Pelmeenid lihaga

Nami-Nami toimetajad Martiina ja Kaare tegid üheskoos pelmeene ning jagavad retsepti teiegagi.

Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
u 200 pelmeeni
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

500 g nisujahu

1 muna

3-4 dl vett

0,5 tl soola

Täidis:

500 g kodust hakkliha (50% siga ja 50% veis) või kanahakkliha

1 sibul

1 dl vett

soola ja musta pipart

soovi korral maitserohelist

Valmistamine

Täidise valmistamiseks lisa hakklihale peenestatud sibul, sool, pipar, maitseroheline ja vesi ning sega läbi. (Kasutada võib ka sea- ja veiseliha, mis koos sibulaga hakklihamasinast läbi aetakse). Maitsesta täidis julgesti!

Taina valmistamiseks vala jahu lauale hunnikusse ja tee sisse süvend. Lisa süvendisse käesoe vesi, muna, sool ja sega tainas kätega ühtlaseks massiks. Tainas peab jääma pigem tihkem kui pehme ja kleepuv. Sõtku korralikult kuni tainas lööb käte küjest lahti. Kata tainas toidukilega ja lase sellel toasoojas seista, kuni tainas muutub elastseks (30 minutit kuni tund). Seejärel rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika sellest vajaliku paksuse ning suurusega kettad.

Aseta tainaketastele hakklihatäidis ja vormi pelmeenid. •Fotol olevad pelmeenid on tehtud pelmeenivormiga.

Keeda pelmeene soola, pipra ja loorberilehega maitsestatud vees või puljongis 5-8 minutit, kuni pelmeenid pinnale tõusevad. Või prae pelmeenid pannil või sees tasasel tulel kaanega kaetult helekollaseks. 

Ülejäänud pelmeenid pane sügavkülma. Et pelmeenid üksteise külge ei külmuks, külmuta neid kõigepealt ühe kihina jahu või küpsetuspaberiga kaetud alusel umbes 30 minutit, seejärel tõsta pelmeenid säilituskarpi või kilekotti. 

Nipid ja soovitused:

  • 26 cm läbimõõduga 55 auguga pelmeenivormiga tehes tuleb sellest retseptist välja kuni 4 vormitäit pelmeene. 

Loe veel:

​Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare

LISA KOMMENTAAR

Anna
postitatud 28.12.2009 13:54

Mina teen kogu aeg selle retsepti järgi ja väga head pelmeenid tulevad. Nagu päris!

Liina
postitatud 06.07.2010 23:56

Väga maitsvad pelmeenid :). Üldse kodus tehtud pelmeenid on ikka kõige paremad.

Liina
posted on 07.01.2016 17:14

Pilt ka:

Hunt
postitatud 10.10.2011 10:23

1,5 muna... Alguses tundub see taigen küll täielik jahu. Aga pika mudimise peale läheb normaalseks küll. Kui tainast näppida, siis küll ei tunne, millal see elastne on... Kui keeta, siis võib jätta rullides paksema taigna ja väiksemad pelmeenid. Kui praadida, peaks jätma eriti õhukese taigna ja rohkem liha panema - see kuivab väga kokku. Vormimise ajal võiks juba keetma / praadima hakata. Sellest kogusest tuleb väga palju pelmeene ja üksteise peale neid panna ei tohi. Kleepuvad väga kokku.

Nele
postitatud 20.02.2012 20:08

Väga hea retsept. Aga kohandasin seda pisut mõistlikumale kogusele: 5,5 dl jahu, 1,5 dl vett, 1 muna. Ja liha koguse jätaks samaks - u 0,5 kg. Kui teha pelmeenirauaga, siis saab sellest u 2,5 rauatäit ehk u 80 pisikest pelmeeni. (paras 4 sööjale). Hakkliha tasuks kindlasti värskete ürtidega maitsestada. Tulemus on imehea.

dy
postitatud 21.01.2013 14:47

Kihiti saab panna, kui neid veidi jahus veeretada

Glacier
postitatud 12.04.2013 14:22

Ega keegi ei tea, kust saada pelmeeniraudu? See retsept on super-hea, aga käsitsi neid vorpida on tükk tegemist....

