250 g kohupiima
250 g võid
4 dl ehk u 250 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:1 dl pikateralist riisi
4 dl vett + veidi soola
50 g ehk 0,5 dl hakitud kappareid
200 g toorjuustu
3 keedetud muna
300 g õrnsoolalõhet või -forelli
1 dl hakitud värsket tilli
1-2 sl hakitud värsket murulauku
Määrimiseks:1 klopitud muna
Remulaadkaste:250 g crème fraîche'i või hapukoort
2 sl majoneesi
1 sl kappareid
1-2 sl hakitud marineeritud kurki või kurgisalatit
Sega kohupiim ja toasoe pehme või, siis sega hulka küpsetuspulber ja jahu. Sega tainas kiiresti ühtlaseks, siis vormi nelinurkseks, keera toidukilesse ja pane külmkappi tahenema.
Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna, sega hulka kapparid, hakitud murulauk ja toorjuust.
Lõika keedetud munad viiludeks, lõika kala viiludeks.
Rulli tainas kergelt jahusel küpsetuspaberilehel u 35 x 40 cm plaadiks, tõsta koos paberiga ahjuplaadile.
Laota keskele pooled kalaviiludest, pool tillist, munaviilud, riisisegu. Siis puista peale ülejäänud till, sellele laota ülejäänud kalaviilud.
Tõsta tainaservad üle täidise, näpista korralikult kinni. Nüüd pööra pirukas nii ringi, et liitekoht jääks piruka alla.
Määri pirukas pealt klopitud munaga. Pane 225-kraadisesse ahju ja küpseta umbes 30 minutit.
Samal ajal sega remulaadkastme ained omavahel. Serveeri külma kastet koos sooja pirukaga.
Retsept siit.
Kappari-lõhepirukas
Sobib pidulauale või veidi erilisemaks õhtusöögiks. Kalaks on siin õrnsoolatud lõhe.