Küülik tomati-paprikakastmess

Tomati ja paprikaga maitsestatud koorekastmes hautatud küülik.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 jahutatud suurem küülik

soola ja musta pipart

1 kuhjaga tl hakitud värsket rosmariini või 0,5 tl kuivatatud rosmariini

paneerimiseks nisujahu

praadimiseks mahedamaitselist õli

1 hakitud sibul

2 hakitud küüslauguküünt

5 dl vett või kanapuljongit

2 sl kontsentreeritud tomatipastat

1,5 tl suitsupaprikat

2-3 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

1 röstitud punane paprika ribadeks lõigatuna

4-5 tükeldatud ploomtomatit või peotäis kirsstomateid

hakitud värsket peterselli

Valmistamine

Kuumuta ahi 140C.

Tükelda küülik portsjoniteks (vt joonist siit) - siin retseptis on vaja tagakoibi, esikoibi ja fileed (ülejäänud tükke kasuta teistes retseptides). 

Maitsesta lihatükid soola, pipra ja rosmariiniga, siis veereta lihatükke jahus; liigne jahu raputa maha.

Kuumuta malmist ahjupott või haudepott keskmisel kuumusel, Lisa poti põhja kiht õli, siis pruunista lihatükid ümberringi. Tõsta pruunistatud lihatükid taldrikule ootele. 

Nirista vajadusel pannile veel õli, siis lisa hakitud sibul. Prae, kuni sibul on pehme ja kuldne, siis maitsesta vähese soolaga ja lisa hakitud küüslauk. Prae veel minut aega, kuni küüslauk on aromaatne. 

Kalla potti puljong või vesi, sega läbi. Siis sega juurde tomatipasta ja suitsupaprika. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase 3-5 minutit podiseda.

Sega hulka rõõsk koor, maitsesta soola-pipraga. 

Pane praetud küülikutükid uuesti potti. Pusita peale tükeldatud tomatid ja ribadeks lõigatud röstpaprika. Kata pott kaanega, tõsta ahju.

Küpseta 2,5-3,5 tundi või kuni liha on täiesti pehme ja luudelt lahti lööb. Kontrolli liha küpsust 2,5 tunni pärast ja siis jätka küpsetamist ilma kaaneta. 

Võta pott ahjust, lase veidi jahtuda ja maitsesta soola-pipraga. Puista peale hakitud petersell.

Serveeri näiteks riisi või kuskussiga, kõrvale sobib ka hea koorikuga nisuleib.

Nipid ja soovitused:

  • Algretseptis vihjati, et retsept töötab hästi ka oravalihaga. Nutrialiha sobiks ka. 
  • Paprikate röstimise kohta loe siit.

Loe veel:

Retsept siit. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR