avokaado

Avokaado ehk ameerika pirnloorberi üheseemnelised marjad on õli- ja mahlarikkad. Maik meenutab kreeka pähklitega segatud koorevõid. Avokaados leidub rohkesti A, B ja C vitamiini, ent vähe suhkruid, seetõttu sobib ta dieetpuuviljaks suhkruhaigetele. Avokaadot peetakse kõige maitsvamaks salatipuuviljaks; seda süüakse värskelt, kooritult, ent ka pikuti pooleks lõigatult lusikaga, maitsestades sidruni, soola, pipra või sinepiga. Muide - kui kauplusest ostetud avokaado veel valminud ei ole, siis pane see küpse banaaniga paberkotti - avokaado küpseb kiiremini. NB: Avokaado pruunistub kokkupuutel õhuga kiiresti. Selle vältimiseks/aeglustamiseks võib näiteks avokaadokreemi (guacamole) sisse kuni serveerimiseni jätta avokaadoseemne. Samuti võib avokaadole pruunistumise vältimiseks peale pritsida sidruni- või laimimahla.