100 g külma võid
150 g nisujahu (u 2,5 dl)
1-3 sl külma vett
veidi soola
Täidis:1 suurem porru (ainult valge ja heleroheline osa)
150-250 g singikuubikuid
1 paprika soovi korral
2 muna
2 dl 10% rõõska koort või 15% köögikoort
soola ja musta pipart
100 g riivitud (emmentali) juustu
Valmista tainas, lase 30 minutit jahedas taheneda (vt märkust allpool). Siis vooderda sellega 24 cm läbimõõduga pirukavorm ja eelküpseta 200-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit.
Valmista ette porrud. Selleks lõika porru pikuti peaaegu pooleks või neljaks. Pese hoolega jooksva külma vee all, et lehtede vahel peituv muld kätte saada. Siis raputa kuivemaks ja lõika terava noaga õhukesteks viiludeks.
Lõika sink vajadusel väikesteks kuubikuteks. Kui kasutad paprikat, siis lõika see pooleks, eemalda seemned ja varreots ning lõika paprika kuubikuteks.
Sega singi- ja paprikakuubikud ning porruviilud ning laota eelküpsetatud pirukapõhjale.
Klopi munad piimaga, maitsesta soola ja pipraga ning kalla pirukatäidisele. Puista peale riivitud juust.
Küpseta 225-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja pirukas on pealt kenasti kuldne.
Kuna mu pirukavorm on suurem, tegin poolteist portsu. Põhjas kasutasin margariini asemel võid, sest mulle meeldib rohkem võiga küpsetada, maitset see ilmselt väga ei muuda. Põhja läks veidi rohkem jahu (ca 0,5 dl). Lisaks kasutasin põhja eelküpsetamist, 10 minutiks panin põhja enne ahju, tõenäoliselt oleks põhi jäänud ilma eelküpsetuseta toores. Värviks lisasin veidi värsket murulauku ja karulauku. Tulemus oli igatahes väga maitsev.
Väga, väga maitsev pirukas. Pere kiitis ja sõi isuga. :)
Väga maitsev pirukas! Ma olen teinud nii paprikaga kui ka ilma, katsetanud erinevate tainastega jne.
Olen teinud, imemaitsev!!!
Singi-porrupirukas
Serveeri singi-porrupirukat näiteks soojalt koos värske salatiga, aga pirukas on väga maitsev ka jahtunult.