400 g värsket tuunikala ('sushi-kvaliteediga')
Vetikas:2 sl kuivatatud hijiki merevetikaid
1,25 dl vett
1 sl mirinit ehk magusat riisiveini
1 sl sojakastet
0,5 tl seesamiseemneid
Kurgisalat:4 sl maitsestamata riisiäädikat
1 sl suhkrut
2 sl vett
0,5 pikka kurki
1,5 tl soola
1 Jalapeño
Riis:5 dl sushiriisi
soola ja vett keetmiseks
Vinegrett:4 sl tsitrusemahla (nt laim+sidrun+greip)
4 sl sojakastet
2 sl mirinit ehk magusat riisiveini
1 tl röstitud seesamiõli
Garneerimiseks:talisibulat või rohelist sibulat
tobiko- kalamarja
Soovi korral:Kasuta hästi värsket ja kvaliteetset tuunikala (korralikult külmutatud ja sulatatud kala sobib ka). Lõika värske tuunikala 1,25 cm kuubikuteks, hoia serveerimiseni jahedas.
Pane kuivatatud hijiki vetikaribad külma vette pehmenema ja lase 30-35 minutit seista. Nõruta, siis sega vetikad mirini, sojakastme ja seesamiseemntega. Lase 5 minutit maitsestuda, siis nõruta.
Vispelda kausis riisiäädikas, suhkur, sool ja vesi.
Lõika kurk pikuti pooleks, seejärel õhukesteks viiludeks. Maitsesta näputäie soolaga ja lase hetk tõmmata, et saaksid veidi vedelikku välja pigistada. Lisa marinaadi koos viilutatud jalapeño-tšilliga. Lase 10-60 minutit maitsestuda. Nõruta.
Keeda sushiriis kergelt soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendi juhistele.
Sega tsitrusemahlad, sojakaste, mirin ja röstitud seesami õli väikeses kausis omavahel.
Sega tuunikalakuubikud, vetikad, kurgilisand ja tsitrusekaste omavahel. Jaota soe riis kaussidesse, lisa tuunikalasegu.
Kata lisanditega vastavalt oma soovile:
Õhukeselt viilutatud roheline sibul, avokaadokuubikud, seesamiseemned, tobiko-kalamari. Sobib ka sambal oeleki kastmega segatud majonees.
Allikas: Bon Appetit
Tuunikala poke
Hawaii köögist pärit värviküllane roog, siin tuunikalaga variant.