700 g pommut e. baklažaani (2-3 tk)
450 g hakitud lambaliha või lambahakkliha
1 sibul
15 g värsket punet e. oreganot
80 ml oliiviõli
65 g tomatipastat
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud vürtspipart
0,5 tl tšillihelbeid
soola ja musta pipart
400 g konservitud purustatud tomateid
700 ml kanapuljongit
20 g hakitud värsket siledalehist peterselli
Kate:450 g Kreeka jogurtit
3 suure muna kollast
1,5 sl nisujahu
2 purustatud küüslauguküünt
70 g riivitud parmesani juustu
100 g fetajuustu
40 g piiniaseemneid
2 sl hakitud värsket siledalehist peterselli
0,25 tl tšillihelbeid
Lõika pommu 3 cm kuubikuteks. Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Haki värsked punelehed. Lõika küüslauguküüned õhukesteks viiludeks.
Kuumuta ahi 240 C.
Pane pommu, lambahakkliha, sibul, pune, õli, tomatipasta, küüslauguviilud, kaneel, vürts, tšillihelbed, 1,25 tl soola ja veidi pipart 26 cm x 34 cm ahjuvormi ning sega hoolega läbi. Pane ahju ja küpseta 240-kraadises ahjus umbes 30-35 minutit, kuni kõik on kenasti pruunistunud. Sega paar korda küpsetamise ajal.
Võta ahjust välja ning sega hakkliha, et see liiga suurtes klompides ei oleks. Lisa tomatikonserv (tomat + vedelk), siis kanapuljong ja hakitud petersell. Pane uuesti ahju 35 minutiks, kuni kaste on paks ja pommu hästi pehme. (Sega taas paar korda küpsetamise ajal).
Võta vorm ahjust välja. Tõsta ahju kuumus 250 C.
Küpsetamise ajal sega jogurt, munakollased, jahu, purustatud küüslauk ja pool riivitud parmesanist vispliga omavahel, lisades u 0,25 tl soola ja veidi pipart. Tõsta kattesegu pommu-hakklihasegule, silu ühtlaseks. Puista peale ülejäänud parmesan, siis veel fetajuust, piiniaseemned, hakitud petersell ja tšillihelbed.
Küpseta 250-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni roog mulksub kenasti.
Võta ahjust välja, lase enne serveerimist 15 minutit jahtuda.
Retsept siit.
Ottolenghi moussaka
Täitsa mittekreekalik versioon kuulsast pommu ehk baklažaani ning hakkliha hautisest.