Singi-porrupirukas

Serveeri singi-porrupirukat näiteks soojalt koos värske salatiga, aga pirukas on väga maitsev ka jahtunult.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

100 g külma võid

150 g nisujahu (u 2,5 dl)

1-3 sl külma vett

veidi soola

Täidis:

1 suurem porru (ainult valge ja heleroheline osa)

150-250 g singikuubikuid

1 paprika soovi korral

2 muna

2 dl 10% rõõska koort või 15% köögikoort

soola ja musta pipart

100 g riivitud (emmentali) juustu

Valmistamine

Valmista tainas, lase 30 minutit jahedas taheneda (vt märkust allpool). Siis vooderda sellega 24 cm läbimõõduga pirukavorm ja eelküpseta 200-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit.

Valmista ette porrud. Selleks lõika porru pikuti peaaegu pooleks või neljaks. Pese hoolega jooksva külma vee all, et lehtede vahel peituv muld kätte saada. Siis raputa kuivemaks ja lõika terava noaga õhukesteks viiludeks. 

Lõika sink vajadusel väikesteks kuubikuteks. Kui kasutad paprikat, siis lõika see pooleks, eemalda seemned ja varreots ning lõika paprika kuubikuteks. 

Sega singi- ja paprikakuubikud ning porruviilud ning laota eelküpsetatud pirukapõhjale. 

Klopi munad piimaga, maitsesta soola ja pipraga ning kalla pirukatäidisele. Puista peale riivitud juust. 

Küpseta 225-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja pirukas on pealt kenasti kuldne.

Nipid ja soovitused:

  • Pirukapõhi valmista selle retsepti järgi. Võid kasutada ka kohupiima-muretainast (1/2 kogust) või kartuli-muretainast.
  • Siin võib edukalt kasutada sellist toekamat porrut. 
  • Paprika kasutamine ei ole kohustulik, aga see annab pirukale veidi värvi ning maitset. Põhikomponentideks on siin porru ja sink.
  • Kui Sa ei ole suur juustusõber, siis tea, et pirukas on väga maitsev ka juustuta. 
LISA KOMMENTAAR

Domori
postitatud 27.03.2011 15:29

Kuna mu pirukavorm on suurem, tegin poolteist portsu. Põhjas kasutasin margariini asemel võid, sest mulle meeldib rohkem võiga küpsetada, maitset see ilmselt väga ei muuda. Põhja läks veidi rohkem jahu (ca 0,5 dl). Lisaks kasutasin põhja eelküpsetamist, 10 minutiks panin põhja enne ahju, tõenäoliselt oleks põhi jäänud ilma eelküpsetuseta toores. Värviks lisasin veidi värsket murulauku ja karulauku. Tulemus oli igatahes väga maitsev.

katikoplime
postitatud 01.12.2016 18:43

Väga, väga maitsev pirukas. Pere kiitis ja sõi isuga. :)

Pille
postitatud 26.08.2020 20:22

Väga maitsev pirukas! Ma olen teinud nii paprikaga kui ka ilma, katsetanud erinevate tainastega jne.

Merx
postitatud 28.11.2020 14:44

Olen teinud, imemaitsev!!!