Orzo ja lihapallid

Nigella Lawsoni retsept, kus lihapalle serveeritakse koos riisiterakujuliste orzo-makaronidega.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Lihapallid:

500 g veisehakkliha

1 muna

3 sl peenelt hakitud siledalehist peterselli

2 sl riivsaia

4 sl peenelt riivitud parmesani juustu

2 kooritud ja hakitud küüslauguküünt

1 tl soolahelbeid

Kaste:

2 sl oliiviõli

1 peenelt hakitud suurem sibul (u 150 g)

2 sl hakitud värsket siledalehist peterselli

2 tl kuivatatud punet

60 ml e. 4 sl punast vermutit

2 x 400 g purki konservitud tomateid

Lisaks:

275 g orzo makarone

Valmistamine

 

Sega kõik lihapallide komponendid suures kausis käte abil ühtlaseks - ära liiga kaua sega, sest siis saad tihked ja rasked lihapallid. Vormi hakklihamassist väikesed lihapallikesed (kirsstomati ja Kreeka pähkli vahepealsed) ja tõsta need suurele taldrikule või plaadile ootama. Peaksid saama u 30 lihapalli.

Kuumuta paksupõhjalises suures potis õli (vali kaanega pott!).  Lisa hakitud sibul ja hauta tasasel tulel aeg-ajalt segades 10 minutit või kuni sibul on täitsa pehme. 

Sega juurde petersell ja pune, kuumuta 1-2 minutit, siis lisa vermut. Kui alkohol on aurustunud, lisa purustatud tomatid. "Loputa" konservipurgid, täites need poolenisti külma veega, loksutades ja siis kalla tomatine loputusvedelik potti. 

Maitsesta soolaga, kuumuta keemiseni, alanda kuumust, kata kaanega ja hauta tasasel tulel 10 minutit. 

Võta kaas pealt ja pane lihapallid õrnalt kastme sisse. Kuumuta uuesti keemiseni, siis alanda kuumust, kata pott kaanega ja hauta lihapalle 20 minutit.

Siis eemalda kaas, kalla potti orzo ja sega see õrnalt kastme hulka. Lase uuesti keema tõusta, siis lase podiseda 10-15 minutit või kuni makaronid on paisunud ja pehmed. Sega aeg-ajalt, et olla kindel, et orzo põhja kinni ei hakka, vajadusel lisa vett. 

Serveeri madalates kaussides, peale puista peterselli ja kõrvale paku riivitud Parmesani juustu. 

Nipid ja soovitused:

  • Lihapallid ja kastme võib kuni 3 päeva varem valmis teha. Pane valmis roog külmkappi - pane see õhukindlasse karpi ja pane külmkappi 2 tunni jooksul. Serveerimiseks pane uuesti potti ja kuumuta õrnalt läbi. Sega juurde orzo ja hauta valmimiseni (vajadusel lisa vett).
  • Lihapallid ja kastme võib ka kuni 3 kuuks sügavkülma panna õhukindlas karbis. 
  • Orzo on riisiterakujuline makaron/pasta, mida armastatakse Vahemeremaades. Nami-Namis leiad nt sellised retseptid.

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR