Tuunikala poke

Hawaii köögist pärit värviküllane roog, siin tuunikalaga variant.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Tuunikala:

400 g värsket tuunikala ('sushi-kvaliteediga')

Vetikas:

2 sl kuivatatud hijiki merevetikaid

1,25 dl vett

1 sl mirinit ehk magusat riisiveini

1 sl sojakastet

0,5 tl seesamiseemneid

Kurgisalat:

4 sl maitsestamata riisiäädikat

1 sl suhkrut

2 sl vett

0,5 pikka kurki

1,5 tl soola

1 Jalapeño

Riis:

5 dl sushiriisi

soola ja vett keetmiseks

Vinegrett:

4 sl tsitrusemahla (nt laim+sidrun+greip)

4 sl sojakastet

2 sl mirinit ehk magusat riisiveini

1 tl röstitud seesamiõli

Garneerimiseks:

talisibulat või rohelist sibulat

avokaadot

seesamiseemneid

tobiko- kalamarja

Soovi korral:

sambal-oelek kastet

majoneesi

Valmistamine

Tuunikala:

Kasuta hästi värsket ja kvaliteetset tuunikala (korralikult külmutatud ja sulatatud kala sobib ka). Lõika värske tuunikala 1,25 cm kuubikuteks, hoia serveerimiseni jahedas.

Vetikas:

Pane kuivatatud hijiki vetikaribad külma vette pehmenema ja lase 30-35 minutit seista. Nõruta, siis sega vetikad mirini, sojakastme ja seesamiseemntega. Lase 5 minutit maitsestuda, siis nõruta. 

Kurgilisand:

Vispelda kausis riisiäädikas, suhkur, sool ja vesi.

Lõika kurk pikuti pooleks, seejärel õhukesteks viiludeks. Maitsesta näputäie soolaga ja lase hetk tõmmata, et saaksid veidi vedelikku välja pigistada. Lisa marinaadi koos viilutatud jalapeño-tšilliga. Lase 10-60 minutit maitsestuda. Nõruta. 

Riis: 

Keeda sushiriis kergelt soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendi juhistele. 

Vinegrettkaste: 

Sega tsitrusemahlad, sojakaste, mirin ja röstitud seesami õli väikeses kausis omavahel.

Serveerimiseks:

Sega tuunikalakuubikud, vetikad, kurgilisand ja tsitrusekaste omavahel. Jaota soe riis kaussidesse, lisa tuunikalasegu. 

Kata lisanditega vastavalt oma soovile:

Õhukeselt viilutatud roheline sibul, avokaadokuubikud, seesamiseemned, tobiko-kalamari. Sobib ka sambal oeleki kastmega segatud majonees. 

Loe veel:

Allikas: Bon Appetit

LISA KOMMENTAAR