Barbadose kalaroog

Kariibimere saarelt pärit kalarooga serveeritakse maguskartuli- ehk bataadifriikate ning musta oa salsaga.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 x 120 g valge kalafilee portsjontükki - nt

turska või mintaid

1 laimi mahl

1 väike sibul

1 Scotch bonnet tšilli

1 küüslauguküüs

1,5 tl Barbadose maitsesoola

120 g nisujahu

100 g värsket riivsaia

1 tl Kariibi karripulbrit

1 tl Cayenne'i pipart

suur näpuotsatäis valget pipart

2-3 sl õli praadimiseks

Bataadifriikad:

2 suurt maguskartulit e. bataati

2 sl oliiviõli

0,5 tl Cayenne'i pipart

Barbadose maitsesoola maitse järgi

Musta oa salsa:

400 g purk konservube -

ideaalis musti ube

3 talisibulat

1 küüslauguküüs

0,5 punast tšillikauna

3 ploomtomatit

1 tl värsket tüümiani

peotäis värsket koriandrit

1 laimi mahl

1 sl oliiviõli

soola ja musta pipart

Valmistamine

Alusta friikatest. Kuumuta ahi 220C. 

Lõika maguskartulid kangideks või sektoriteks. Laota ahjupannile, piserda õli ja maitsesta Cayenne'iga. Sega läbi, siis küpseta 220-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni friikad on krõbedad.

Salsa jaoks nõruta ja loputa konservitud mustad oad. Haki küüslauk, tšilli, tomatid, viiluta talisibul kerge nurga all. Haki tüümian ja koriander. 

Sega kausis mustad oad, talisibul, küüslauk, tšilli, tomatid. Lisa hakitud ürdid, laimimahl ja oliiviõli, maitsesta soola-pipraga ja sega uuesti.  

Hõõru kalafileed laimimahlaga, siis loputa ja patsuta köögipaberiga kuivaks. Pane kaussi. 

Pane sibul, tšilli, küüslauk ja 0,5 tl "Barbadose soola" väikesesse köögikombaini ning töötle ühtlaseks pastaks. Kalla kalale, sega ja lase kalal 10 minutit maitsestuda. 

Sega paneeringu jaoks jahu, riivsai, karripulber, Cayenne, valge pipar ja ülejäänud 1 tl "Barbadose soola" sügaval taldrikul.

Kaabi kalafileedelt liigne marinaad, siis veereta kala riivsaiapaneeringus. 

Kuumuta õli keskmisel kuumusel suurel praepannil. Prae kalafileesid 2-3 minutit ühelt ja 2-3 minutit teiselt poolt, kuni need on kenasti kuldpruunid. Tõsta praetud kalafileed korraks köögipaberile tahenema. 

Võta maguskartulifriikad ahjust välja, maitsesta Barbadose soolaga. Serveeri kohe koos kuumade praetud kalafileede ning musta oa salsaga. 

Loe veel:

Retsept on briti toidukirjutaja ja koka Ainsley Harriotti raamatust "Ainsley's Caribbean Kitchen: Delicious, Feelgood Home Cooking From the Sunshine Islands" (2019)

LISA KOMMENTAAR