikka sibula koguse kohta ?
Jah, hea Mida. Paaritunnise hautamise järel on potis mõnus magusapoolne sibularohke kaste, mitte teravad sibulatükid, ära muretse :)
Lisan veel toorjuustu... mmõnuzzzz ????
Supipõhja retsepti keegi teab sellele supile? Tahan talveks supipõhju teha.
Õige guljašš (ung gulyás) on ikkagi supp. Retseptis, mida mina kasutan, on ca 1 kg veise- v lambaliha, 2 suurt sibulat, 4 porgandit, 4+ sellerivart, mõnikord paar pastinaaki, 1+ paprikat (min 1 punane), 5 küüslauguküünt; magus suitsutatud Ungari paprikapulber, köömneid, tomatipüree, loorberi- ja salveilehti, puljong, lõpuks kartulikuubikud. Taldrikusse hapukoort ja peterselli. Kõik ägisevad - mõnust :D
Kas Sa sissejuhatust lugesid? :)
Crazy hea!
Mõnus ja maitsev sealihaguljašš
Mina lisan guljaššile veel teelusikatäie suitsutatud paprika pulbrit. Ungarlased kutsuvad seda paprikapulbriga lihahautist või -kastet "pörkölt", ent eestlased on seda guljaššiks kutsuma hakanud.
Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin.