Bibimbap

See siin on üsna autentse bibimbapi retsept, autoriks Korea toidublogija Maangchi.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1,25 l keedetud lühiteralist sushiriisi (korea k. "mepssal")

340 g pestud ja loputatud idandeid (munguba või sojauba)

225 g värsket spinatit (blanšeeri ja nõruta)

1 suur porgand

1 punane paprika

1 rullkõrvits (zucchini)

1 pikk kurk

3-4 talisibulat

110 g veiseliha (sisefilee, steik)

110 g värsket või 15 g kuivatatud (ja loetatud) kilpjalga

25 g kuivatatud suureõielise laikellukase juuri (dried bellflower roots; doraji)

4 muna

soola

praadimiseks õli

röstitud seesamiseemneid

röstitud seesamiõli

küüslauku

sojakastet

mett või suhkrut

Korea gochujang-tšillipastat

Valmistamine

Potis pliidi peal:

Pane potti kuivatatud gosari ehk kilpjalg ja 1,5 liitrit vett. Kuumuta keemiseni ja keeda 30 minutit. Kata kaanega ja lase tõmmata ja jahtuda 2-3 tundi.

Siis loputa gosari korralikult, nõruta ja pane kaussi. Kata värske külma veega ja lase jahedas vähemalt 8 tundi liguneda. Vaheta vett 2-3 korda. 

Maitse - gosari peaks olema pehme. Kui see on veel krõmps, siis keeda uuesti värskes vees 20 minutit ja lase seejärel kaane all pehmeneda. Nõruta. (Peaks olema u 110 g gosari kilpjalga.)

Lõika gosari ampsusuurusteks tükkideks. 

Keeda riis: 

Võid keeta riisi oma tavapärasel lemmikviisil. Riisi peaks olema kokku u 1,25 liitrit (ehk umbes 5 dl kuiva riisi). 

Siin üks viisidest. Loputa riis külma vee all sõelal, riisi käega segades, kuni riisist väljuv vedelik on selge. Pane riis paksupõhjalisse potti, lisa 5 dl vett. Kata pott kaanega ning lase riisil seista 30 minutit. 

Siis kuumuta riisi tugeval tulel 7-8 minutit või kuni veepinnal on palju mullikesi. Sega riisi paar korda lusikaga, siis kata pott uuesti kaanega. 

Keera tuli miinimumini ja lase riisil veel 10 minutit tõmmata või kuni riis on valmis ja kohev. Tõsta pott tulelt. 

Sega riis lusikaga läbi, et aur paremini välja pääseks. Siis kata pott kaanega ja hoia toatemperatuuril soojas.

Valmista ette bibimbapi jaoks vajalikud ained. 

Võta suur taldrik/vaagen, kuhu komponendid valmis panna. 

Sojaoaidandid: pane potti, lisa liiter vett ja 2-3 tl soola. Kata kinni ning keeda tugeval tulel 20 minuti. Siis võta idandid kurnlusikaga välja ja pane kaussi. 

Umbes 1 dl idandeid jäta keeduvette, kus neid keetsid - see on see supp, millega bibimbapi pärast serveerid!

Kaussi tõstetud idanditele sega juurde 0,5 tl soola, 1 tl hakitud küüslauku ja 2 tl röstitud seesami õli. Sega kätega läbi, tõsta vaagnale. 

Spinat: Kupata spinat soolaga maitsestatud vees, siis lõika väiksemateks tükkideks. Pane kaussi. Sega juurde 1 tl hakitud küüslauku, 1 tl seesamiõli, 0,5 tl soola ja 1 tl seesamiseemneid. Sega läbi, siis kata kinni ja tõsta vaagnale idandite kõrvale. 

Porgandid: lõika tikkudeks, pane kaussi ja maitsesta näpuotsatäie soolaga. Sega läbi, lase 5-10 minutit pehmeneda.

Punane paprika: lõika pikuti pooleks, eemalda seemned, lõika ribadeks. Pane kaussi. 

