Chai-kohviküpsised

"Lõhkenud" ehk pragunenud küpsised, kus on nii chai- kui ka kohvimaitset.

Kogus
24 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 sl peene jahvatusega espresso-pulbrit

110 g külma võid

225 g nisujahu

2 sl odralinnaselisandiga piimapulbrit (malted milk powder)

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl ingveripulbrit

1 tl jahvatatud kaneeli

0,5 tl jahvatatud kardemoni

näpuotsaga jahvatatud nelki

0,25-0,5 tl soola

0,5 tl musta pipart

2 suurt muna

165 g heledat pruuni suhkrut

2 tl vanilliekstrakti või vanillipastat

Rullimiseks:

50 granuleeritud suhkrut

50 g tuhksuhkrut

Valmistamine

Pane (espresso)kohvipulber väikesesse metallkaussi.

Pane või väikesesse potti ning kuumuta keskmisel kuumusel potti aeg-ajalt kallutades ja võid aeg-ajalt spaatliga segades, kuni või on pähkelpruun (u 5-6 minutit). Lisa pruunistatud või kohvipulbrile ja sega. Lase jahtudes tõmmata.

 Sega nisujahu, linnasepiimapulber, küpsetuspulber, ingver, kaneel, kardemon, nelk, sool-pipar keskmise suurusega kausis hoolega. 

Mõõda hele muscovado ja munad lauamikseri segamiskaussi. Vispelda lameda otsakuga (paddle attachment) keskmisel kiirusel ühtlaseks ja veidi heledamaks vahuks (u 3 minutit). 

Lisa võisegu ning vanilliekstrakt või -pasta, siis sega aeglasel kiirusel ühtlaseks. Lisa jahusegu ja sega taas ühtlaseks. Kata kauss kinni ja pane vähemalt 2 tunniks või kuni 3 päevaks külmkappi tahenema. 

Kuumuta ahi 170C. 

Pane peensuhkur ja tuhksuhkur kahe eraldi kausi sisse. Võta küpsisedosaatoriga (cookie scoop) u 25 g tainapallid ja vormi need pallikesteks. Kasta esmalt mõnekaupa granuleeritud suhkru sisse, siis veereta õrnalt tuhksuhkru sees.  

Valmis küpsisepallid tõsta küpsetuspaberiga või silikoonist alusega kaetud ahjuplaadile, jättes vähemalt 5 cm ruumi küpsiste vahele. Pane umbes 10 minutiks sügavkülma, et küpsised kõveneksid. 

Siis küpseta 170-kraadises ahjus 12-14 minutit, kuni küpsised on põhjast kuldsed, ent veel üsna pehmed - jahtudes küpsised kõvenevad. Lase paar minutit ahjuplaadil jahtuda, siis tõsta metallrestile täielikult jahtuma. 

Nipid ja soovitused:

  • Küpsised säilivad õhukindlas karbis toatemperatuuril 1 nädal.
  • Inglise keeles on nende küpsiste nimi "Dirty Chai Earthquake Cookies". Dirty Chai viitab espressojoogile, kus tavalise vee asemel kasutatakse masala chai jooki (ehk siis joogis on tavaliselt chai kontsentraat, aurutatud piim ja espresso-shot).  

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR