1 sl peene jahvatusega espresso-pulbrit
110 g külma võid
225 g nisujahu
2 sl odralinnaselisandiga piimapulbrit (malted milk powder)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl ingveripulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
näpuotsaga jahvatatud nelki
0,25-0,5 tl soola
0,5 tl musta pipart
2 suurt muna
165 g heledat pruuni suhkrut
2 tl vanilliekstrakti või vanillipastat
Rullimiseks:50 granuleeritud suhkrut
50 g tuhksuhkrut
Pane (espresso)kohvipulber väikesesse metallkaussi.
Pane või väikesesse potti ning kuumuta keskmisel kuumusel potti aeg-ajalt kallutades ja võid aeg-ajalt spaatliga segades, kuni või on pähkelpruun (u 5-6 minutit). Lisa pruunistatud või kohvipulbrile ja sega. Lase jahtudes tõmmata.
Sega nisujahu, linnasepiimapulber, küpsetuspulber, ingver, kaneel, kardemon, nelk, sool-pipar keskmise suurusega kausis hoolega.
Mõõda hele muscovado ja munad lauamikseri segamiskaussi. Vispelda lameda otsakuga (paddle attachment) keskmisel kiirusel ühtlaseks ja veidi heledamaks vahuks (u 3 minutit).
Lisa võisegu ning vanilliekstrakt või -pasta, siis sega aeglasel kiirusel ühtlaseks. Lisa jahusegu ja sega taas ühtlaseks. Kata kauss kinni ja pane vähemalt 2 tunniks või kuni 3 päevaks külmkappi tahenema.
Kuumuta ahi 170C.
Pane peensuhkur ja tuhksuhkur kahe eraldi kausi sisse. Võta küpsisedosaatoriga (cookie scoop) u 25 g tainapallid ja vormi need pallikesteks. Kasta esmalt mõnekaupa granuleeritud suhkru sisse, siis veereta õrnalt tuhksuhkru sees.
Valmis küpsisepallid tõsta küpsetuspaberiga või silikoonist alusega kaetud ahjuplaadile, jättes vähemalt 5 cm ruumi küpsiste vahele. Pane umbes 10 minutiks sügavkülma, et küpsised kõveneksid.
Siis küpseta 170-kraadises ahjus 12-14 minutit, kuni küpsised on põhjast kuldsed, ent veel üsna pehmed - jahtudes küpsised kõvenevad. Lase paar minutit ahjuplaadil jahtuda, siis tõsta metallrestile täielikult jahtuma.
Retsept siit.
Chai-kohviküpsised
"Lõhkenud" ehk pragunenud küpsised, kus on nii chai- kui ka kohvimaitset.