100 g Puy läätsesid
1 sl e. 15 ml külmpressitud oliiviõli
1 kooritud ja poolitatud sibul
3 kooritud ja hakitud küüslauguküünt
1 hakitud sellerivars
2 tükeldatud porgandit
1 tükeldatud keskmise suurusega rullkõrvits
2 kuivatatud loorberilehte
1 punt tüümiani (ainult lehed)
250 g pruune šampinjone või Portobello seeni
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
400 ml köögiviljapuljongit
400 g konservitud tomateid või 6 Rooma tomatit
soola ja musta pipart
5 dl värsket beebispinatit
200 g kuivatatud lasanjeplaate
Juustukaste:115 g riivitud Cheddari juustu
30 g võid
55 g speltanisujahu
5 dl piima
soola ja musta pipart
Soovi korral pane Puy läätsed eelmisel õhtul või vähemalt paar tundi varem külma veega likku (leotusvette võid lisada ka sortsu veiniäädikat).
Kuumuta ahi 180C.
Peenesta kõik köögiviljad kas köögikombainis või haki noaga peeneks. Porgandi ja suvikõrvitsa võid ka riivida.
Kuumuta suur pott madalal tulel. Lisa oliiviõli, siis hakitud sibul ja küüslauk ja hauta tasasel tulel u 10 minutit.
Lisa porgand, suvikõrvits ja seller potti. Lisa loorber ja tüümian ning hauta mõned minutid.
Lisa hakitud seened, Puy läätsed, tomatipasta, puljong ja tükeldatud tomatid potti. Maitsesta soola-pipraga, siis kata pott osaliselt kaanega. Hauta umbes 30 minutit, kuni kaste pakseneb ja läätsed on pehmed.
Siis lisa hakitud spinatilehed ja sega läbi. Vajadusel maitsesta. Tõsta pott tulelt.
Juustukastme jaoks riivi esmalt juust. Valmista bešamellkaste - sulata või tasasel tulel, sega juurde jahu, siis vispelda juurde piim. Kuumuta segades, kuni kaste pakseneb. Sega juurde umbes 1/4 riivitud juustust, siis maitsesta soola-pipraga.
Pane 1/2 läätsekastmest u 25 cm x 25 cm ahjuvormi. Siis laota peale lasanjeplaadid, siis ülejäänud läätsesegu. Seejärel lasanjeplaadid, millele kalla juustukaste. Puista peale ülejäänud riivjuust.
Küpseta 180-kraadises ahjus 30-45 minutit või kuni lasanje on küps.
Serveeri aurutatud köögiviljade või rohelise salatiga.
Retsept siit.
Seene-läätselasanje
Väidetavalt imemaitsev vegetaarne lasanje "Well Nourished" blogist.