Ottolenghi moussaka

Täitsa mittekreekalik versioon kuulsast pommu ehk baklažaani ning hakkliha hautisest.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
120 minutit
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

700 g pommut e. baklažaani (2-3 tk)

450 g hakitud lambaliha või lambahakkliha

1 sibul

15 g värsket punet e. oreganot

80 ml oliiviõli

65 g tomatipastat

6 küüslauguküünt

1 sl jahvatatud kaneeli

2 tl jahvatatud vürtspipart

0,5 tl tšillihelbeid

soola ja musta pipart

400 g konservitud purustatud tomateid

700 ml kanapuljongit

20 g hakitud värsket siledalehist peterselli

Kate:

450 g Kreeka jogurtit

3 suure muna kollast

1,5 sl nisujahu

2 purustatud küüslauguküünt

70 g riivitud parmesani juustu

100 g fetajuustu

40 g piiniaseemneid

2 sl hakitud värsket siledalehist peterselli

0,25 tl tšillihelbeid

Valmistamine

Lõika pommu 3 cm kuubikuteks. Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Haki värsked punelehed. Lõika küüslauguküüned õhukesteks viiludeks. 

Kuumuta ahi 240 C. 

Pane pommu, lambahakkliha, sibul, pune, õli, tomatipasta, küüslauguviilud, kaneel, vürts, tšillihelbed, 1,25 tl soola ja veidi pipart 26 cm x 34 cm ahjuvormi ning sega hoolega läbi. Pane ahju ja küpseta 240-kraadises ahjus umbes 30-35 minutit, kuni kõik on kenasti pruunistunud. Sega paar korda küpsetamise ajal. 

Võta ahjust välja ning sega hakkliha, et see liiga suurtes klompides ei oleks. Lisa tomatikonserv (tomat + vedelk), siis kanapuljong ja hakitud petersell. Pane uuesti ahju 35 minutiks, kuni kaste on paks ja pommu hästi pehme. (Sega taas paar korda küpsetamise ajal).

Võta vorm ahjust välja. Tõsta ahju kuumus 250 C. 

Küpsetamise ajal sega jogurt, munakollased, jahu, purustatud küüslauk ja pool riivitud parmesanist vispliga omavahel, lisades u 0,25 tl soola ja veidi pipart. Tõsta kattesegu pommu-hakklihasegule, silu ühtlaseks. Puista peale ülejäänud parmesan, siis veel fetajuust, piiniaseemned, hakitud petersell ja tšillihelbed. 

Küpseta 250-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni roog mulksub kenasti. 

Võta ahjust välja, lase enne serveerimist 15 minutit jahtuda. 

Loe veel:

Joogisoovitus:

  • Veiniekspert Eric Asimov soovitab selle roa juurde särtsakat punast veini. Proovi leida nt Kreeka xinomavro, aga mitte väga tanniinine.  Limniona viinamarjast vein nt Zafeirakis veinimajast oleks ideaalne. 
  • Itaalia Aadria rannikult sobiks Montepulciano d’Abruzzo.
  • Sitsiilia veinidest sobiks frappato or Cerasuolo di Vittoria. 
  • Mõni vanem Château Musar (Liibanoni Bekaa orust) oleks ideaalne.
  • Julgemad võivad proovida mõnda uue laine retsinat. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR