40 g võid
1 peenelt hakitud sibul
1 purustatud küüslauguküüs
225 g jahvatatud pähkleid - nt
makadaamia pähkleid või parapähkleid
piinia- või seedermänniseemneid
mandleid või mandlijahu
125 g riivsaia
1 sidruni mahl ja riivitud koor
75 g riivitud parmesani või muud juustu
125 g hakitud kooritud keedetud kastaneid (nt konserv)
200 g nõrutatud konservitud artišokisüdameid
soola ja musta pipart
1 kergelt klopitud muna
2 tl hakitud värsket peterselli
2 tl hakitud värsket salveid
2 tl hakitud värsket tüümiani
Sulata potis või, lisa hakitud sibul ja purustatud küüslauk ja prae umbes 5 minutit, kuni sibul pehmeneb. Pane suurde kaussi.
Lisa jahvatatud pähklid, riivsai, sidrunikoor ja -mahl, riivjuust, hakitud kastanid ja tükeldatud artišokisüdamed. Maitsesta julgelt soola-pipraga, sega juurde muna. Sega juurde hakitud maitseroheline.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pane segu kergelt õlitatud küpsetuspaberile või fooliumitükile ja vormi "pikkpoisiks". Suru tugevasti kokku, mässi fooliumisse ja lase jahtuda. (Soovi korral võid siinkohal roa sügavkülma panna).
Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit (või 45 minutit, kui võtad roa sügavkülmast). Siis eemalda pealt foolium ja küpseta veel 15 minutit, kuni roog on pealt kenasti kuldpruun.
Retsept siit.
Artišoki-pähkli pikkpoiss
Taimetoitlase jõululauale sobiv "praad"