Suvikõrvits: lõika tikkudeks, sega 0,5 tl soolaga. 

Kurk: lõika pokuti pooleks, siis ristipidi õhukesteks viiludeks. Sega 0,25 tl soolaga. 

VeiselihaLõika veis peenikesteks ribadeks, pane kaussi. Lisa 1 sl hakitud küüslauku, 1 sl sojakastet, 1 sl mett, 2 tl seesamiõli, 1 tl seesamiseemneid, sega lusikaga läbi.

Kata kauss kinni ja tõsta kõrvale. 

Doraji: pane doraji ehk suureõielise laikellukase juured suurde kaussi. Lisa 1 sl soola, siis mudi minut aega. Siis loputa paar korda külmas vees, nõruta hoolega. Paksemad juured võib pikuti pooleks lõigata. 

Hakka kokkama!

Kuumuta suur praepann keskmiselt tugeval kuumusel. Pigista porgandid kuivemaks. Lisa pannile veidi õli, siis prae porgandit minut aega. Tõsta vaagnale idandite ja spinati kõrvale. 

Pühi pann köögipaberiga puhtaks. 

Lisa paar tilka õli. Pigista kurk kuivemaks, siis pane pannile, lisa 0,5 tl hakitud küüslauku ja paar tilka seesamiõli ning prae segades 30 sekundit. Tõsta kurk vaagnale, pühi pann köögipaberiga puhtaks. 

Lisa pannile veidi õli. Lisa paprikaribad, puista peale veidi soola. Prae 30 sekundit. Tõsta paprikaribad vaagnale. Pühi pann puhtaks. 

Kuumuta pann kuumaks, lisa paar tilka õli, siis kuivaks pigistatud suvikõrvits. Lisa 1 tl küüslauku, 1 sl hakitud rohelist sibulat ja tilk seesamiõli. Prae segades minut aega, kuni suvikõrvits on pehme. Pane vaagnale, pühi pann puhtaks. 

Kuumuta pannil paar tilka õli. Lisa suureõielise laikellukase juured ehk doraji ja prae segades 2-3 minutit. Alanda kuumust, et doraji põhja ei kõrbeks. 

Lisa 1 tl hakitud küüslauku ja tilk seesamiõli, siis prae segades veel minut aega. Tõsta vaagnale, pühi pann puhtaks. 

Kuumuta pann, lisa veidi õli. Lisa gosari ja prae 2 minutit, kuni see pehmeneb. Lisa 0,5 tl hakitud küüslauku, 2 tl sojakastet, 2 tl suhkrut ja prae segades veel minut aega. Tõsta vaagnale. 

Serveerimine:

Serveeri madalas kausis või kuumutatud savikausis (dolsot-bibimbap)

Kui serveerid tavalises madalas kausis, siis:

Kuumuta sojaoaidanditega supileem. 

Jaota soe riis neljaks portsjoniks (u 2,5 dl portsu kohta) ning tõsta need nelja kausi sisse. Säti peale köögiviljad ja veiseliharibad. Tõsta keskele toores munakollane (kui soovid, võid veiseliha kergelt läbi praadida; toore munakollase asemel võid panna peale ka härjasilma). 

Puista peale seesamiseemned, nirista peale veidi seesamiõli. 

Jaota kuum supileem väikestesse kaussidesse, puista peale rohelist sibulat. 

Serveeri kohe, kõrvale võid pakkuda tšillipastat ja kimchit.

Loe veel:

  • Kõik Korea retseptid Nami-Namis
  • Kilpjalg (ingl. k. fernbrake, bracken; korea k. gosari, ladina k. Pteridium aquilinum) on kilpjalaliste sugukonda kuuluv sõnajalgtaim. Ta on Eestis üks tavalisemaid sõnajalgu.
  • Keetmata lühiteralist suširiisi kutsutakse korea k. 'mepssal'

Retsept on mugandatud raamatust "Cooking Korean Food with Maangchi" (2012)

LISA KOMMENTAAR