Puravikukulebjaaka

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g lehttainast

Seenetäidis:

175 g võid

6 šalottsibulat

5 küüslauguküünt

0,5 väiksemat kapsast

soola ja musta pipart

1,5 kg (külmutatud) puravikke

200 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

3 sl nisujahu

valgeveiniäädikat

hakitud värsket peterselli

Mädarõikakaste:

150 g majoneesi

50 g mädarõigast purgist

Lisaks:

2 soolakurki

100 g marineeritud seeni

5-6 sl oliiviõli

1 muna

värsket tilli

rukolat

Valmistamine

Valmista täidis võimaluse korral eelmisel õhtul, et see jõuaks jahtuda.

Koori ja haki küüslauk, koori šalottsibulad, lõika pikuti pooleks ja seejärel poolrõngasteks. Riivi peakapsas peenelt kapsas. 

Kuumuta paksupõhjalises potis 75 g võid. Lisa kapsas, sibul ja küüslauk ning hauta köögiviljad läbi. Maitsesta soola-pipraga ning tõsta kaussi. 

Kui kasutad külmutatud seeni, siis sulata need esmalt ja nõruta hoolega. Lõika puravikud suurteks tükkideks, prae 100 g võis kuldseks. Lisa jahu, sega läbi. Siis lisa kapsa-sibulasegu ja rõõsk koor, lase keema tõusta ja kuumuta tugeval tulel 5–7 minutit. Täidis peab jääma hästi paks. Viimistle maitse soola, pipra, äädika ja hakitud peterselliga, jahuta.

Kulebjaka valmistamiseks sulata lehttainas. Puista töölauale jahu, rulli tainas 3 mm paksuseks ja lõika neljaks. Iga osa keskele tõsta külm seenetäidis, määri ääred munakollasega ja suru servad kahvli abil kokku. Lõika üleliigne tainaosa ära.

Tõsta kulebjakad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda üle munakollasega, suru pirukatele kahvliga diagonaalne muster ja küpseta 200-kraadises ahjus 12–15 minutit. Määri taldrik kastmega, aseta keskele rukolalehed ja nirista peale oliiviõli.

Kaunista taldriku servad soolakurgikuubikute, marineeritud seente ja tilliga. Pane küps kulebjaka rukolalehtedele.

Loe veel:

Roman Zaštšerinski retsept ilmus ajalehes Postimees 26. jaanuaril 2013

LISA KOMMENTAAR