Anarhisti kook

Nami-Nami toimetaja Merilin kirjutab:
"Maailma parim suvekook! Anarhisti kook on itaallaste tre-tre-tre koogi edasiarendus Faith Heller Willingeri ainetel ja nimi tuleb kuuldavasti sellest, et itaallased on juba loomu poolest anarhistid, ka retseptide osas. Ja nii võib seda retseptigi oma soovi järgi väänata ja kasutada algses versioonis soovitatud luuviljaliste asemel hoopis näiteks rabarberit või kas või šokolaadi. Rabarberit kulub pigem vähem ja enne koogile panekut seda suhkruga segada ka ei tasu. Ploome või muud värsket võib panna üsna tunde järgi ja gramme järgimata, nii et silmale paras saab ja tainast ning vilju on umbes pooleks." 


Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

2 muna

125 g suhkrut + veel veidi lisandi jaoks

125 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

60 ml ehk 4 sl tugevamaitselist külmpressi oliiviõli

60 ml ehk 4 sl vett või piima

1 tl riivitud sidrunikoort

2 tl palsamiäädikat

300-500 g kirsse või nektariine või ploome või rabarbrit

Valmistamine

Löö munad kaussi, sega suhkruga ja jäta seisma. Suhkur sulab ja toasoe muna vahustub paremini.

Eemalda viljadelt kivid ja viiluta või tükelda. Sega supilusikatäie suhkruga ja jäta seisma. Rabarberi korral jäta suhkruga segamata ja puista suhkur hoopis tainale.

Soojenda ahi 180 kraadini. Vooderda 24 cm diameetriga lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ja määri õli või võiga.

Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga, tõsta kõrvale.

Vahusta munad 125 g suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Lisa oliiviõli, sidrunikoor, vesi või piim ja äädikas ning sega vispliga ühtlaseks. Lisa jahu ja sega tainasse.

Kalla tainas vormi, laota peale viljad ja puista üle 2-3 spl suhkruga.

Küpseta, kuni koogisse torgatud tikk jääb puhtaks ja koogi pind on kuldne, ca 40-50 minutit. Küpsemisaeg oleneb kasutatud viljadest ja ahju funktsioonist.

Magusus oleneb kasutatud viljadest. Magusad ploomid näiteks võivad küpsedes tulihapuks muutuda. Kui kook jääb veidi liiga hapu, võib seda serveerida näiteks magusa vanillikastmega või riputada peale ohtralt tuhksuhkrut.

Retsept ja foto: Merilin (vt ka Merilini algretsepti)

LISA KOMMENTAAR

Kaidi
postitatud 11.06.2016 16:13

Täielik lemmik see aasta, mitu korda teinud juba.

Liisi
postitatud 24.06.2018 11:38

Väga hea kook. Lihtne, aga omapärase maitsega. Kasutasin nektariine, segasin need veidikese suhkruga. Ahjus küpsetasin 35 min, oleks võinud isegi veel vähem, sest kook sai pisut liiga kuiv.

Tiina
postitatud 22.06.2020 15:15

Oli tõesti mõnus kook.

mirjamm
postitatud 29.08.2022 19:54

heh, täiega hea variant kasutada ära need viljad, mis tunduvad niisama söömiseks nõks pehmed. tegin ploomide ja nektariinidega, väga mõnus mahlane tuli.