...
postitatud 05.05.2013 16:45

mul ema ostis pelmeeniraua just eile baltijaama turult :)

www
postitatud 10.06.2013 22:38

võrus om magazinis või mis ta teil seal on :)

M
postitatud 04.08.2013 18:00

Magaziin on peale Võru ka Pärnus, Raplas, Valgas ja Viljandis ka vist

k
postitatud 19.08.2013 09:56

Prismast saab ka.

puding
postitatud 29.08.2013 22:17

Keskturult Tallinnas, majapidamistarvete kauplusestö

karima
postitatud 13.09.2013 22:31

Mina nägin Prismades müügil ka pelmeenivormi,olid plastmassist ja punased.mina kunagi ostsin jaama turult metallist

Vaiga
postitatud 30.09.2013 10:21

Võrus Magazinis on metallist, pisut pisem variant, kui veneaegne

kasutajanimi24
postitatud 04.01.2014 20:36

Nii, hommikul tõin pelmeeniraua Tartu turult ja elu esimesed pelmeenid tehtud. Millegipärast kippusid keemise ajal aga lahti minema. Teise rauatäie vajutasin näpuga servad ekstra kinni, aga ikkagi pisut läksid lahti. Oskab keegi nõu anda? Kindlasti soovitan teha enne kaanetamist pisut sisu pannil praadida ja vastavalt vajadusele midagi lisada. Täidise tegin niisama söömiseks isegi liiga soolase, sest arvestasin keedes mingisuguse soola kaoga. Ja see tasus ära! Igatahes tahab protsess veel harjutamist.

viiger
postitatud 24.12.2014 15:46

Minulgi kippusid rauaga vorpides lahti minema ja sellepärast teengi nüüd käsitsi. Esiotsa oli see üks tühi töö ja vaimu närimine, kuid ajapikku muutud üha osavamaks. Praegu kulub 100 pelmeeni tegemiseks umbes tund ja pool. Muidugi on jutt praegu ainult vormistamisest. Taina ja sisu tegemine võtab sellest eraldi aja.

...
postitatud 18.01.2015 22:08

olen rauaga mingi 4-5korda teinud ja mõni üksik läheb kusagilt nurgast nats lahti. rauaga on see taigna kogus palju väiksem kui käsitsi tehes. rauale tuleb enne taigna panemist jahu raputada ja peale täidise ja uue taignakihi lisamist taignarulliga tugevalt üle käia, siis ümber keerates kukuvad need pelmeenid ise alla.

Asmaa
postitatud 26.10.2015 11:23

Kui kaua tuleb neid pelmeene keeta?

Kaare
postitatud 07.01.2016 18:58

Vedelikku tuleb lisada tunde järgi, sest jahud on väga erinevad. Vee võib asendada ka keefiriga, siis tulevad veidi kohevamad pelmeenid. Täidisesse sobivad veel seened, juust, sink, kohupiim - mis aga endale maitseb.

tublike
posted on 29.06.2016 12:21

Keefiriga tuleb tõesti hea, kohev ja õhuline taigen, mitte kõva ja jahune. Väga hea nipp, olen ka nüüd ainult keefiriga teinud. Like!

K
postitatud 27.10.2017 17:50

Head pelmeenid tulevad, aga mina kasutan hakkliha asemel krevette, 10 korda maitsvamad tulevad.

Jeti
postitatud 08.12.2018 20:45

Võtsin pelmeeniteo ette peale pikka kõhklemist ja no väga head said! Pere mõmises ainult täis suuga kiidusõnu :). Ämma vanakooli rauast pelmeenivorm oli muidugi abiks väga, aga olulised olid ka Nami-Nami soovitused, kuidas täpselt nendega toimetada.