500 g kuivatatud kikerherneid
1 riivitud sibul
3 riivitud küüslauguküünt
1 dl hakitud värsket peterselli
0,5 dl hakitud värsket koriandrit
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl soola
frittimiseks u 2 liitrit rapsiõli
Jogurtikaste:2 dl sojajogurtit või kaerajogurtit
1 dl veganitele sobivat majoneesi
2 sl vett
1 tl küüslaugupulbrit
soola ja musta pipart
Küüslaugukaste:0,5 dl aquafaba't ehk kikerhernekonservivedelikku
4 pressitud küüslauguküünt
1 sl sidrunimahla
0,5 tl soola
2 dl rapsiõli
Lisaks:4 Liba® Original vrapisaia või lavašši
tšillikastet
2 pikuti poolitatud marineeritud kurki
1 viilutatud tomat
1 õhukeselt viilutatud punane sibul
ribadeks lõigatud jääsalatit
2 sl hakitud värsket peterselli
fefferoni tšillipipraid purgist
praetud pommut e. baklažaani soovi korral
Leota kikerherneid 12 tundi külmas vees. Siis kurna ja loputa hoolega.
Pane kikerherned köögikombaini ja peenesta - seda tuleb teha ilmselt jaokaupa. Segu peab olema nii peenike, et sellest saaks käte abil pallikesi kokku pressida. (Köögikombaini asemel võib kasutada ka hakklihamasinat). Pane kaussi.
Lisa kikerhernemassile riivitud sibul, riivitud küüslauk, hakitud petersell ja koriander, jahvatatud vürtsköömned, sool-pipar.
Kuumuta õli paksupõhjalises potis või frtüüris 180C.
Vormi kikerhernemassist pallikesed, suru need tugevati kokku. Friti pallid õlis jaokaupa kuldpruuniks - falafelid on valmis, kui need õli pinnale hulpima kerkivad. Tõsta kurnlusikaga välja ja lase köögipaberil veidi taheneda. Maitsesta kergelt soolaga.
Sega jogurti-majoneesikastme ained omavahel kausis. (Veganliku versiooni jaoks kasuta veganmajoneesi ja nt kaerajogurtit).
Toum-küüslaugukastme jaoks pane kikerhernekonservivedelik (aquafaba), küüslauk, sidrunimahl ja sool kõrgesse anumasse ja mikserda saumikseriga kohevaks püreeks. Siis nirista vähehaaval juurde õli, jätka mikserdamist, kuni saad ühtlase koheva majoneesi.
Aseta õhuke lavašš tööpinnale. Määri keskele toum-küüslaugukastet. Siis aseta peale 4-5 falafeli, suuru need kergelt lapikumaks. Nirista peale jogurtikaste ja siis veidi tšillikastet.
Lisa igast köögiviljast midagi, ideaalis ka fefferoni (marineeritud pikk heleroheline tšill) ja praetud pommu ehk baklažaan.
Keera rulli, mässi võipaberisse ja serveeri kohe.
Praetud baklažaan ehk pommu:
Lõika baklažaan pikuti pooleks ja seejärel poolkuukujulisteks viiludeks. Maitsesta soolaga, lase 30 minutit sõelal tõmmata. Siis patsuta köögipaberiga kuivemaks. Prae pannil õlis kuldseks mõlemalt poolt. Maitseta vajadusel soolaga.
Retsept mugandatud siit.
Malmö falafelid
Sellisel moel on kombeks serveerida falafele Malmö linnas Rootsis.