Malmö falafelid

Sellisel moel on kombeks serveerida falafele Malmö linnas Rootsis.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Falafelid:

500 g kuivatatud kikerherneid

1 riivitud sibul

3 riivitud küüslauguküünt

1 dl hakitud värsket peterselli

0,5 dl hakitud värsket koriandrit

2 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl soola

musta pipart

frittimiseks u 2 liitrit rapsiõli

Jogurtikaste:

2 dl sojajogurtit või kaerajogurtit

1 dl veganitele sobivat majoneesi

2 sl vett

1 tl küüslaugupulbrit

soola ja musta pipart

Küüslaugukaste:

0,5 dl aquafaba't ehk kikerhernekonservivedelikku

4 pressitud küüslauguküünt

1 sl sidrunimahla

0,5 tl soola

2 dl rapsiõli

Lisaks:

4 Liba® Original vrapisaia või lavašši

tšillikastet

2 pikuti poolitatud marineeritud kurki

1 viilutatud tomat

1 õhukeselt viilutatud punane sibul

ribadeks lõigatud jääsalatit

2 sl hakitud värsket peterselli

fefferoni tšillipipraid purgist

praetud pommut e. baklažaani soovi korral

Valmistamine

Leota kikerherneid 12 tundi külmas vees. Siis kurna ja loputa hoolega.

Pane kikerherned köögikombaini ja peenesta - seda tuleb teha ilmselt jaokaupa. Segu peab olema nii peenike, et sellest saaks käte abil pallikesi kokku pressida. (Köögikombaini asemel võib kasutada ka hakklihamasinat). Pane kaussi.

Lisa kikerhernemassile riivitud sibul, riivitud küüslauk, hakitud petersell ja koriander, jahvatatud vürtsköömned, sool-pipar. 

Kuumuta õli paksupõhjalises potis või frtüüris 180C. 

Vormi kikerhernemassist pallikesed, suru need tugevati kokku. Friti pallid õlis jaokaupa kuldpruuniks - falafelid on valmis, kui need õli pinnale hulpima kerkivad. Tõsta kurnlusikaga välja ja lase köögipaberil veidi taheneda. Maitsesta kergelt soolaga. 

Sega jogurti-majoneesikastme ained omavahel kausis. (Veganliku versiooni jaoks kasuta veganmajoneesi ja nt kaerajogurtit). 

Toum-küüslaugukastme jaoks pane kikerhernekonservivedelik (aquafaba), küüslauk, sidrunimahl ja sool kõrgesse anumasse ja mikserda saumikseriga kohevaks püreeks. Siis nirista vähehaaval juurde õli, jätka mikserdamist, kuni saad ühtlase koheva majoneesi. 

Aseta õhuke lavašš tööpinnale. Määri keskele toum-küüslaugukastet. Siis aseta peale 4-5 falafeli, suuru need kergelt lapikumaks. Nirista peale jogurtikaste ja siis veidi tšillikastet. 

Lisa igast köögiviljast midagi, ideaalis ka fefferoni (marineeritud pikk heleroheline tšill) ja praetud pommu ehk baklažaan.

Keera rulli, mässi võipaberisse ja serveeri kohe. 

Praetud baklažaan ehk pommu:

Lõika baklažaan pikuti pooleks ja seejärel poolkuukujulisteks viiludeks. Maitsesta soolaga, lase 30 minutit sõelal tõmmata. Siis patsuta köögipaberiga kuivemaks. Prae pannil õlis kuldseks mõlemalt poolt. Maitseta vajadusel soolaga. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit

LISA KOMMENTAAR